Μαγική φωτογραφία του Δία καθώς πλησιάζει τη Γη!

Ο Andrew McCarthy απαθανάτισε μέσα από 600.000 φωτογραφίες τον Δία, καθώς αυτός έρχεται στο κοντινότερο σημείο με τη Γη των τελευταίων 60 χρόνων.
Ο αστροφωτογράφος McCarthy πέρασε δύο νύχτες, τραβώντας περίπου 600.000 φωτογραφίες του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και παρουσιάζει ενθουσιασμένος τη φωτογραφία του.
“Αποτυπώθηκε με ένα τηλεσκόπιο 11 και μια φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιώ συνήθως για λήψεις στον μακρινό ουρανό”, γράφει ο McCarthy στο Twitter.
I spent two consecutive nights shooting Jupiter for hours. Here’s all the images played back in a sequence. You can watch the transit of Io and the appearance of the Great Red Spot. pic.twitter.com/gY1eBtMtvL
— Andrew McCarthy (@AJamesMcCarthy) September 20, 2022
Ο φωτογράφος δημοσίευσε το παραπάνω βίντεο, όπου οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τη διέλευση της Ιώς, ενός από τα φεγγάρια του Δία, όπως επίσης και την εμφάνιση της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας.
Ο McCarthy στοιβάζει τις εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες του χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό που “κάνει την εικόνα πολύ πιο καθαρή”, λέει ο αστροφωτογράφος.
“Η θέαση του Δία δεν παλιώνει ποτέ. Είναι ένας υπέροχος πλανήτης”, λέει ο McCarthy στο Space.
“Και ενώ ο αριθμός των φωτογραφιών φαίνεται μεγάλος, τραβούσα περίπου 80 ανά δευτερόλεπτο, οπότε η ώρα πέρασε σχετικά γρήγορα. Συνολικά, χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να τραβήξω τις φωτογραφίες”, προσθέτει.
Οι συνθήκες τη νύχτα της φωτογράφισης του Δία ήταν ιδιαίτερα καλές, επιτρέποντας την αποτύπωση απίστευτων λεπτομερειών από το φακό του McCarthy.
Ο Δίας βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι έχει βρεθεί από το 1963.
Σε ένα μήνυμά του προς το PetaPixel, ο McCarthy αναφέρει ότι “θα τον τραβάει κάθε βράδυ για εβδομάδες, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες”. Αλλά η κορύφωση είναι στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς η Γη βρίσκεται σε “αντίθεση” με τον Δία.
Αυτό συμβαίνει όταν η Γη βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και έναν από τους άλλους πλανήτες, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά το 2022 είναι ιδιαίτερο λόγω της ιδιαίτερα στενής τροχιάς.
Στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του, ο Δίας απέχει 600 εκατομμύρια μίλια, ωστόσο χθες απείχε μόλις 367 εκατομμύρια μίλια. Αυτό σημαίνει ότι ο Δίας εμφανίζεται τώρα κατά 11% μεγαλύτερος και πάνω από μιάμιση φορά φωτεινότερος από ότι όταν βρίσκεται κοντά στο αφήλιο (το πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο στην τροχιά του).
Ακόμα και όσοι έχουν φορητά κιάλια θα μπορούν να διακρίνουν το σχήμα του δίσκου του Δία, χάρη στο τεράστιο μέγεθος του πλανήτη. Οι αστρονόμοι με πιο ισχυρό εξοπλισμό θα ανταμειφθούν με εικόνες πλούσιας λεπτομέρειας, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Περισσότερα έργα του McCarthy μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του.
Φωτογραφία: Andrew McCarthy
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Απονομή βραβείων και έκθεση βραβευμένων φωτογραφιών της 30th FIAP Colour Biennial Greece 2023
- Πρόσκληση για ανοιχτή φωτογράφιση της θεατρικής παράστασης “Ο κύκλος με την κιμωλία”
- Δωρεάν Σεμινάριο φωτογραφίας διάρκειας 6 μηνών για εφήβους στην Λάρισα
- elsewhere: Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Κωνσταντακόπουλου στο Π.Φάληρο
- Νέο site και app για το MOMus
- Nikon Plena! Η Nikon teaserάρει ένα νέο φακό [βίντεο]!
1 σχόλιο
80 καρέ το δευτερόλεπτο***, σύνολο 600.000 ίδιες/παρόμοιες φωτογραφίες!
Και μετά έκατσε να τις ξεδιαλέξει!
600.000 χιλιάδες φωτογραφίες…
Όσοι έχουν δοκιμάσει κάτι παρόμοιο, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο ΠΟΛΥ μικρότερου μεγέθους,
γνωρίζουν ότι μετά την πρώτη, (άντε τη δεύτερη!) εκατοντάδα δεν “βλέπεις” τίποτα.
Πόσο μάλλον να ξεχωρίσεις τις λεπτομέρειες εκείνες που θα σε κάνουν να επιλέξεις τις καλύτερες ή ακόμη χειρότερα,
τη καλύτερη!
Κάτι δεν μου κολλάει. Πως διάολο το έκανε; Και ποιο είναι αυτό το μυστηριώδες λογισμικό που κάνει τις φωτογραφίες του “καθαρότερες”;
Δεν μπορώ να ξέρω.
Πάντως υποκλίνομαι.
Και στη φωτογραφία που βλέπω και στις 600.000 ίδιες/παρόμοιες φωτογραφίες που τράβηξε και στην υπομονή του να τις ξεδιαλύνει και στο μυστηριώδες λογισμικό του!
*** Αλήθεια, 80 καρέ/δευτ. επί δύο ώρες σερί…
Ούτε στη φαντασία μου!
Φαντάζομαι ότι τη μηχανή του ή θα τη….κατάβρεχε με λάστιχο για να κρυώνει,
ή ότι θα χρησιμοποιήσε υγρό άζωτο!!…
Πως τα έκανε ή τι έκανε αν έκανε οτι λέει;;