Τα φυτά μήπως επικοινωνούν τελικά;


Τα φυτά μήπως επικοινωνούν τελικά;

Ιάπωνες επιστήμονες βιντεοσκόπησαν γειτονικά φυτά να επικοινωνούν τα οποία έστελναν προειδοποιήσεις μεταξύ τους.

Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είναι! Οι επιστήμονες γνωρίζουν από το 1980 πως τα φυτά έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους στέλνοντας προειδοποιήσεις για κινδύνους. Αυτή η συμπεριφορά έχει εντοπιστεί σε περισσότερα από 80 είδη φυτών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δε γνωρίζαμε πώς ακριβώς λαμβάνουν τα μηνύματα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι γνωρίζουμε πως χρησιμοποιούν σωματίδια του αέρα για να επικοινωνήσουν αλλά δε γνωρίζαμε ως τώρα πώς λαμβάνουν αυτά τα μηνύματα. Μία ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων χρησιμοποίησε τεχνικές απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο, για να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά δέχονται μηνύματα και αντιδρούν σε αυτές τις προειδοποιήσεις.

Μοριακοί βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Saitama δημιούργησαν ένα πείραμα στο οποίο μετέφεραν ουσίες που εκπέμπονται από τραυματισμένα φυτά σε υγιή γειτονικά φυτά και χρησιμοποίησαν ένα μικροσκόπιο φθορισμού για να καταλάβουν τις αλληλεπιδράσεις. Τοποθέτησαν κάμπιες (του είδους Spodoptera litura) σε φύλα του φυτού με ονομασία Arabidopsis thaliana και κατέγραψαν τις αντιδράσεις του. Τα φυτά είχαν τροποποιηθεί γενετικά, με τα κύτταρά τους να περιέχουν ένα ειδικό αισθητήρα (biosensor) ο οποίος παρήγαγε φθορίζον πράσινο χρώμα όταν είχε μία εισροή ιόντων ασβεστίου. Αυτή ακριβώς η αντίδραση παρουσιάζεται στο παραπάνω βίντεο που είδατε.

Στο βίντεο, τα υγιή φυτά έλαβαν το μήνυμα των τραυματισμένων γειτόνων τους, αντιδρώντας με τον τρόπο που αναφέρθηκε πιο πάνω. Οι επιστήμονες εντόπισαν μάλιστα ποια κύτταρα ήταν τα πρώτα που αντέδρασαν στον κίνδυνο. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται στην επιφάνεια των φυτών και ανοίγουν μικρούς πόρους από όπου τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν μάλιστα τα φυτά εκτέθηκαν σε ένα συγκεκριμένο συστατικό με ονομασία Z-3-HAL, τα κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια παρήγαγαν σήματα ασβεστίου μέσα σε ένα λεπτό και έπειτα τα υπόλοιπα κύτταρα στον εσωτερικό ιστό των φύλλων έλαβαν το μήνυμα. Πραγματικά εντυπωσιακό. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα που περιγράφει τη διαδικασία (Τα κύτταρα που αντέδρασαν στον κίνδυνο τα ονόμασαν Guard Cells στην εικόνα):

Δείτε άλλο ένα πιο άμεσο και χειροπιαστό παράδειγμα αντίδρασης των φυτών του είδους mimosa pudica σε εξωτερικό ερέθισμα. Όταν αισθάνεται κίνδυνο, προκαλείται συστολή στα φύλλα του. Αρκεί απλώς να αγγίξετε τα φύλλα του και ο μηχανισμός ενεργοποιείται αμέσως:

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Nature videography
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!