Απίστευτο: Αυτή η κάμερα τραβάει 156,3 τρισεκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο!


Απίστευτο: Αυτή η κάμερα τραβάει 156,3 τρισεκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο!

Μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε το SCARF camera system, μια κάμερα όπου τραβάει 156,3 τρισεκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Ακούγεται τρελό έτσι; Έχουμε δει αρκετές φορές εντυπωσιακά super slow motion βίντεο με εξαιρετικά αργή κίνηση όπως το παράδειγμα των Slow Mo Guys, οι οποίοι προγραμμάτισαν μια έκρηξη φορτίου για λήψη με καταγραφή 5 εκατομμυρίων καρέ ανά δευτερόλεπτο. Δείτε περισσότερα για αυτό εδώ. Οι ερευνητές όμως κατάφεραν και δημιούργησαν το SCARF camera system (SCARF: swept-coded aperture real-time femtophotography), μια κάμερα όπου τραβάει 156,3 τρισεκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η συγκεκριμένη ομάδα πίσω από το εν λόγω πρότζεκτ είναι από το Énergie Matériaux Télécommunications του Research Centre National de la Recherche scientifique (INRS) από το Κεμπέκ του Καναδά.

Κατασκευάστηκε ειδικά για επιστήμονες που μελετούν διαδικασίες που ονομάζονται μικροσυμβάντα (micro-events), διαδικασίες δηλαδή που συμβαίνουν πάρα πολύ γρήγορα οι οποίες προκειμένου να αποτυπωθούν χρειάζεται ειδικό σύστημα απεικόνισης. Για αυτό το λόγο δημιούργησαν το SCARF. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήδη το SCARF camera system έχει καταγράψει εξαιρετικά γρήγορα γεγονότα όπως η απορρόφηση σε έναν ημιαγωγό και ο απομαγνητισμός ενός κράματος μετάλλου. Η ομάδα χρησιμοποίησε παθητική απεικόνιση femtosecond. Ένα femtosecond είναι μια μονάδα χρόνου στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων ίση με 1⁄1 000 000 000 000 000 του δευτερολέπτου. Δηλαδή ένα εκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Έτσι, το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να καταγράψει τρισεκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του καθηγητή Jinyang Liang, ο οποίος είναι πρωτοπόρος στην πολύ γρήγορη απεικόνιση (ultrafast imaging). Μεταξύ άλλων, στην ομάδα συμμετέχει και ο Miguel Marquez, μεταδιδακτορικός συνεργάτης και συγγραφέας της μελέτης αυτής ο οποίος αναφέρει το εξής:

Πολλά συστήματα που βασίζονται σε συμπιεσμένη υπερταχεία απεικόνιση (compressed ultrafast photography) αντιμετωπίζουν την υποβαθμισμένη ποιότητα δεδομένων και πρέπει να “θυσιάσουν” το βάθος της αλληλουχίας του οπτικού πεδίου. Αυτοί οι περιορισμοί αποδίδονται στην αρχή λειτουργίας, η οποία απαιτεί την ταυτόχρονη διάτμηση της σκηνής και του κωδικοποιημένου διαφράγματος.

Το SCARF camera system είναι σε θέση να τροφοδοτεί υπερβολικά μικρούς παλμούς λέιζερ με ταχύτητα 156,3 τρισεκατομμύρια φορές ανά δευτερόλεπτο. Αυτοί οι παλμοί ταξιδεύουν μέσω του θέματος που παρατηρεί η κάμερα η οποία χρησιμοποιεί μια μέθοδο υπολογιστικής απεικόνισης (computational imaging) για τη λήψη πληροφοριών στο χώρο, επιτρέποντας στο φως να εισέλθει στον αισθητήρα της σε ελαφρώς διαφορετικούς χρόνους. Στη συνέχεια, τα δεδομένα επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο σε υπολογιστή που αποκωδικοποιεί αυτή τη διαδικασία δημιουργώντας μια πλήρη εικόνα.

Αν θέλετε να διαβάστε περισσότερα, η έρευνα σχετικά με το πώς λειτουργεί το σύστημα SCARF camera system είναι δημοσιευμένη στο Nature και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!