Καρχαρίας προσπαθεί να φάει υποβρύχια κάμερα!


Καρχαρίας προσπαθεί να φάει υποβρύχια κάμερα!

Ερευνητές απαθανάτισαν ένα ιδιαίτερο είδος καρχαρία να προσπαθεί να φάει μια υποβρύχια κάμερα σε μεγάλο βάθος.

Το είδος αυτό είναι σπάνιο και δεν έχει καταγραφεί πολλές φορές. Πρόκειται για το είδος “sleeper shark” το οποίο διαφέρει αρκετά από τα κλασικά γκρι είδη καρχαριών που γνωρίζουμε όλοι. Ονομάστηκαν έτσι (sleeper) λόγω της υποτιθέμενης νωθρής φύση τους, καθότι θεωρούνταν για πολλά χρόνια ως οι “ήσυχοι κάτοικοι του βυθού”, που τρέφονταν κυρίως με κάποια είδη ψαριών, καβούρια, καλαμάρια και χταπόδια.

Ερευνητές από το κέντρο ερευνών Minderoo UWA Deep-Sea Research Centre κινηματογράφησαν ένα τέτοιο καρχαρία στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στην Τάφρο Τόνγκα τον Σεπτέμβριο χρησιμοποιώντας μια ειδική “παγίδα” με κάμερα η οποία είχε και δόλωμα με ψάρια. Την τοποθέτησαν σε βάθος περίπου 1.400 μέτρων προκειμένου να ανακαλύψουν περισσότερα για το συγκεκριμένο είδος καρχαρία. Ωστόσο, την ώρα που οι ερευνητές τοποθετούν την κάμερα στον βυθό του ωκεανού ένας ενήλικος καρχαρίας (του είδους sleeper) εμφανίζεται από το πουθενά και γραπώνει την κάμερα της ομάδας σε μια προσπάθεια να τη φάει. Ευτυχώς, ο καρχαρίας τελικά απελευθερώνει την κάμερα από τα σαγόνια του και τρώει το δόλωμα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι έχει μήκος περίπου 3.6 μέτρα. Η ερευνήτρια του Minderoo-UWA Deep-Sea Research Centre Jessica Kolbusz, αναφέρει ότι η θερμοκρασία του νερού στα πλάνα αυτά είναι περίπου 2,5° βαθμούς Κελσίου, κάτι που δείχνει ότι αυτοί οι καρχαρίες ευδοκιμούν σε περιβάλλον με χαμηλές θερμοκρασίες. Πάντως, δε γνωρίζουμε ακόμη σημαντικές λεπτομέρειες για αυτούς τους καρχαρίες, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των πληθυσμών τους, την έκταση της εμβέλειας και των κινήσεών τους ή του τόπου αναπαραγωγής τους. Αυτό το βίντεο προσφέρει μια σπάνια καταγραφή ενός ενήλικα καρχαρία του είδους sleeper shark που κάνει τη συνάντηση αυτή ακόμη πιο σπάνια.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες καταγραφές αφορούσαν νεαρούς καρχαρίες του είδους. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), το είδος αυτό φαίνεται να βρίσκεται σε παρακμή στις ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχίες για τη διατήρηση του.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]