Ερευνητές δημιούργησαν έναν απίστευτα λεπτομερή χάρτη του Άρη!


Ερευνητές δημιούργησαν έναν απίστευτα λεπτομερή χάρτη του Άρη!

Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι (NYUAD) και το Κέντρο Διαστημικής Επιστήμης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) δημιούργησαν έναν χάρτη υψηλής ανάλυσης του Άρη.

Πιο ειδικά, ο χάρτης αυτός, ενέχει μεγάλες δυνατότητες για τους ερευνητές που στοχεύουν στην κατανόηση της ιστορίας του κόκκινου πλανήτη και του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε το άνυδρο και άγονο τοπίο του.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από την τροχιά ως μέρος της αποστολής Emirates Mars Mission (EMM), οι ερευνητές δημιούργησαν τον παγκόσμιο χάρτη του Άρη, αναφέρει το SciTechDaily.

Ο χάρτης που ανακοινώθηκε στα τέλη Μαρτίου, περιλαμβάνει νέες εικόνες που έχουν ληφθεί από τον υπερσύγχρονο εξερευνητικό απεικονιστή (EXI) της Emirates που βρίσκεται στο σκάφος EMM, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως “Hope” ή Al-Amal. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το EMM έχει καταγράψει περισσότερες από 3.000 παρατηρήσεις.

Η EXI είναι μια κάμερα ανθεκτική σε ακτινοβολία πολλαπλών μηκών κύματος, που καταγράφει εικόνες 12 megapixel. Το όργανο αναπτύχθηκε από κοινού από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής (LASP) του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ και το Διαστημικό Κέντρο Mohammed Bin Rashid (MBRSC), έδρα του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος των ΗΑΕ. “Το EXI καταγράφει εικόνες του Άρη υψηλής ανάλυσης που επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετήσουν την κατώτερη ατμόσφαιρα του Άρη σε ορατά και υπεριώδη μήκη κύματος”, εξηγεί το LASP.

Η ομάδα, με επικεφαλής τη Dimitra Atri, είναι πεπεισμένη ότι ο χάρτης του Άρη θα αποτελέσει πολύτιμο πόρο για επιστήμονες όλων των επιπέδων και η ομάδα ελπίζει ότι το έργο της θα παρακινήσει τους νέους να ακολουθήσουν καριέρα σε κλάδους STEM στα ΗΑΕ.

Ο χάρτης, διαθέσιμος στα αγγλικά και στα αραβικά, παρουσιάζει πολλές περιοχές του Άρη με εκπληκτική λεπτομέρεια, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του πλανήτη. “Για παράδειγμα, είναι ορατά τα πολικά καλύμματα πάγου του, τα βουνά, τα ηφαίστεια, τα απομεινάρια αρχαίων ποταμών, οι λίμνες, οι κοιλάδες και οι κρατήρες πρόσκρουσης”, εξηγεί η NYUAD.

Λεπτομερείς χάρτες όπως αυτός είναι απαραίτητοι για τη μελλοντική έρευνα στον Άρη. Ο χάρτης θα επιτρέψει επίσης στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις μαζικές κλιματικές αλλαγές, όπως αυτή που βίωσε ο Άρης. Αυτές οι γνώσεις μπορεί να αποδειχθούν επωφελείς για την έρευνα σχετικά με το μεταβαλλόμενο κλίμα της Γης.

Η EMM είναι η πρώτη διαπλανητική αποστολή των ΗΑΕ και του αραβικού κόσμου. Μετά την ανάθεσή του το 2014, το διαστημικό σκάφος EMM εκτοξεύτηκε από την Ιαπωνία στις 20 Ιουλίου 2020 και το σκάφος Hope εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 9 Φεβρουαρίου 2021.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Εικόνες: EMM/EXI/Dimitra Atri/NYU Abu Dhabi Center for Space Science

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Mars

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!