Ο Robert Capa στο Paris Photo 2013


Ο  Robert Capa στο Paris Photo 2013

Ο Robert Capa γεννήθηκε ως Friedmann Endre Ernő στις 22 Οκτωβρίου 1913 στη Βουδαπέστη και μέχρι το θάνατο του το 1954, είχε ήδη καλύψει με τις φωτογραφίες του πέντε πολέμους ανά τον πλανήτη και υπήρξε ο συνιδρυτής του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Magnum. Η ζωή του ήταν γεμάτη περιπέτεια, δημιουργία, καινοτομία και πολλές, ανεξίτηλες στη μνήμη, φωτογραφίες.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του και η παγκόσμια φωτογραφική κοινότητα γιορτάζει την επέτειο με εκθέσεις και τιμητικά αφιερώματα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Μόλις τον Οκτώβριο του 2013 δόθηκε στη δημοσιότητα το σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο με τη μοναδική του συνέντευξη, ενώ το Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας έχει ήδη εγκαινιάσει μια έκθεση με 937 έργα του. Το pttl.gr σας έχει παρουσιάσει στο παρελθόν το ντοκιμαντέρ In Love and War το οποίο διηγείται την ιστορία του Capa.

Στα πλαίσια της επετείου των 100 χρόνων, η γκαλερί Daniel Blau παρουσιάζει στη διάρκεια του Paris Photo 2013, την έκθεση “Robert Capa (1913 – 1954)“. Όσοι τυχεροί βρεθούν στο περίπτερο Β20 του Grand Palais μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν περισσότερες από 65 σπάνιες φωτογραφίες του, οι οποίες καταγράφουν σκηνές από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη (κυρίως στη Γαλλία και τη Σικελία) στην περίοδο 1942-1945.

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις φωτογραφίες της έκθεσης:

“German School Boys March”, ACME Newspictures September 19, 1933
Courtesy: Daniel Blau Munich/London

Robert Capa Paris Photo 3

“Young Drummers at the Gathering in Nuremberg, Germany”, Associated Press, September 1934
Courtesy: Daniel Blau Munich/London

Robert Capa Paris Photo 2 big

“Nazi Surrender After Fierce Battle, France”, Robert Capa (1913-1954) June 8, 1944
Courtesy: Daniel Blau Munich/London; Robert Capa © ICP / Magnum Photos / Agentur Focus

Robert Capa Paris Photo 1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!