RAW ή JPEG; Σε ποιο στρατόπεδο είστε και γιατί;


RAW ή JPEG; Σε ποιο στρατόπεδο είστε και γιατί;

Ας ξεκαθαρίσω κάτι από την αρχή. Ακόμα και πριν ασχοληθώ επαγγελματικά με την φωτογραφία, θυμάμαι ότι τραβούσα φωτογραφίες σε RAW αρχείο. Μάλιστα τακτοποιώντας σήμερα τον σκληρό μου δίσκο ανακάλυψα ότι σε JPEG τραβούσα το 2004 (και για 1-2 χρόνια) με την Nikon D70 (μία από τις καλύτερες μηχανές που έχω χρησιμοποιήσει).
Πηγαίνοντας στην Nikon D200 ήδη είχα ξεκινήσει να τραβάω μόνο RAW αρχεία και πλέον μετά τις Nikon D300, Nikon D700, Nikon D3 και Nikon D4 η επιλογή να τραβάω τις φωτογραφίες μου σε RAW είναι μονόδρομος.
Μάλιστα στην ζωή μου δεν έχω τραβήξει ποτέ RAW+JPEG ενώ μία φορά έχω κατά λάθος τραβήξει φωτογραφίες σε TIFF.

Οι λόγοι που έχω επιλέξει το RAW αρχείο είναι πολλοί. Ο βασικός λόγος είναι ότι όταν τραβάω μία φωτογραφία, είτε γιατί με πληρώνει κάποιος είτε για προσωπική χρήση (διακοπές, οικογενειακές στιγμές) θέλω να έχω την απόλυτη ποιότητα.
Μπορεί μετά να μην επεξεργαστώ καθόλου την φωτογραφία (και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται) αλλά η επιλογή μου είναι συνειδητή.

Φυσικά πλέον θεωρώ ότι ένας επαγγελματίας φωτογράφος δεν έχει κάποιο λόγο να μην τραβάει σε RAW, ειδικά εφόσον η επεξεργασία των αρχείων μέσω λογισμικών όπως είναι το Adobe Lightroom είναι παιχνιδάκι.
Επίσης θεωρώ ότι ακόμα και οι ερασιτέχνες φωτογράφοι, οι οποίοι συνήθως είναι πιο σχολαστικοί και από πολλούς επαγγελματίες, δεν έχουν λόγο να μην τραβάνε σε RAW.

Η δικαιολογία που κάποτε υπήρχε ότι οι σκληροί δίσκοι και οι κάρτες μνήμης με μεγάλη χωρητικότητα είναι ακριβοί πλέον δεν υπάρχει και νομίζω ότι ακόμα και οι περισσότεροι Η/Υ που χρησιμοποιούμε δεν έχουν πρόβλημα διαχείρισης των αρχείων.

Εσείς τι τραβάτε; RAW ή JPEG και γιατί;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

RAW
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

5 σχόλια

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δημήτρης Ζουρνατσίδης | 7 Μαΐου 2014 στις 14:39

    Είμαι νέος ερασιτέχνης και ακόμη τραβάω σε jpeg. Σε λίγο καιρό όμως με βλέπω κι εμένα να το γυρίζω μόνο σε RAW.
    Εκτός από το Lightroom που αναφέρετε, υπάρχει και το ACDSee Pro που είναι εξίσου δυνατό πρόγραμμα.

    • #
      1

      ναι και το acdsee είναι πολύ καλό και υπάρχουν και άλλα πολύ δυνατά προγράμματα όπως το …το lightroom απλά νομίζω ότι είναι πιο εύχρηστο για μεγάλες ποσότητες εικόνων…

  • #
    1

    μονο dxo optics ;)

  • #
    1

    Αποκλειστικά RAW. Με το Lightroom μπορείς να πετύχεις εκπληκτικά αποτελέσματα.

  • #
    1

    Πάντα RAW!!!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!