Ραδιενεργοί φακοί; Κινδυνεύουμε από τη χρήση τους;


Ραδιενεργοί φακοί; Κινδυνεύουμε από τη χρήση τους;

Εδώ και καιρό παρακολουθούμε στο διαδίκτυο μία τρέλα σχετικά με παλιούς φωτογραφικούς φακούς που υπάρχουν και κατά πόσο είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.

Σύμφωνα με όσα λέγονται μερικοί φακοί του παρελθόντος περιέχουν θόριο ή Θώριο (Th), το οποίο χρησιμοποιήθηκε λόγω της ιδιότητας του να αφήνει περισσότερο φως να περνάει. Πρόκειται ειδικά για φακούς που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1940, ’50, ’60 και ’70.

Η ιστοσελίδα Camerapedia δημοσιεύει μία λίστα με φακούς που περιέχουν το συγκεκριμένο υλικό ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και φακοί των Kodak, Carl Zeiss, Nikon, Olympus και άλλων. Μπορείτε να δείτε τη λίστα εδώ.

Πριν μερικές ημέρες ο Mathieu Stern διακωμώδησε το γεγονός ότι αυτοί οι φακοί είναι επικίνδυνοι για την υγεία των φωτογράφων (όπως λέει οι φακοί αυτοί μετά από καιρό παίρνουν μία κίτρινη απόχρωση), με ένα video στο YouTube κανάλι του στο οποίο εξηγεί ότι το συγκεκριμένο υλικό βρίσκεται σε μικρή ποσότητα στους εν λόγω φακούς και ότι για να πάθει κάποιος ζημιά πρέπει να χρησιμοποιεί πολλούς τέτοιους φακούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν γνωρίζουμε αν οι συγκεκριμένοι φακοί είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο αλλά φανταζόμαστε αν υπήρχε κάποιο τέτοιο θέμα θα ήταν πρώτη είδηση παντού και οι αρχές παγκοσμίως θα είχαν λάβει τα μέτρα τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Lenses
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Πραγματικά δε είμαι σε θέση να γνωρίζω κατά πόσο επικίνδυνοι είναι οι φακοί αυτοί, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ραδιοενεργά στοιχεία. Επίσης δεν είμαι και πολύ σίγουρος κατά πόσο οι αρχές θα είχαν λάβει τα μέτρα τους για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Θέλω να πιστεύω πως θα το έκαναν. Παρακολουθώντας όμως το video δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, εκτός αν κάποιος χρησιμοποιεί συνεχώς αυτούς του είδους φακούς και με δεδομένο επιστημονικά πάντα, ότι περιέχουν αυτά τα συστατικά !!!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!