Εμφανίστηκε στον Άρη ένα “χαμογελαστό πρόσωπο”!
Υπέρυθρη εικόνα από την επιφάνεια του Άρη δείχνει ένα κοίτασμα χλωρίου σε σχήμα χαμογελαστού προσώπου που υποδηλώνει ένδειξη αρχαίας ζωής.
Τι γίνεται στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη; Εμφανίστηκε πράγματι χαμογελαστό πρόσωπο στο έδαφός του; Η απάντηση είναι ναι και όχι. Ναι, γιατί όντως το σχήμα μοιάζει με γελαστό πρόσωπο αλλά ο σχηματισμός που μοιάζει με “smiley” είναι το απομεινάρι μιας αρχαίας λίμνης που στέρεψε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια! Η εικόνα αυτή καταγράφηκε από το σκάφος ExoMars Trace Gas Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), έναν δορυφόρο αφιερωμένο στην εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη που αναζητά ενδείξεις ζωής.
Το “smiley” (που μοιάζει με το γνωστό χαμογελάκι emoticon), αποτελείται από έναν δακτύλιο αρχαίων εναποθέσεων χλωριούχων αλάτων με δύο κρατήρες που μοιάζουν με μάτια οι οποίοι προκλήθηκαν από προσκρούσεις μετεωριτών. Να τονίσουμε ότι η αποστολή ExoMars Trace Gas Orbiter αναλύει τα επίπεδα του μεθανίου και άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα του Άρη από το 2016. Αυτή είναι η κύρια αποστολή του, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μας χάρισε κάτι ιδιαίτερο από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δήλωσε το εξής:
Κάποτε ήταν ένας κόσμος με ποτάμια, λίμνες και πιθανώς ωκεανούς. Ο Άρης αποκαλύπτει τώρα τα μυστικά του μέσω των κοιτασμάτων Χλωριούχου νατρίου που βρέθηκαν από το ExoMars Trace Gas Orbiter. Αυτές οι αποθέσεις, απομεινάρια αρχαίων υδάτινων σωμάτων, θα μπορούσαν να υποδεικνύουν κατοικήσιμες ζώνες πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η ανακάλυψη σχεδόν χιλίων πιθανών τοποθεσιών προσφέρει νέες γνώσεις για το κλίμα του Άρη και τις δυνατότητες για ζωή στο παρελθόν.
Μερικές ακόμα από τις εναποθέσεις αλάτων που κατέγραψε η υπέρυθρη κάμερα του ExoMars Trace Gas Orbiter:
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι καθώς οι λίμνες του Άρη άρχισαν να συρρικνώνονται και να εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, το νερό που απέμεινε είχε γίνει πολύ αλμυρό, επιτρέποντάς του να παραμείνει υγρό παρά τις θερμοκρασίες που έφταναν μέχρι και μείον 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι τελευταίες εναποθέσεις αλάτων θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσει καταφύγιο για ορισμένα μικρόβια που μπορεί να επιβίωσαν από τη μεταμόρφωση του κόκκινου πλανήτη. Τα άλατα θα μπορούσαν επίσης να έχουν λειτουργήσει ως “συντηρητικό”, δηλαδή να διατηρούν ενδεχομένως στοιχεία αυτών των εξαφανισμένων μορφών ζωής ανέπαφα για δισεκατομμύρια χρόνια.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!
Πριν φύγετε δείτε
- Petapixel: Canon R5 Mark II vs Nikon Z8 vs Sony a7R V, συγκριτική μάχη των μεγαλοπίξελων καμερών!
- Υποβρύχια Drones Ανακαλύπτουν το ‘Πλοίο-Φάντασμα του Ειρηνικού’
- Meta Smart Glasses και ΑΙ Αποκαλύπτουν Προσωπικά Στοιχεία Μόνο με Μια Ματιά: Πως να Προστατευτείς
- Η Canon παρουσιάζει το νέο και βελτιωμένο φορητό έγχρωμο εκτυπωτή SELPHY QX20
- Το Ρόβερ Curiosity της NASA Συνεχίζει τη Φωτογραφική Εξερεύνηση στον Άρη Παρά τη Μεγάλη Ζημιά στον Τροχό του
- Νέο Firmware για τον φακό Fujifilm GF500mmF5.6 R LM OIS WR