Πιλότος πολεμικού αεροπλάνου του Β΄ Π.Π. πετούσε φωτογραφίζοντας τις εχθρικές γραμμές χωρίς καμία προστασία


Πιλότος πολεμικού αεροπλάνου του Β΄ Π.Π. πετούσε φωτογραφίζοντας τις εχθρικές γραμμές χωρίς καμία προστασία

Οι William Lorton και Jason Savage, σκηνοθέτης και παραγωγός, θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ για τον θείο του Lorton και προ-παππού του Savage, Jim Savage, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. υπηρέτησε σε αεροπορική μονάδα ως γιατρός. Η ιδέα τους ήρθε όταν βρήκαν φωτογραφικό υλικό (φωτογραφίες και video), το οποίο ο Jim Savage κατέγραψε κατά τον πόλεμο στη μονάδα του.

Ανάμεσα στο υλικό αυτό βρήκαν τα πλάνα μίας αναγκαστικής προσγείωσης ενός αεροπλάνου Spitfire. Το Spitfire χειριζόταν ο Col. John S. Blyth. Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αφού το συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν ήταν εξοπλισμένο με πολυβόλα, αλλά με φωτογραφικές μηχανές. Αποστολή του ήταν η φωτογράφιση εχθρικών στόχων. Την θέση των πολυβόλων είχαν πάρει δύο έξτρα ντεπόζιτα καυσίμου και στο αεροπλάνο είχαν τοποθετηθεί δύο φωτογραφικές μηχανές. Ο Blyth, χωρίς όπλα να προστατευτεί και χωρίς καμία συνοδεία πέταξε συνολικά 51 αποστολές πίσω από τις εχθρικές γραμμές, συλλέγοντας εκατοντάδες αεροφωτογραφίες και φτάνοντας μέχρι το Βερολίνο.

Στο ντοκιμαντέρ με την ονομασία Spitfire 944 παρακολουθούμε τον Blyth να διηγείται την τρομερή ηρωική ιστορία του και ταυτόχρονα τον βλέπουμε πως αντιδράει όταν μετά περίπου 60 χρόνια βλέπει για πρώτη φορά το video της αναγκαστικής προσγείωσης που επιχείρησε.
Το Spitfire 944 πήρε μέρος στο Sundance Film Festival του 2007 και κέρδισε έπαινο. Μπορείτε να το δείτε παρακάτω καθώς θα υπάρχει στο YouTube μόνο για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια μπορείτε να το αγοράσετε για 2$ στο iTunes.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Aerial Photography Documentary
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!