Αν σας πουν ότι δεν πάτησε ο άνθρωπος στη Σελήνη, δείξτε τους αυτές τις φωτογραφίες!


Αν σας πουν ότι δεν πάτησε ο άνθρωπος στη Σελήνη, δείξτε τους αυτές τις φωτογραφίες!

Δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από τα σημεία προσελήνωσης των αποστολών Apollo 11 και 12 από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας.

Τα τελευταία χρόνια οι θεωρίες συνωμοσίας που αμφισβητούν την προσσελήνωση έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, με εκατοντάδες βίντεο και κείμενα. Αυτό το καλοκαίρι συμπληρώνονται 55 χρόνια από την ιστορική αποστολή Apollo 11 και τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη. Πήγαμε όμως πράγματι στη Σελήνη; Ή πρόκειται για μια τεράστια συνωμοσία; Σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμη άτομα που το αμφισβητούν αυτό το γεγονός, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) έχει τραβήξει φωτογραφίες που δείχνουν τις θέσεις προσελήνωσης του Apollo 11 και Apollo 12, από υψόμετρο 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης.

Τα πλάνα αυτά τραβήχτηκαν το 2021 από την αποστολή Chandrayaan-2 του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας η οποία είχε εκτοξευθεί τον Ιούλιο του 2019 και έφθασε τον Αύγουστο του ίδιου έτους σε σεληνιακή τροχιά. Ο δορυφόρος κατάφερε και απαθανάτισε τα σημεία των 2 ιστορικών πρώτων αποστολών της ανθρωπότητας στο φεγγάρι Apollo 11 και Apollo 12, με τις σεληνάκατους να βρίσκονται στα σημεία αυτά από το 1969! Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε η Orbiter High Resolution Camera (OHRC) του δορυφόρου Chandrayaan-2:

Όσο για τις συνωμοσίες, υπάρχουν δυστυχώς ακόμη “επιχειρήματα” περί σημαίας που κυματίζει στο φεγγάρι ενώ δεν υπάρχει αέρας εκεί (στα βίντεο των αποστολών Apollo) και ότι δε φαίνονται άστρα στις φωτογραφίες. Αυτά τα επιχειρήματα έχουν καταρριφθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Πράγματι, στη Σελήνη δεν υπάρχει αέρας, υπάρχει όμως βαρύτητα. Για αυτό στο πάνω μέρος της σημαίας υπήρχε μια οριζόντια δοκός ώστε να τη διατηρεί ξεδιπλωμένη. Κατά την τοποθέτηση της σημαίας βλέπουμε το ύφασμα της να πάλλεται όχι λόγω ανέμου, αλλά λόγω των κινήσεων που κάνουν οι αστροναύτες προκειμένου να τη στερεώσουν στο σεληνιακό έδαφος. Η μικρή βαρύτητα της Σελήνης σε συνδυασμό με την αδράνεια του πανιού δημιουργούν την ψευδαίσθηση κυματισμού. Όμως, όταν οι αστροναύτες παύουν να την ακουμπούν, η σημαία ακινητοποιείται, όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς σε ένα περιβάλλον χωρίς ατμόσφαιρα.

Σχετικά με τα άστρα στις φωτογραφίες των αποστολών που δε φαίνονται; Οι φωτογράφοι γνωρίζουν καλά το λόγο. Απλούστατα διότι ο χρόνος έκθεσης και το άνοιγμα του διαφράγματος της κάμερας είχαν ρυθμιστεί έτσι ώστε να διακρίνονται λεπτομέρειες στην πολύ φωτεινή σεληνιακή επιφάνεια. Εάν οι ρυθμίσεις ήταν τέτοιες ώστε να μπορούμε να δούμε αμυδρά αντικείμενα όπως είναι τα άστρα (long exposure), τότε η επιφάνεια της Σελήνης θα φαινόταν εντελώς “καμένη”, δηλαδή δε θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τίποτα. Κάντε το εξής πείραμα: Φωτίστε (σε συνθήκες σκοταδιού) με ένα ισχυρό LED ένα τραπέζι με άμμο και κλείστε τα υπόλοιπα φώτα (αν υπάρχουν). Τοποθετήστε σε αρκετά μακρινή απόσταση (στο background) πολύ μικρά φωτεινά αντικείμενα. Θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να τραβήξετε την άμμο με σωστή έκθεση και να φαίνονται τα αντικείμενα στο βάθος στην ίδια φωτογραφία με ίδιες ρυθμίσεις. (δε μιλάμε για multiple exposures ή HDR ή σύνθεση φωτογραφιών). Αν αλλάξετε τις ρυθμίσεις ώστε να διακρίνονται τα μικρά φωτεινά αντικείμενα στο βάθος θα δείτε ότι η επιφάνεια του τραπεζιού με την άμμο “καίγεται” εντελώς στην έκθεση σας (ασπρίζει, με τις λεπτομέρειες να χάνονται). Αυτό συμβαίνει γιατί το δυναμικό εύρος των καμερών είναι περιορισμένο.

Αυτά τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ινδία πάντως είναι αδιάψευστα και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι πράγματι ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την αποστολή Chandrayaan 2, η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσσεληνώθηκε στο Νότιο Πόλο της Σελήνης με την αποστολή Chandrayaan 3. Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας δημοσίευσε φωτογραφίες από τον νότιο πόλο της Σελήνης και μέσω του rover Pragyan εξερευνά την επιφάνεια της συγκεκριμένης περιοχής της Σελήνης. Δείτε εδώ περισσότερα για αυτό.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι άτομο που πιστεύει ότι δεν πατήσαμε στο φεγγάρι, αλλά αν πραγματικά υπήρχε συνομοσία, τα “αδιάψευστα” στοιχεία που παρουσιάζονται, θα μπορούσαν χαλαρά να είναι μια απλή φωτοσοπιά.
    Ειδικά όσοι ασχολούνται με την φωτογραφία, ξέρουν πόσο εύκολο είναι να αλλοιώσεις και να παραποιήσεις μια φωτογραφία, πόσο μάλλον αν είσαι ειδικός στο αντικείμενο και θες να δώσεις λάθος εντυπώσεις στο κοινό. Εδώ ένας άσχετος θα μπορούσε να δημιουργήσει αντίστοιχες φωτογραφίες, απλά γράφοντας το κατάλληλο κείμενο σε μια AI…
    Οπότε τα “αδιάψευστα” στοιχεία στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι καθαρά θέμα του αν εμπιστεύεται κάποιος ή όχι την προέλευση τους. ;)

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!