Mark Coots: Ο επιζών από επίθεση καρχαρία που έγινε φωτογράφος!


Mark Coots: Ο επιζών από επίθεση καρχαρία που έγινε φωτογράφος!

Ο σέρφερ Mark Coots μίλησε στο Amateur Photographer για την επιβίωση από επίθεση καρχαρία, και τη λήψη πορτρέτων από καρχαρίες.

Αν σας είχε επιτεθεί καρχαρίας θα επιστρέφατε στους ωκεανούς; Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον θα σταματούσαν κάθε δραστηριότητα στους ωκεανούς μετά από μια τέτοια επίθεση η οποία έχει κοστίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Ο 44χρονος Χαβανέζος σέρφερ Mike Coots όμως δεν πτοήθηκε παρόλο που είχε μια παραλίγο θανάσιμη εμπειρία μετά από επίθεση καρχαρία. Ο Mark Coots μίλησε στο Amateur Photographer για την επιβίωση από την επίθεση καρχαρία, την αγάπη του για τους ωκεανούς, το εγχείρημά του στη φωτογραφία θαλάσσιας άγριας ζωής αλλά και το νέο του βιβλίο Shark: Portraits. Να τονίσουμε ότι οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που θα δείτε σε αυτό το άρθρο είναι όλες τραβηγμένες από τον Mike Coots.

Στη συνέντευξη ο Coots λέει ότι κόντρα σε αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, σε κάποιους καρχαρίες αρέσει η κάμερα. Πολλές φορές πλησιάζουν και ενδιαφέρονται για την κάμερα και το φωτογράφο. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι με τους καρχαρίες τίγρεις, πολλοί άνθρωποι πηδούν στο νερό και αρχίζουν να τους κυνηγούν. Ο σέρφερ προσθέτει:

Πρέπει να τους δώσετε χρόνο και να αφήσετε τα ζώα να έρθουν προς το μέρος σας. Τότε είναι που βγάζετε τις καλύτερες φωτογραφίες.

Σχετικά με τις τεχνικές του όσο αφορά τη φωτογράφιση καρχαριών, ο Coots αναφέρει:

Όταν είμαι κάτω από το νερό, προσπαθώ κυρίως να ασχοληθώ με την εστίαση και τη σύνθεση. Μου αρέσουν οι εικόνες όπου ένας καρχαρίας παρουσιάζει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως ένα χαμόγελο, μια γκριμάτσα, το βλέμμα με μια δέσμη φωτός που ενδεχομένως πέφτει στα μάτια του.

Αυτό που θέλει να περάσει ως μήνυμα ο Coots είναι να κάνει τους ανθρώπους να αγαπήσει τους καρχαρίες, καθότι όπως αναφέρει το Χόλιγουντ μέσω των ταινιών δείχνει μόνο την τρομακτική πλευρά των καρχαριών.

Όσο αφορά το τρομακτικό περιστατικό που έζησε, ο Coots αντί να αποτραβηχτεί από τους ωκεανούς μετά την επίθεση που δέχτηκε, αυτό του έδωσε κίνητρο ώστε να ερευνήσει σχετικά με τη συμπεριφορά των καρχαριών και τις επιθέσεις τους.

Ήμουν περίεργος και αναρωτιόμουν γιατί δέχτηκα επίθεση. Είχα πολλές απορίες και έτσι διάβασα πολλά βιβλία. Την πρώτη φορά που πήγα για κατάδυση με καρχαρίες, είδα έναν ολόκληρο νέο κόσμο μπροστά μου. Όταν έχεις οπτική επαφή και βρίσκεσαι κάτω από το νερό με έναν καρχαρία, είναι μαγευτικό. Είναι όμορφα πλάσματα. Είναι σαν να κοιτάτε έναν ζωντανό δεινόσαυρο.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο σέρφερ γύρισε πίσω στο 1997 για να διηγηθεί την ιστορία της επίθεσης που δέχτηκε από καρχαρία. Βρισκόταν στο Kauai (Χαβάη) και ήταν 18 χρονών όταν συνέβη.

Είχα πάει για σερφ και βρισκόμουν στο νερό λιγότερο από πέντε λεπτά ενώ κωπηλατούσα όταν ήρθε ένα κύμα. Δεν είδα κάποιο πτερύγιο στο νερό ούτε είχα κάποια άλλη προειδοποίηση. Ξαφνικά με άρπαξε ένας μεγάλος καρχαρίας τίγρης περίπου 4 μέτρων. Σφήνωσα το δεξί μου χέρι στο στόμα του για να προσπαθήσω να βγάλω τα πόδια μου έξω αλλά αυτό δε λειτούργησε. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα μια τεράστια πίεση αλλά χωρίς πόνο. Ο καρχαρίας με σήκωσε και με πήγαινε βίαια πέρα δώθε. Ένιωθα σαν να έβλεπα τον εαυτό μου σε ταινία. Χτύπησα τον καρχαρία στη μύτη αρκετές φορές και με άφησε.

Εκείνη τη στιγμή της επίθεσης ήταν που ένιωσε το ένστικτο της επιβίωσης όπως αναφέρει. Σκέφτηκε ότι πάση θυσία έπρεπε να αμυνθεί. Αφού τον άφησε ο καρχαρίας, ο Coots επέστρεψε γρήγορα στη σανίδα του και άρχισε να κωπηλατεί. Σε αυτό το σημείο τα πράγματα έγιναν πολύ τρομακτικά.

Επέστρεψα στη σανίδα μου και άρχισα να κωπηλατώ. Το δεξί μου πόδι έκανε ένα περίεργο “κούνημα”. Νόμιζα ότι ο καρχαρίας με αποτελείωνε εκείνη τη στιγμή, αλλά κοίταξα πίσω μου και το πόδι μου είχε κοπεί, ενώ μεγάλες ποσότητες αίματος έβγαιναν κάθε φορά που χτυπούσε η καρδιά μου.

Ευτυχώς, με τη βοήθεια ενός κύματος βρέθηκα στην άμμο. Ο φίλος μου ο Kyle χρησιμοποίησε το λουρί της σανίδας μου για να δέσει το πόδι και μου έσωσε τη ζωή. Στη συνέχεια βρισκόμουν σε σοκ καθώς πηγαίναμε στο νοσοκομείο. Ξύπνησα μια μέρα αργότερα ως ακρωτηριασμένος. Πέρασα μια εβδομάδα στο νοσοκομείο και μερικές εβδομάδες στο κρεβάτι στο σπίτι.

Παρόλα αυτά, ο Coots επέστρεψε στο νερό σε διάστημα λίγο περισσότερο από ένα μήνα. Απίστευτο! Δείτε μια ακόμη εντυπωσιακή φωτογραφία του Coots παρακάτω, η οποία είναι τραβηγμένη στο Tiger Beach στις Μπαχάμες. Ο συγκεκριμένος σφυροκέφαλος καρχαρίας ονομάζεται Ποκαχόντας:

Λήψη με κάμερα Canon EOS 5D Mark III, και τα τεχνικά στοιχεία είναι τα εξής: f/7.1, 1/640s, 50mm, ISO250.

Ο “ξεροκέφαλος” (για πολλούς) Coots αναφέρει το γεγονός της επίθεσης που δέχτηκε ως “στατιστική ανωμαλία” ενώ τόνισε ότι ο φόβος του να χάσει το σερφάρισμα με τους φίλους του στον ωκεανό ήταν πολύ μεγαλύτερος από το φόβο μιας δεύτερης επίθεσης καρχαρία. Η παρακάτω εικόνα είναι τραβηγμένη με μια Canon R5 και τα τεχνικά στοιχεία της λήψης είναι: f/3.2, 1/1000s, 50mm, ISO640.

Μετά από όλη αυτή την περιπέτεια, ο Coots πήγε και σπούδασε φωτογραφία σε σχολή τέχνης για σπουδές φωτογραφίας και στη συνέχεια συνέχισε με περισσότερο ζήλο να μαθαίνει περισσότερα για τη σημασία των καρχαριών. Έχει μάλιστα κάνει ομιλίες σχετικά με τη νομοθεσία για τους καρχαρίες και φυσικά για την εμπειρία του ως επιζών από επίθεση καρχαρία. Ο Coots τονίζει ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους καρχαρίες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές απειλές.

Για παράδειγμα, στην Ασία πιάνουν τους καρχαρίες, κόβουν τα πτερύγια τα οποία χρησιμοποιούνται σε σούπα ενώ το υπόλοιπο σώμα πετιέται στη θάλασσα. Για τη σούπα με πτερύγια καρχαρία, σκοτώνονται πάνω από 70 εκατομμύρια καρχαρίες κάθε χρόνο. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αναφέρει ο Coots είναι τα αλιεύματα από τον κλάδο της εμπορικής αλιείας. Οι καρχαρίες πιάνονται πολλές φορές άθελά τους σε παραγάδια για τόνο και ξιφία.

Το εντυπωσιακό βιβλίο του Mike Coots Shark: Portraits by Mike Coots θα κυκλοφορήσει στις 5 Σεπτεμβρίου με τιμή 55 δολάρια. Θα το βρείτε εδώ. Για περισσότερα σχετικά με τη δουλειά του Mike, δείτε εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!