Δείτε τι συνέβη όταν ένα ρολό φιλμ δέχτηκε ακτίνες Χ 19 φορές!

Ο φωτογράφος Bryan Hong αποφάσισε να δει τι θα συμβεί σε ένα ρολό μη επεξεργασμένου φιλμ όταν δεχτεί ακτινοβολία 19 φορές.

Όταν εννοούμε ότι το ρολό φιλμ δέχτηκε ακτίνες Χ, μην πάει το μυαλό σας σε κάποιο εργαστηριακό πείραμα με ιατρικό εξοπλισμό! Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι απαραίτητο όταν μεταφέρουν ρολά φιλμ και περνούν από τους σαρωτές των αεροδρομίων, να δείχνουν τα φιλμ με το χέρι χωρίς σκανάρισμα με ακτινοβολία για την αποφυγή ζημιάς. Όμως πόσο ισχύει κάτι τέτοιο; Μπορεί να πάθει ζημιά ένα (μη επεξεργασμένο) φιλμ από τις σαρώσεις με ακτινοβολία στα αεροδρόμια; Αυτό ακριβώς ήταν το πείραμα που ήθελε να κάνει ο φωτογράφος Bryan Hong, ο οποίος αποφάσισε να δει τι θα συμβεί σε ένα ρολό μη επεξεργασμένου φιλμ όταν δεχτεί ακτινοβολία 19 φορές. Πιο συγκεκριμένα, ο Hong τέσταρε 2 ρολά φιλμ με ISO 3200 (ή ASA για τους πιο παραδοσιακούς).

Έχοντας μπροστά του 2 προγραμματισμένα μεγάλα ταξίδια που περιλαμβάνουν 10 πτήσεις μέσω 7 αεροδρομίων σε 5 χώρες, αποφάσισε ότι ήταν η τέλεια ευκαιρία για το πείραμά του. Μετά από 19 σαρώσεις από ακτίνες Χ κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, τα 2 φιλμ δεν καταστράφηκαν. Ωστόσο, παρουσιάστηκαν ορισμένες αλλοιώσεις όπως light leaks ή fogging, αλλά πέρα από αυτά μπορούσαν ακόμη και μετά τις σαρώσεις να χρησιμοποιηθούν. Σύμφωνα με τον Hong, αυτό το πείραμα αμφισβητεί την πεποίθηση ότι οι ακτίνες Χ καταστρέφουν ολοσχερώς τα φιλμ.

Ο Hong αναφέρει ότι ταξίδεψε επίσης με ISO 400 φιλμ, όπου καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, καθότι ούτε τα συγκεκριμένα φιλμ καταστράφηκαν, αφού ο ίδιος τα έλεγξε μετά από τα ταξίδια και τόνισε ότι δεν υπήρχε ορατή ζημιά. Το πείραμα του μάλιστα επεκτάθηκε και με διάφορους άλλους τύπους φιλμ όπως Fuji Superia X-TRA 400, Portra 160 και Ektachrome E100. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο Hong τόνισε ότι δεν πρόσεξε ορατή βλάβη στα φιλμ από το σκανάρισμα με ακτίνες Χ (ακόμη και μετά από πολλαπλές σαρώσεις).

Εσείς έχετε ταξιδέψει ποτέ με ρολά φιλμ; Αν ναι, ποια ήταν η εμπειρία σας σχετικά με το ενδεχόμενο βλάβης τους από σάρωση με ακτίνες Χ στα αεροδρόμια;


Απέκτησε το Luminar με έκπτωση, με τον κωδικό pttl20,
κάνε κλικ στην εικόνα

Luminar - Λογισμικό Επεξεργασίας φωτογραφιών

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

Σπανουδάκης Γιώργος

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Με τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
Προβολή όλων των σχολίων
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
Close

Η διαφήμιση στηρίζει το pttlgr

Οι διαφημίσεις μάς βοηθούν να διατηρούμε το pttlgr δωρεάν, ανεξάρτητο και καθημερινά ενημερωμένο για φωτογράφους, βιντεογράφους και δημιουργούς εικόνας.
Αν θέλεις, μπορείς να μας προσθέσεις στις εξαιρέσεις του ad blocker σου.

Σε ευχαριστούμε για τη στήριξη!