Δορυφόρος χτυπήθηκε από διαστημικά σκουπίδια και έβγαλε selfie για να το δείξει!


Δορυφόρος χτυπήθηκε από διαστημικά σκουπίδια και έβγαλε selfie για να το δείξει!

Ένας δορυφόρος τράβηξε selfie φωτογραφία αποκαλύπτοντας ότι χτυπήθηκε από κάποιο διαστημικό σκουπίδι.

Στην περίπτωση αυτή, οι selfies είναι απαραίτητες και μπορούν να αποκαλύψουν ζημιές! Ο δορυφόρος MP42 της Λιθουανικής εταιρίας NanoAvionics μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το 2022. Οι επιστήμονες της εταιρίας αναφέρουν ότι εντόπισαν κάποιου είδους χτύπημα στο δορυφόρο. Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς προκάλεσε τη ζημιά, αναφέρουν ότι μάλλον είναι από κομμάτι διαστημικών συντριμμιών ή από έναν πολύ μικρο μετεωρίτη. Μιλάμε για μια ζημία 6 χιλιοστών που έγινε σε ένα από τα ηλιακά πάνελ του σκάφους!

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πώς μπόρεσαν και είδαν μια τόσο μικρή ζημιά, η απάντηση είναι χάρη στην ικανότητα του δορυφόρου να τραβάει selfies! Η NanoAvionics δεν είναι βέβαιη πότε συνέβη αυτή η σύγκρουση, διότι η κάμερα δεν είχε τραβήξει φωτογραφία του συγκεκριμένου σημείου του ηλιακού πάνελ τους τελευταίους 18 μήνες. Η τελευταία φορά που ο δορυφόρος MP42 έβγαλε selfie ήταν τον Απρίλιο του 2023, οπότε μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να συνέβη, ενώ έβγαλε τώρα μια νέα selfie στα μέσα Οκτωβρίου (2024).

Ευτυχώς, η τρύπα από τη σύγκρουση είναι πάρα πολύ μικρή, με την εταιρία να αναφέρει ότι δε θα επηρεάσει τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το ηλιακό πάνελ. Η NanoAvionics πρόσθεσε το εξής:

Είτε αυτή η πρόσκρουση προήλθε από μικρομετεωρίτη είτε από κομμάτι διαστημικών συντριμμιών, η σύγκρουση υπογραμμίζει την ανάγκη για υπεύθυνες διαστημικές επιχειρήσεις σε τροχιά και μας κάνει να αναλογιστούμε την ανθεκτικότητα του δορυφόρου σε σχέση με αυτές τις συγκρούσεις.

Με τόσους πολλούς δορυφόρους και αντικείμενα που εκτοξεύει η ανθρωπότητα σε τροχιά, αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη συγκέντρωση τεράστιας ποσότητας υλικού που ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα σε τροχιά. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), υπάρχουν σχεδόν 3.300 τόνοι τεχνητών αντικειμένων σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων από τη Γη (σε τροχιά). Σχετικά με αντικείμενα μικρομετεωριτών, υπάρχουν περίπου 200 κιλά συνολικής μάζας αυτών σε τροχιά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα διαστημικά σκάφη της NanoAvionics είναι μικροσκοπικά. Ο μεγαλύτερος δορυφόρος της εταιρείας με βάρος 130 κιλά είναι ο MP42 που αναφέρουμε εδώ. Οι μεγαλύτερες δομές που βρίσκονται σε τροχιά (όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός) είναι που διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από συγκρούσεις διαστημικών συντριμμιών.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]