Διαγωνισμός πορτραίτου επιτρέπει εικόνες που έχουν γίνει με ΑΙ!


Διαγωνισμός πορτραίτου επιτρέπει εικόνες που έχουν γίνει με ΑΙ!

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τα πορτραίτα δεν προέρχονται μόνο από το χέρι ή την κάμερα ενός καλλιτέχνη, αλλά και από την άκρως εξελιγμένη δημιουργικότητα μιας τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στον Διαγωνισμό Πορτραίτου Brisbane Portrait Prize της Αυστραλίας, αυτή τη χρονιά, καθώς για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες του σε έργα δημιουργημένα εξ ολοκλήρου από AI!

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού μας προσκαλούν σε μια εποχή όπου η τέχνη διαρκώς μεταβάλλεται και αναπαριστά τις αλλαγές της κοινωνίας μας. Σε αυτό το πνεύμα, το φετινό βραβείο Brisbane Portrait Prize αναγνωρίζει την τεχνολογία ως έναν ακόμη μέσο για την εξέλιξη της τέχνης, δίνοντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να εκφραστούν μέσα από έναν νέο, ενδιαφέροντα καμβά.

Ο διαγωνισμός πορτραίτου είναι ανοιχτός σε διάφορα μέσα των εικαστικών τεχνών, περιλαμβάνοντας αλλά όχι αποκλειστικά τη φωτογραφία. Ο κύριος νικητής λαμβάνει περίπου 30.000 δολάρια. Η τελευταία φορά που μια φωτογραφία κέρδισε το κύριο βραβείο ήταν το 2021.

Ενώ ο νικητής μπορεί να κερδίσει περίπου 30.000 δολάρια, το πιο σημαντικό είναι η πλατφόρμα που προσφέρει σε κάθε δημιουργό να εξερευνήσει νέα μονοπάτια στην τέχνη. Τα έργα που υποβάλλονται μπορούν να είναι “δημιουργημένα εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από τεχνητή νοημοσύνη”, εφόσον φυσικά είναι πρωτότυπα και πλήρως ιδιόκτητα από τους συμμετέχοντες.

“Το BPP καμαρώνει για τον σύγχρονο χαρακτήρα του και πάντα ενδιαφερόμαστε για το τι σημαίνει η ‘σύγχρονη’ τέχνη του πορτραίτου, προωθώντας την συνεχή εξέλιξη της τέχνης και συμμετέχοντας στον διάλογο. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προσαρμόζεται και να ενσωματώνεται στην κοινωνία μας, έχει ήδη ανοίξει την πόρτα για την περίληψη καλλιτεχνών με αναπηρία χάρη στη χρήση βοηθητικών τεχνολογιών, και βλέπουμε τη χρήση εργαλείων και μεθοδολογιών AI ως το επόμενο στάδιο σε αυτό,” είπε εκπρόσωπος του διαγωνισμού.

Η επιλογή να ενταχθούν έργα AI στον διαγωνισμό δεν είναι μόνο μια κίνηση προς το μέλλον αλλά και μια πρόσκληση σε μια συζήτηση για το τι αποτελεί τη σύγχρονη τέχνη. Με την τεχνολογία να ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, οι διοργανωτές βλέπουν τα εργαλεία AI ως το επόμενο βήμα στη διεύρυνση των δυνατοτήτων των καλλιτεχνών, προσφέροντας νέες προοπτικές και ευκαιρίες.

Βέβαια, αυτό θέτει και το ερώτημα για τα πνευματικά δικαιώματα των AI δημιουργιών. Αν και οι νομικές προβλέψεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, δεν προσφέρουν ακόμα σαφή προστασία, οι διοργανωτές είναι αισιόδοξοι ότι οι καλλιτέχνες που επενδύουν “επαρκή ανεξάρτητη πνευματική προσπάθεια” στα έργα τους θα μπορούν να τα προστατεύσουν.

Καθώς οι συζητήσεις γύρω από την τέχνη και την τεχνολογία συνεχίζουν να εξελίσσονται, ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί ένα σημάδι ότι η τέχνη παραμένει ένας ζωντανός ιστός αλλαγών και προσαρμογών. Και ποιος ξέρει; Ίσως το επόμενο αριστούργημα που θα μας καθηλώσει να έχει προέλθει από τον συνδυασμό της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο Σίδνεϊ πέρυσι, η φωτογραφία μιας γυναίκας του γιου της έχασε τη νίκη σε έναν διαγωνισμό επειδή οι κριτές υποψιάζονταν ότι είχε δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη, παρόλο που δήλωσε ότι τράβηξε τη φωτογραφία με το τηλέφωνό της.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Portrait Photography

Πηγή:

The Guardian
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!