ShutterStock: Είπε στους υπαλλήλους που διαμαρτύρονται για την λογοκρισία των εικόνων στην Κίνα να φύγουν!


ShutterStock: Είπε στους υπαλλήλους που διαμαρτύρονται για την λογοκρισία των εικόνων στην Κίνα να φύγουν!

Μία περίεργη διαμάχη έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του ShutterStock ανάμεσα στη διοίκηση και το προσωπικό της εταιρείας.

Το ShutterStock είναι μία εταιρεία διάθεσης εικόνων προς πώληση, από τις πιο γνωστές στον πλανήτη με πολλούς πελάτες και τεράστια έσοδα, η οποία ιδρύθηκε το 2003.

Στην Κίνα όμως δεν εμφανίζονται όλα τα αποτελέσματα στις αναζητήσεις των χρηστών.

Το ShutterStock έχει έρθει σε συμφωνία με το κράτος της Κίνας και για να μπορεί να λειτουργεί αποκλείει μερικές εικόνες που δεν εγκρίνει η Κινεζική Κυβέρνηση, όπως η Σημαία της Ταϊβάν.

Πρόσφατα μερικοί υπάλληλοι της εταιρείας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε αυτή την “λογοκρισία” η οποία κατά την άποψη τους παραβιάζει την ελευθερία του λόγου.

Η απάντηση ήρθε από τα στελέχη του ίδιου του ShutterStock και ήταν ξεκάθαρη.

Η ομορφιά του τόπου όπου ζούμε και όπου εργαζόμαστε είναι ότι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε αυτές τις επιλογές. Και έτσι, ξέρετε, είναι μια μεγάλη αγορά και οι εργαζόμενοι έχουν πολλές ευκαιρίες να εργαστούν εδώ, να εργαστούν αλλού και είμαστε πολύ υποστηρικτικοί όταν οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ότι αυτό είναι το σωστό μέρος γι ‘αυτούς , και θέλουν να επιδιώξουν άλλες ευκαιρίες.

ανέφερε ο Pavlovsky, το νο2 της εταιρείας, στους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια συνάντησης στα γραφεία της, σύμφωνα με μια καταγραφή της συνάντησης που δημοσιεύτηκε σε μια εσωτερική ιστοσελίδα της εταιρείας και στην οποία αναφέρεται το NBC News.

Πολλοί υπάλληλοι είπαν: Γουόου, μας είπε απλά όλους να παραιτηθούμε “,

δήλωσε υπάλληλος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα φοβούμενος πιθανά αντίποινα.

Από τους περίπου 1000 υπαλλήλους της εταιρείας περίπου 180 υπέγραψαν την διαμαρτυρία σχετικά με την συμφωνία του ShutterStock με την Κίνα και από αυτούς τρεις έφτασαν στο σημείο να αποχωρήσουν από την εταιρεία λόγω της πολιτικής της.

Σε δήλωση προς το NBC News την προηγούμενη Τετάρτη ο Pavlovsky εξέφρασε παρόμοιες απόψεις. Είπε ότι η εταιρεία καλωσορίζει όλες τις απόψεις των εργαζομένων σε διάφορα θέματα και ότι σέβεται και τους εργαζόμενους που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την εταιρεία μετά από μια θεμελιώδη διαφωνία.

Ενώ μια μικρή ομάδα εργαζομένων εξέφρασε την ανησυχία της για αυτό το θέμα, πολλοί άλλοι έχουν εκφράσει την εκτίμησή τους για το χειρισμό του θέματος και ότι κατάλαβαν την απόφασή μας

ανέφερε ο Pavlovsky στο NBC News

Είχαμε πολύ λίγες εντάσεις με τέτοια ηθικά προβλήματα στο παρελθόν

δήλωσε ο Stefan Hayden, μηχανικός λογισμικού που εγκατέλειψε το Shutterstock τον Δεκέμβριο

Ο Stefan δήλωσε ότι έχασε την εμπιστοσύνη στη διοίκησή του για την απόφασή της να φιλτράρει τις αναζητήσεις στην Κίνα και τη μυστικότητα γύρω από αυτό. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος εργάστηκε στο Shutterstock για εννέα χρόνια, περισσότερο από το ήμισυ της ύπαρξης του Shutterstock.

To Shutterstock εισήλθε στην Κίνα το 2014, όταν η εταιρεία συνεργάστηκε επίσημα με την ZCool Network Technology για να διανέμει αποκλειστικά τις εικόνες του Shutterstock, ενώ αργότερα επένδυσε 15 εκατομμύρια δολάρια στο ZCool, το 2018. Το περασμένο φθινόπωρο, οι υπάλληλοι της ZCool ενημέρωσαν το Shutterstock ότι υπήρξε αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης να μπλοκαριστούν οι πολιτικά ευαίσθητες αναζητήσεις, ανέφερε η Garfield, η γενικός σύμβουλος του Shutterstock.

Συγκεκριμένα μπλοκαρίστηκαν οι έξι όροι “President Xi,” “Chairman Mao,” “Taiwan flag,” “dictator,” “yellow umbrella”, “Chinese flag,” και οι παραλλαγές τους. (Οι κίτρινες ομπρέλες ήταν σύμβολο των διαδηλώσεων του 2014) κάτι που οδήγησε στην εσωτερική διαμαρτυρία από πολλούς υπαλλήλους που θεώρησαν ότι πρόκειται για λογοκρισία.

Σε συνάντηση του προσωπικού του ShutterStock τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι το Shutterstock δεν θα δεχόταν όλες τις μελλοντικές αιτήσεις λογοκρισίας και θα τις αξιολογούσε κατά περίπτωση, σταθμίζοντας το κόστος και τα οφέλη σε κάθε περίπτωση.

Το θέμα δεν αφορά μόνο το ShutterStock καθώς η αναζήτηση του όρου Σημαία της Ταϊβάν στην Κίνα, σε άλλες εταιρείες όπως το Getty Images και το Adobe Stock δεν δίνουν παρά μηδενικά αποτελέσματα.

Φυσικά μιλάμε για ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες σκοπό έχουν το κέρδος και η Κίνα είναι μία τεράστια αγορά που κανένας δεν θέλει να μην μπορεί να δραστηριοποιείται.

Από εκεί και πέρα η λογοκρισία δεν γίνεται μόνο στην περίπτωση της Κίνας καθώς το άρθρο του NBC News αναφέρει ότι το ShutterStock δέχεται πολλά αιτήματα κάθε χρόνο, από πολλά κράτη, για αποκλεισμό συγκεκριμένων αναζητήσεων, για τα οποία όμως δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για το πόσο γίνονται αποδεκτά ή όχι.

Σε ένα κόσμο που στόχος είναι η αύξηση των εσόδων η λογοκρισία είναι κάτι που αναμένουμε και δυστυχώς κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, καθώς οι εταιρείες θα συνεργαστούν με τα κράτη, όταν κρίνουν ότι αυτό είναι προς συμφέρον τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Shutterstock

Πηγή:

NBC News
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!