Δείτε μια εντυπωσιακή δορυφορική λήψη του ηφαιστείου Taranaki!


Δείτε μια εντυπωσιακή δορυφορική λήψη του ηφαιστείου Taranaki!

Ο δορυφόρος Landsat 8 κατέγραψε μια φοβερή εικόνα του χιονισμένου ηφαιστείου Taranaki που περιβάλλεται από ένα σκούρο πράσινο δάσος.

Το σκηνικό αυτό είναι απόκοσμο, καθότι το εντυπωσιακό ηφαίστειο περιβάλλεται από ένα πολύ σκούρο και πυκνό πράσινο δάσος σε σχήμα τέλειου κύκλου (σχεδόν). Τη λήψη που θα δείτε παρακάτω την τράβηξε ο αμερικανικός δορυφόρος Landsat 8, ο οποίος είναι ένας δορυφόρος παρατήρησης της Γης και αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της NASA και του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Το σημείο που βρίσκεται το ηφαίστειο Taranaki είναι ακριβώς στη μέση του Εθνικού Πάρκου Egmont στη Νέα Ζηλανδία. Η λήψη έγινε το καλοκαίρι του 2023 από το όργανο απεικόνισης Operational Land Imager (OLI) του δορυφόρου Landsat 8. Την εικόνα όμως δημοσίευσε η NASA πολύ πρόσφατα.

Από ψηλά, φαίνεται ένας σχεδόν τέλειος σκούρος πράσινος κύκλος περικυκλωμένος από πιο ανοιχτό πράσινο, σαν να είναι αποτέλεσμα σχεδίασης! Γύρω από το ηφαίστειο στο κέντρο, υπάρχει ένα απόκοσμο δάσος που αποτελείται από δέντρα με την ονομασία “kāmahi” που σχηματίζουν ένα παραμυθένιο σκηνικό γνωστό ως “δάσος των καλικάντζαρων”. Αυτή η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν ιδιαίτερα γρατζουνισμένη υφή διότι έχουν μεγαλώσει πάνω και γύρω από τα απολιθωμένα υπολείμματα παλαιότερων δέντρων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των ηφαιστειακών εκρήξεων. Ο σκούρος πράσινος κύκλος έχει διάμετρο περίπου 19 χιλιόμετρα (στο ευρύτερο σημείο του). Το ηφαίστειο φαίνεται ξεκάθαρα καθότι η κορυφή του είναι χιονισμένη, ενώ δίπλα στο ηφαίστειο υπάρχει μια λίμνη η οποία δε φαίνεται από τόσο ψηλά. Δείτε τη συγκεκριμένη λίμνη και το ηφαίστειο όπως φαίνονται από το έδαφος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια υπάρχει μια πιθανότητα μεταξύ 30 και 50% να συμβεί κάποια έκρηξη στο ηφαίστειο Taranaki, το οποίο αν και θεωρείται ενεργό αυτή τη στιγμή είναι αδρανές. Η τελευταία γνωστή έκρηξή του συνέβη το 1854, ενώ οι γεωλόγοι αναφέρουν ότι έχει εκραγεί πολλές φορές τα τελευταία 130.000 χρόνια. Το ηφαίστειο παρακολουθείται στενά για σεισμική και γεωθερμική δραστηριότητα από τον οργανισμό GNS Science.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]