Δορυφορική λήψη δείχνει την αποσύνθεση του μεγαλύτερου παγόβουνου στη Γη!


Δορυφορική λήψη δείχνει την αποσύνθεση του μεγαλύτερου παγόβουνου στη Γη!

Η NASA μοιράστηκε μια νέα δορυφορική εικόνα που δείχνει την αποσύνθεση του μεγαλύτερου παγόβουνου στη Γη.

Μόνο από ψηλά γίνεται αντιληπτό πόσο γιγάντιο είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου που έχει ονομασία A23a και έκταση 3.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ είναι η πιο παλιά ενωμένη παγωμένη μάζα στην Ανταρκτική. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν μια συγκεκριμένη εξέλιξη σχετικά με αυτό. Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο φαίνεται ότι υφίσταται μια αργή αλλά αδιάκοπη αποσύνθεση ενώ έχει ακινητοποιηθεί κοντά στη Νότια Γεωργία (νησί) στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τα συμπεράσματα αυτά ενισχύει ιδιαίτερα η νέα δορυφορική φωτογραφία της NASA που καταγράφηκε από το όργανο απεικόνισης MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) που βρίσκεται στο δορυφόρο Aqua. Η εικόνα που μοιράστηκε η NASA δείχνει το παγόβουνο να σπάει σε χιλιάδες μικρότερα κομμάτια πάγου, ειδικά κατά μήκος της βόρειας άκρης του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το παγόβουνο A23a δεν παρασύρεται ελεύθερα αλλά συνδέεται πιθανότατα σε μια ρηχή υποθαλάσσια υφαλοκρηπίδα που περιβάλλει την περιοχή που βρίσκεται (κοντά στη Νότια Γεωργία στον Ατλαντικό Ωκεανό). Δείτε στο χάρτη την τοποθεσία της Νότιας Γεωργίας:

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ορατά σημάδια ότι το παγόβουνο γίνεται ολοένα και πιο εύθραυστο, καθότι βρίσκεται πλέον πολύ μακριά από τα παγωμένα νερά που βοήθησαν στη διατήρησή του για δεκαετίες, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε ταχεία εξασθένηση. Παρ όλα αυτά το παγόβουνο παραμένει περιτριγυρισμένο από χιλιάδες μικρότερα θραύσματα, πολλά από τα οποία εκτείνονται σε μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο. Εν τω μεταξύ, αυτά τα θραύσματα πάγου αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα πλοία που περνάνε από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτός ο συνεχιζόμενος κατακερματισμός υπογραμμίζει τη σημασία για άμεση παρατήρηση της φθοράς του παγόβουνου. Το A23a προσφέρει στους ερευνητές και τους παρατηρητές μια ιδιαίτερα σημαντική μελέτη αποσύνθεσης παγόβουνων μεγάλης κλίμακας σε έναν πλανήτη που συνεχώς θερμαίνεται. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων της Ανταρκτικής, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι παρόμοια γεγονότα μπορεί να γίνουν πιο συχνά. Προς το παρόν, το A23a αναμένεται να συνεχίσει να διαλύεται τους επόμενους μήνες ενώ αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει και χρόνια.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.