Αυτή η Instant κάμερα, χρησιμοποιεί Οθόνη E-Paper αντί για φιλμ!


Αυτή η Instant κάμερα, χρησιμοποιεί Οθόνη E-Paper αντί για φιλμ!

Ο φωτογράφος Cameron Dowd, έφτιαξε την E-paper Polaroid instant κάμερα, που καταγράφει εικόνες σε οθόνη E-paper.

Το συγκεκριμένο DIY πρότζεκτ του Cameron είναι εμπνευσμένο από τις κλασικές Polaroid κάμερες, αλλά δε χρησιμοποιεί φιλμ, αλλά e-paper. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί μια οθόνη e-paper, η οποία εμφανίζει και διατηρεί την εικόνα σας όταν διακοπεί το ρεύμα. Αυτή η οθόνη μπορεί να αφαιρεθεί από την κάμερα και να τοποθετηθεί για παράδειγμα στο ψυγείο (όπως κάνει στο βίντεο ο Cameron) ή οπουδήποτε θέλετε, χωρίς να απαιτείται πηγή ρεύματος. Στην περίπτωση που θέλετε να τραβήξετε άλλη φωτογραφία, απλώς επανατοποθετείτε την οθόνη e-paper στην κάμερα. Το σώμα της κάμερας αλλά και το περίβλημα της οθόνης e-paper είναι 3D εκτυπωμένα. Η οθόνη συνδέεται με το σώμα της κάμερας χρησιμοποιώντας μαγνήτες:

Τι είναι όμως οι οθόνες e-paper; Οι οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού (e-paper) είναι γενικά ασυνήθιστες, καθώς απαιτείται τροφοδοσία μόνο κατά την ενημέρωση της οθόνης (όπως είδατε παραπάνω). Αφού τραβηχτεί μια φωτογραφία, δεν απαιτείται καμία ενέργεια για τη διατήρηση της. Ο Cameron χρησιμοποιεί μια οθόνη Waveshare NFC e-paper, όπου χρειάζεται τροφοδοσία μόνο κατά την αλλαγή των περιεχομένων της οθόνης (νέα εικόνα δηλαδή) και η ισχύς για αυτό γίνεται μέσω NFC. Δείτε μερικά παραδείγματα:

Στο εσωτερικό, η κάμερα τροφοδοτείται από έναν μικροελεγκτή ESP32 με μια μικροσκοπική μονάδα κάμερας OV2640 ανάλυσης 2MP, σε συνδυασμό με ένα προσαρμοσμένο PCB και μια βάση μπαταρίας. Η φόρτιση γίνεται μέσω USB-C. Ωστόσο, η κάμερα αν και προσφέρει ανάλυση 1600×1200 (2MP), οι εικόνες που εμφανίζονται στην οθόνη, έχουν ανάλυση μόνο 400×300 pixel και εμφανίζονται ασπρόμαυρες. Οι εικόνες μεταδίδονται στην οθόνη μέσω NFC.

Χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα μόνο για να ενημερωθεί η οθόνη με νέο περιεχόμενο (αφού πατήσετε το κλείστρο και τραβήξετε μια νέα φωτογραφία). Να αναφερθεί ότι όταν τραβάτε μια νέα φωτογραφία, η παλιά χάνεται για πάντα, καθότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ, δε διαθέτει θύρα για κάρτα μνήμης για να αποθηκευθούν οι εικόνες και να μεταφερθούν αλλού (όπως σε υπολογιστή ή smartphone). Ο Cameron λέει ότι η κάμερα αυτή χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί και ότι οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη ή αναβάθμιση του εν λόγω πρότζεκτ, θα πάρουν αρκετό καιρό επιπλέον για να υλοποιηθούν.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την κατασκευή του Cameron Dowd ή να δοκιμάστε να φτιάξετε ένα παρόμοιο πρότζεκτ, δείτε λεπτομέρειες στο Hackaday εδώ, όπου μπορείτε να κάνετε και λήψη των αρχείων KiCad για το PCB. Για να κατεβάσετε τον κώδικα, επισκεφτείτε το GitHub εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Hackaday Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!