Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ!


Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ!

Η NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη της αρχαιότερης μαύρης τρύπας που έχει παρατηρηθεί ποτέ, με ηλικία 13.2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και εκτός από όλα τα ανησυχητικά πράγματα που τη συνοδεύουν, αναμφισβήτητα υπάρχουν και πολλά θετικά, όπως για παράδειγμα στον τομέα της αστρονομίας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαιότερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ η οποία σχηματίστηκε μόλις 470 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang (η θεωρία της Μεγάλης έκρηξης). Δεδομένου ότι το σύμπαν έχει ηλικία 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα είναι ηλικίας 13.2 δισεκατομμυρίων ετών.

Συνδυάζοντας δεδομένα και ευρήματα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το παρατηρητήριο Chandra X-Ray, η NASA προχώρησε σε αυτή τη σημαντική αστρονομική ανακάλυψη και επιβεβαιώνει τη θεωρία πως οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες υπήρξαν από την απαρχή του σύμπαντος.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η μαύρη αυτή τρύπα σχηματίστηκε από κολοσσιαία νέφη αερίων που κατέρρευσαν σε διπλανό γαλαξία, με αποτέλεσμα δύο γαλαξίες να συγχωνευτούν και η μαύρη τρύπα να κυριαρχήσει. Τα δύο διαστημικά τηλεσκόπια (Webb και Chandra) εντόπισαν το αντικείμενο με τη βοήθεια του φαινομένου του βαρυτικού φακού (gravitational lensing), μια τεχνική που ουσιαστικά μεγέθυνε την περιοχή του γαλαξία όπου βρίσκεται η μαύρη τρύπα λόγω τεράστιων αντικειμένων στο μεσοδιάστημα, όπου λόγω της τεράστιας βαρύτητάς τους κάμπτουν το φως και μεγεθύνουν τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω τους (σε σχέση με τον παρατηρητή).

Για τη συγκεκριμένη παρατήρηση, τα τηλεσκόπια χρησιμοποίησαν το φως από ένα πολύ πιο κοντινό σμήνος γαλαξιών, σε απόσταση “μόλις” 3,2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η αξιοσημείωτη αυτή ανακάλυψη είναι σημαντική για τους επιστήμονες που προσπαθούν να καταλάβουν πώς οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μπορούν να σχηματιστούν και να αποκτήσουν τέτοια τεράστια μάζα τόσο σύντομα (χρονικά) μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής έρευνας Akos Bogdan από το Κέντρο Αστροφυσικής του Harvard και Smithsonian λέει ότι η μάζα αυτής της αρχαίας μαύρης τρύπας είναι μεταξύ 10 και 100% της μάζας όλων των άστρων (συνολικά) του γαλαξία στον οποίο ανήκει. Αναλογία που προκαλεί τρόμο, καθότι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι μαύρες τρύπες από τους κοντινούς γαλαξίες (και αυτή που βρίσκεται στο δικό μας γαλαξία), έχουμε υπολογίσει ότι έχουν μάζα περίπου το 0.1% της μάζας των άστρων του γαλαξία που ανήκουν.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πρώιμο σύμπαν και τον σχηματισμό του.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!