Σπάνιος εντυπωσιακός κεραυνός καταγράφηκε από το διάστημα!

Δείτε έναν ασυνήθιστο κεραυνό πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης που καταγράφηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φαινόμενο κατά το οποίο εμφανίζονται κεραυνοί “ανάποδα” πάνω από την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Οι “ανάποδοι” κεραυνοί (sprites) είναι ένα μυστηριώδες φαινόμενο της φύσης και σε αντίθεση με τους κανονικούς κεραυνούς, δεν πέφτουν στη Γη αλλά κατευθύνονται προς το διάστημα. Στο παρελθόν, αστροναύτες της NASA όπως ο γνωστός Matthew Dominick είχε αποθανατίσει παρόμοια παράξενα φώτα πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα οποία ήταν εκκενώσεις με κόκκινο χρώμα (red sprites). Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φαινόμενο κατά το οποίο εμφανίζονται κόκκινοι κεραυνοί πάνω από την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης! Το εν λόγω φαινόμενο έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα και το απαθανάτισε ο αστροναύτης της NASA Matthew Dominick (1 Ιουλίου) από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Γνωρίζουμε όμως ότι οι κεραυνοί έχουν συνήθως άσπρο έντονο χρώμα και οι συγκεκριμένες ηλεκτρικές εκκενώσεις γίνονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτης μας με φορά προς τα πάνω (ανάποδα). Ο “κυνηγός κεραυνών” Frankie Lucena εντόπισε πρόσφατα ένα τέτοιο άσπρο γιγάντιο πίδακα σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον ISS. Τέτοιες εικόνες έχουν καταγραφεί ελάχιστες φορές. Δείτε:

Ο Frankie Lucena εντόπισε το σπάνιο αυτό φαινόμενο κατά την περιήγηση του στις φωτογραφίες που βρίσκονται στον ιστότοπο “Gateway to Astronaut Photography of Earth” και δήλωσε το εξής:
Έλεγξα τη βάση δεδομένων του ISS για φωτογραφίες πριν και μετά το συμβάν και διαπίστωσα ότι υπήρχαν 4 φωτογραφίες συνολικά που δείχνουν το φαινόμενο αυτό.
Κράτησε αυτά τα καρέ και τα ένωσε σε ένα σύντομο βίντεο (δείτε το αμέσως παρακάτω) το οποίο περιγράφει ως ένα “γιγάντιο jet event”. Τα πλάνα αυτά είναι από καταγραφή που έγινε στις 19 Νοεμβρίου 2024. Ωστόσο, το φαινόμενο του εντυπωσιακού “ανάποδου” κεραυνού από αυτά δημοσιεύθηκε πιο πρόσφατα.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία της καταγραφής του φαινομένου, αλλά πιθανότατα συνέβη στα ανοικτά των ακτών της Νέας Ορλεάνης (με βάση τη θέση του ISS τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία). Επίσης, δεν έχει δημοσιευθεί το ποιος αστροναύτης από τον ISS το κατέγραψε. Είναι όμως πολύ πιθανό να το έκανε ο γνωστός αστροναύτης και ταλαντούχος αστροφωτογράφος Don Pettit, ο οποίος βρισκόταν στον ISS στις 19 Νοεμβρίου. Ο Pettit είναι ιδιαίτερα δραστήριος και δε χάνει ποτέ ευκαιρία για εκπληκτικά πλάνα από τον ISS. Δείτε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του με τίτλο “Lightning Bugs” και είναι σύνθεση 15 εικόνων (stacking) με έκθεση 1 λεπτού η καθεμία:

Σχετικά με το εντυπωσιακό φαινόμενο των σπάνιων “ανάποδων” κεραυνών, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι συμβαίνουν περίπου 80 χιλιόμετρα πάνω από τις κλασικές καταιγίδες που σχηματίζονται στη μεσόσφαιρα. Οι γιγαντιαίοι πίδακες όπως αυτός που είδατε παραπάνω συχνά αναφέρονται ως “sprites” και είναι πιο σπάνιες και πιο ισχυρές εκκενώσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι το διάστημα. Οι ειδικοί μελετούν αυτά τα φαινόμενα χρόνια, ενώ δεν έχουν καταλήξει στο γιατί ακριβώς συμβαίνουν.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Hubble: Απαθανάτισε ένα “εργοστάσιο παραγωγής” άστρων!
- Δείτε αστροναύτη να ανακτά έναν δορυφόρο στο διάστημα χωρίς προστασία καλωδίου!
- TTArtisan: Κυκλοφόρησε ο νέος φακός 14mm f/3.5 για Sony E!
- Μια νύφη κάηκε από καπνογόνο κατά τη διάρκεια της γαμήλιας φωτογράφισης!
- Δείτε ένα χταπόδι να “κόβει βόλτες” πάνω σε ένα καρχαρία!
- H μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου με ανάλυση 3.200 Megapixel είναι έτοιμη για δράση!