Προσοχή! Η Google αφαίρεσε από το Google Play 29 φωτογραφικές εφαρμογές
Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού για τη φωτογραφία είναι τεράστιο και για αυτό πλέον ακόμα και η χρήση φωτογραφικών εφαρμογών έχει τους κινδύνους της.
Η εταιρεία ασφάλειας Trend Micro εντόπισε 29 εφαρμογές για συσκευές Android, ειδικά για την επεξεργασία πορτραίτων/selfies, λεγόμενες και beauty apps οι οποίες είχαν κρυμμένο κακόβουλο λογισμικό (malware). Οι εφαρμογές αυτές είναι πολύ δημοφιλής στην Ασία και βοηθούν στην βελτίωση των selfies που τραβάνε οι χρήστες.
Το κρυφό κακόβουλο λογισμικό έτρεχε διαφημίσεις στο κινητό του χρήστη, ακόμα και πορνογραφικού περιεχομένου, ενώ εντοπίστηκαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το λογισμικό χρησιμοποιούσε τεχνικές ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) προκειμένου να αποκτήσουν οι επιτήδειοι προσωπικές πληροφορίες των χρηστών. Για παράδειγμα ο χρήστης προσκαλούνταν να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς, στους οποίους κέρδιζε και έπρεπε να στείλει τα προσωπικά του στοιχεία, ή καλούνταν να ανεβάσει μία φωτογραφία στην εφαρμογή για να βελτιωθεί, με την φωτογραφία να μην βελτιώνεται τελικά, αλλά αντί αυτού ο χρήστης λάμβανε ένα μήνυμα σε διαφορετικές γλώσσες.
Οι 29 εφαρμογές που εντοπίστηκαν αφαιρέθηκαν από το Google Play της Google και πλέον δεν είναι διαθέσιμες.
Από τις 29 εφαρμογές οι 11 είχαν γίνει download πάνω από 100.000 φορές, ενώ τρεις είχαν κατέβει πάνω από 1.000.000 φορές. Οι τρεις πιο πολυ-κατεβασμένες εφαρμογές είναι οι Pro Camera Beauty, Cartoon Art Photo και Emoji Camera, ενώ άλλες εφαρμογές που αφαιρέθηκαν είναι οι Art Editor, Super Camera, Art Effects for Photo, Art Effect, Prizma Photo Effect και Pixture.
Η λύση για να είμαστε λίγο περισσότερο ασφαλείς όταν κατεβάζουμε εφαρμογές στα smartphones μας είναι να εμπιστευόμαστε πάντα επώνυμες εφαρμογές, ενώ στην περίπτωση που θελήσουμε να κατεβάσουμε μία εφαρμογή που δεν την έχουμε ακουστά, θα πρέπει να διαβάζουμε τα reviews που αφήνουν οι χρήστες και να συμβουλευόμαστε την βαθμολογία που της έχουν δώσει.