Δείτε τον Κρόνο να “κρυφοκοιτάζει” πίσω από το φεγγάρι!
Ο αστροφωτογράφος Andrew McCarthy ταξίδεψε στην κορυφή ενός ηφαιστείου στη Χαβάη για να καταγράψει τον Κρόνο να κρύβεται πίσω από τη Σελήνη.
Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο λέγεται “Saturn Occultation” και περιγράφει τη στιγμή που ένας πλανήτης (ο Κρόνος στην περίπτωση αυτή) ευθυγραμμίζεται με τη σελήνη και δύει πίσω από αυτή. Για να καταγράψει αυτή την απίστευτη στιγμή, ο φωτογράφος ταξίδεψε στην κορυφή του ηφαιστείου Mauna Kea στη Χαβάη. Το σημείο αυτό είναι ιδανικό διότι έχει χαμηλό γεωγραφικό πλάτος (κοντά στον ισημερινό) και μεγάλο υψόμετρο που σημαίνει ότι βρίσκεται αρκετές φορές πάνω από τα σύννεφα. Ο Andrew McCarthy είπε το εξής:
Αυτά τα συμβάντα είναι αρκετά κοινά, αλλά είναι ιδιαίτερα απαιτητικά για να τα παρατηρήσετε διότι χρειάζεται συγκεκριμένη τοποθεσία σε μεγάλο υψόμετρο. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσατε να το βλέπετε αυτό σχεδόν κάθε μήνα τους τελευταίους 6 μήνες αν ήσασταν διατεθειμένοι να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον McCarthy, η επόμενη φορά που θα συμβεί το φαινόμενο αυτό είναι στις 14 Οκτωβρίου, ορατό όμως από συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Αφρική και την Ινδία. Δείτε τη μαγική λήψη του McCarthy με το φεγγάρι ολόκληρο και τον Κρόνο επάνω αριστερά να κρυφοκοιτάζει από πίσω του:
Ζουμάροντας στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε το φαινόμενο πεντακάθαρα:
Here’s the highly requested behind-the-scenes of my latest photo of Saturn as it was covered by the moon, including live telescope views and shots of my setup. pic.twitter.com/yUFFmpM5Dv
— Andrew McCarthy (@AJamesMcCarthy) September 22, 2024
Το μέρος από το οποίο μας χάρισε αυτά τα εκπληκτικά πλάνα ο αστροφωτογράφος έιναι ιδανικό. Το Mauna Kea φημίζεται για τις αστρονομικές εγκαταστάσεις του, καθότι διαθέτει 13 τηλεσκόπια στην κορυφή του. Η τοποθεσία φυσικά επωφελείται από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα φωτορύπανσης και υγρασίας, κάτι που βοηθάει τις αστροφωτογραφίες ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν εκεί 3 κεντρικά παρατηρητήρια:
Για να έχει το φοβερό αυτό αποτέλεσμα, ο McCarthy χρησιμοποίησε ένα ανακλαστικό τηλεσκόπιο 14 ιντσών, το Celestron C14 το οποίο μπορεί και συλλέγει αρκετό φως και του επέτρεψε να καταγράψει όλες τις λεπτομέρειες που ήθελε από τον Κρόνο τη στιγμή που δύει πίσω από το φεγγάρι. Ο φωτογράφος αναφέρει ότι έμεινε στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι τις 4 το πρωί για να πάρει τα πλάνα που ήθελε και μάλιστα ήταν άρρωστος τη μέρα εκείνη, αλλά στο τέλος είπε ότι άξιζε τον κόπο. Συνολικά, ο McCarthy τράβηξε 200.000 φωτογραφίες που στη συνέχεια ενώθηκαν σε ένα μεγάλο μωσαϊκό, κάτι που όπως λέει “γονάτισε” τον υπολογιστή του κατά την επεξεργασία.
Ονόμασε την τελική του εικόνα “Saturn’s Ingress” και την έκανε διαθέσιμη ως εκτύπωση για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερα αν ενδιαφέρεστε.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!
Πριν φύγετε δείτε
- Petapixel: Canon R5 Mark II vs Nikon Z8 vs Sony a7R V, συγκριτική μάχη των μεγαλοπίξελων καμερών!
- Υποβρύχια Drones Ανακαλύπτουν το ‘Πλοίο-Φάντασμα του Ειρηνικού’
- Meta Smart Glasses και ΑΙ Αποκαλύπτουν Προσωπικά Στοιχεία Μόνο με Μια Ματιά: Πως να Προστατευτείς
- Η Canon παρουσιάζει το νέο και βελτιωμένο φορητό έγχρωμο εκτυπωτή SELPHY QX20
- Το Ρόβερ Curiosity της NASA Συνεχίζει τη Φωτογραφική Εξερεύνηση στον Άρη Παρά τη Μεγάλη Ζημιά στον Τροχό του
- Νέο Firmware για τον φακό Fujifilm GF500mmF5.6 R LM OIS WR