Ερευνητές αναπτύσσουν κάμερα UV χαμηλού κόστους για την παρακολούθηση ηφαιστείων


Ερευνητές αναπτύσσουν κάμερα UV χαμηλού κόστους για την παρακολούθηση ηφαιστείων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία ανέπτυξαν μια σχετικά προσιτή κάμερα διοξειδίου του θείου (SO2) που μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη ηφαιστείων.

Η κάμερα αυτή παρέχει ουσιαστικές προειδοποιήσεις στις κοντινές κοινότητες, διευκολύνοντας την έγκαιρη εκκένωση και προετοιμασία.

Εντοπίστηκε από το Digital Camera World, οι κάμερες SO2 είναι γενικά πολύ ακριβές για ευρεία χρήση. Το ερευνητικό έγγραφο της ομάδας εξηγεί ότι ενώ οι κάμερες SO2 αποτελούν σημαντικό όργανο στην ηφαιστειολογία από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, περιορίζονται όχι μόνο από το κόστος, αλλά και από την αποτελεσματικότητα. Εκτός από μερικές περιοχές υψηλής δραστηριότητας, οι κάμερες πεδίου παρέχουν συνήθως μόνο σύντομα στιγμιότυπα της ηφαιστειακής δραστηριότητας, περιορίζοντας τη χρησιμότητά τους.

Η νέα κάμερα των επιστημόνων έχει σχεδιαστεί για να αποτελεί μόνιμο εξάρτημα σε ηφαιστειακές περιοχές, χάρη στο χαμηλό κόστος και τη χαμηλή ισχύ της. Η νέα κάμερα χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες για να παρέχει συνεχείς μετρήσεις κατά τη διάρκεια του φωτός της ημέρας.

Οι νέες κάμερες έχουν αναπτυχθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στα ηφαίστεια Lascar και Kilauea.

“Η περαιτέρω διάδοση τέτοιων οργάνων έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την κατανόηση της παροδικής φύσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, καθώς και να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ηφαιστείων και την πρόβλεψη εκρήξεων”, γράφει η ομάδα. Επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είναι ο Thomas Charles Wilkes από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Sheffield.

(Α, Β) Εγκατάσταση οργάνων στο ηφαίστειο Lascar, Χιλή (Φωτογραφία: T. Wilkes). (Γ, Δ) Εγκατάσταση οργάνου στο ηφαίστειο Kīlauea, Χαβάη, Ηνωμένες Πολιτείες (Φωτογραφία: T. Pering)

Οι κάμερες αυτές είναι σημαντικές, καθώς το SO2 είναι το πιο κοινό αέριο που ανιχνεύεται στα ηφαίστεια με ανοιχτές οπές. Επιπλέον, το SO2 είναι σχετικά εύκολο να ανιχνευθεί, επειδή έχει χαμηλή συγκέντρωση ατμοσφαιρικού υποβάθρου και έχει διακριτές ζώνες απορρόφησης στο υπεριώδες (UV) και στο υπέρυθρο (IR) μήκος κύματος.

Παρά τη χρησιμότητά τους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κάμερες SO2 είναι σχετικά σπάνιες λόγω του κόστους τους. Κάθε σύστημα κάμερας SO2 απαιτεί ένα ζεύγος καμερών SO2 και κάθε μία κοστίζει χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Μετά τη μείωση του κόστους της, ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται σε περίπου 5.000 δολάρια, με περίπου 3.500 δολάρια να δαπανώνται για το φασματόμετρο υπεριώδους ακτινοβολίας και τα σχετικά οπτικά. Ο εξοπλισμός επικοινωνιών θα αυξήσει το κόστος κατά περίπτωση, ενώ οι μαζικές αγορές εξαρτημάτων θα μειώσουν το κόστος κάθε κάμερας SO2.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών πεδίου, οι κάμερες απέδωσαν καλά. Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στην εργασία “A new permanent, low-cost, low-power SO2 camera for continuous measurement of volcanic emissions”, στο Frontiers.

Εικόνες: “A new permanent, low-cost, low-power SO2 camera for continuous measurement of volcanic emissions” των Wilkes, Pering, F. Aguilera, Layana, Nadeau, Kern, McGonigle, M. Aguilera και Zhu.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!