Θα δικαστεί τελικά ο Richard Prince για τις κλεμμένες φωτογραφίες από το Instagram


Θα δικαστεί τελικά ο Richard Prince για τις κλεμμένες φωτογραφίες από το Instagram

Ανεπιτυχής ήταν η προσπάθεια του Richard Prince να πείσει το δικαστήριο να μην δικαστεί η υπόθεση των φωτογραφιών που έκλεψε από το Instagram.

Ξεκινάμε υπενθυμίζοντας σας την υπόθεση  της έκθεσης φωτογραφιών του 2014 από το Instagram, “New Portraits” του Richard Prince, τις οποίες είχε χρησιμοποιήσει χωρίς την άδεια των φωτογράφων που τις δημιούργησαν. Ο “φωτογράφος” είχε επιλέξει να εκτυπώσει τις 38 φωτογραφίες που βρήκε στο Instagram, προσθέτοντας απλά το προσωπικό του σχόλιο από κάτω. Μάλιστα ο Prince είχε καταφέρει να πουλήσει αρκετές φωτογραφίες, με κάθε μία να “πιάνει” μέχρι το ποσό των 90.000 δολαρίων.

Εκτός της κατακραυγής και κινήσεων διαμαρτυρίας (όπως της Missy Suicide), τελικά ο Donald Graham μήνυσε το 2015 τον Richard αλλά και την Gagosian Gallery που έγινε η έκθεση, με αφορμή τη φωτογραφία του, “Rastafarian Smoking a Joint”.

Στην εξέλιξη της υπόθεσης ο δικαστής αποφάσισε να προχωρήσει η εκδίκαση της και να μην απαλλαχτεί ο Prince και η Gallery, τον οποίων το επιχείρημα είναι ότι το έργο του Prince είναι ξεχωριστό και ότι στην ουσία μεταμόρφωσε τις εικόνες με τον δικό του μοναδικό τρόπο, δίνοντας τους νέα υπόσταση.

Ο δικαστής απέρριψε το επιχείρημα ότι ο Prince χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες άλλων φωτογράφων ως πρώτη ύλη για ένα νέο έργο, καθώς όπως λέει στην απόφαση του, οι φωτογραφίες παραμένουν το κύριο θέμα, ενώ δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στην υπόσταση τους (σύνθεση, παρουσίαση, χρωματική παλέτα, κλίμακα): The primary image in both works is the photograph itself. Prince has not materially altered the composition, presentation, scale, color palette and media originally used by Graham.

Η απόρριψη του αιτήματος να κλείσει η υπόθεση χωρίς να δικαστεί, φαίνεται ότι εξόργισε τον Prince, ο οποίος σύμφωνα με τους The New York Times έγραψε στο Twitter (διαγράφοντας μετά το tweet του): Ψεύτικοι και απατεώνες φωτογράφοι συνεχίζουν να με λοιδορούν. Γιατί; Άλλαξα το παιχνίδι και η μαγική επαγγελματική τους βαρεμάρα ξερνάει ένα vick’sVAPOrub (φάρμακο για το κρύωμα): Phony fraud photographers keep mooching me. Why? I changed the game. &their wizardry professorial boredom keeps coughing up a vick’sVAPOrub.

Φαίνεται ότι η υπόθεση εξελίσσεται σε μία νίκη των φωτογράφων ενάντια σε όσους αποφασίζουν να κλέψουν φωτογραφίες από τα κοινωνικά δίκτυα και να τις χρησιμοποιήσουν χωρίς άδεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Richard Prince Stolen images
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!