Συζήτηση: Γιατί αυτή η αντίσταση στην χρήση Smartphone, ποια είναι η προϊστορία με τα νέα μέσα λήψης που εμφανίζονται;


Συζήτηση: Γιατί αυτή η αντίσταση στην χρήση Smartphone, ποια είναι η προϊστορία με τα νέα μέσα λήψης που εμφανίζονται;

Ο κόσμος της φωτογραφίας και της κινηματογράφησης έχει περάσει από αρκετές σημαντικές τεχνολογικές μεταβάσεις.

Παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στα smartphone, τόσο στη φωτογραφία όσο και στη λήψη βίντεο, αυτά παραμένουν αμφισβητούμενα από επαγγελματίες, αλλά και από ερασιτέχνες φωτογράφους και κινηματογραφιστές.

Αρχικά, οι αντιρρήσεις βασίζονταν στις τεχνικές ελλείψεις: τα μικρά μεγέθη αισθητήρων, η απουσία δυνατότητας επιλογής φακών και οι περιορισμοί σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού θεωρήθηκαν σοβαρές αδυναμίες. Η παραδοσιακή κάμερα προσφέρει απόλυτο έλεγχο πάνω στις ρυθμίσεις και το τελικό αποτέλεσμα, κάτι που για τους περισσότερους είναι ανεκτίμητο. Αν και η AI έχει βελτιώσει την επεξεργασία και την ποιότητα εικόνας των smartphone, πολλοί φωτογράφοι και βιντεογράφοι θεωρούν ότι η δύναμη των καμερών βρίσκεται στην ικανότητά τους να δίνουν απόλυτο έλεγχο στον δημιουργό (ειδικά όσο αφορά το βάθος πεδίου) και στην απόδοση τους σε χαμηλό φωτισμό.

Ενώ τα smartphone είναι βολικά για γρήγορες λήψεις, είτε φωτογραφίες είτε βίντεο, ακόμα και αυτοί που εκτιμούν τη φορητότητα και την ευκολία χρήσης, συχνά στρέφονται σε εξειδικευμένες κάμερες όταν θέλουν να κάνουν πιο σοβαρή ή δημιουργική δουλειά.

Ποια είναι όμως η προϊστορία στον χώρο μας σχετικά με την τεχνολογική εξέλιξη των μέσων που χρησιμοποιούμε για την καταγραφή εικόνων;

Η Μετάβαση από το Φιλμ στο Ψηφιακό: Μια Παράλληλη Ιστορία

Η αντίσταση απέναντι στα smartphone θυμίζει την αμφισβήτηση που προκάλεσε η μετάβαση από το φιλμ στην ψηφιακή φωτογραφία. Οι φωτογράφοι, τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες, δυσκολεύτηκαν να αποδεχτούν την αλλαγή. Το φιλμ θεωρούνταν η κορυφαία τεχνολογία για τη σύλληψη εικόνων με βάθος, πλούσια χρώματα και δυναμικό εύρος. Ωστόσο, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία εξελίχθηκε και προσέφερε μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα, η αποδοχή ήταν αναπόφευκτη. Σήμερα, οι ψηφιακές κάμερες έχουν γίνει το πρότυπο σε κάθε επίπεδο της φωτογραφίας και της λήψης βίντεο.

Οι DSLR με Δυνατότητα Βίντεο: Μια Πρωτοφανής Αλλαγή

Η εισαγωγή των DSLR με δυνατότητα λήψης βίντεο αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία καμπής στη φωτογραφική και κινηματογραφική βιομηχανία. Αρχικά, οι επαγγελματίες βιντεογράφοι ήταν σκεπτικοί για το αν οι φωτογραφικές μηχανές μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις καθιερωμένες βιντεοκάμερες, ειδικά στον τομέα της ποιότητας και της ευελιξίας. Ωστόσο, οι πρώτες DSLR με δυνατότητα βίντεο, όπως η Canon 5D Mark II, έφεραν κινηματογραφική ποιότητα σε προσιτό κόστος, επιτρέποντας σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες να παράγουν υψηλής ποιότητας βίντεο χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένου εξοπλισμού βίντεο.

Αυτή η αλλαγή άνοιξε τον δρόμο για μια νέα γενιά δημιουργών που μπορούσαν να συνδυάσουν φωτογραφία και βίντεο με μία συσκευή. Οι DSLR με δυνατότητα βίντεο έφεραν σημαντικές επιλογές στους δημιουργούς, όπως την καλύτερη διαχείριση του βάθους πεδίου και τη δυνατότητα χρήσης ευρείας γκάμας φακών, καθιστώντας τες ιδανικές για κινηματογράφιση χαμηλού κόστους. Ωστόσο, η αρχική αντίσταση ήταν εμφανής, κυρίως από εκείνους που θεωρούσαν ότι μια κάμερα που σχεδιάστηκε για φωτογραφίες δεν μπορούσε να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις της βιντεοσκόπησης (σε αυτό βοήθησε και το ότι αρχικά οι DSLR δεν παρείχαν καλή αυτόματη εστίαση στη λήψη βίντεο).

DSLR vs Mirrorless: Μια Νέα Μάχη

Η μετάβαση από τις DSLR στις mirrorless κάμερες ήταν άλλη μια σημαντική αλλαγή στην αγορά, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από επαγγελματίες που ήταν συνηθισμένοι στην αίσθηση και την αξιοπιστία των DSLR. Οι DSLR είχαν κυριαρχήσει για δεκαετίες, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα εικόνας, στιβαρή κατασκευή και αξιόπιστη απόδοση. Με την εισαγωγή των mirrorless, πολλοί φωτογράφοι και κινηματογραφιστές αρχικά δίστασαν να κάνουν την αλλαγή, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, την ταχύτητα αυτόματης εστίασης και τη γενική αίσθηση της κάμερας.

Ωστόσο, τα mirrorless συστήματα έφεραν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μικρότερο μέγεθος και βάρος, ταχύτερη αυτόματη εστίαση σε φωτογραφία και βίντεο (πλέον με την χρήση ΑΙ) και καλύτερη σταθεροποίηση εικόνας, ενώ διατήρησαν την ποιότητα εικόνας που προσέφεραν οι DSLR. Η δυνατότητα live view μέσω του ηλεκτρονικού σκοπεύτρου και οι ταχύτεροι ρυθμοί λήψης έκαναν τις mirrorless εξαιρετικά ελκυστικές, ειδικά για εκείνους που χρειάζονταν ταχύτητα και ευελιξία, όπως φωτογράφοι αθλητικών γεγονότων και κινηματογραφιστές δράσης.

Σήμερα, με τα προβλήματα της παιδικής τους ηλικίας να έχουν λυθεί (μπαταρία, αυτόματης εστίαση) και παρά την αρχική αντίσταση, οι mirrorless κάμερες έχουν πλέον κερδίσει την μάχη, με τους περισσότερους να τις επιλέγουν για την ευελιξία και την καινοτομία που προσφέρουν.

Drone: Η Εξαίρεση στην Αντίσταση

Σε αντίθεση με τα smartphone, τα drone αποτέλεσαν την εξαίρεση στη γενική αντίσταση απέναντι στις νέες τεχνολογίες. Από την πρώτη στιγμή, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες αγκάλιασαν τα drone με ενθουσιασμό.

Τα drones προσέφεραν μια νέα οπτική γωνία και δυνατότητες που δεν μπορούσαν να επιτευχθούν με παραδοσιακές κάμερες χωρίς τη χρήση ελικοπτέρων και αεροπλάνων, δηλαδή ξοδεύοντας πολλά χρήματα για μερικά εναέρια πλάνα.

Αυτός ο συνδυασμός καινοτομίας, μοναδικότητας στην λήψη με χαμηλό κόστος και χρηστικότητας έκανε πάρα πολύ γρήγορα τα drone ευρέως αποδεκτά, προσφέροντας στους δημιουργούς ένα νέο εργαλείο για εξερεύνηση και πρωτοποριακές δημιουργίες.

Οι Action Cameras: Μια Άλλη Σημαντική Τεχνολογική Εξέλιξη που Αγαπήθηκε

Οι action cameras ήρθαν στο προσκήνιο με διαφορετική αποδοχή σε σχέση με άλλες τεχνολογικές καινοτομίες. Ενώ αρχικά θεωρήθηκαν εργαλεία για ακραία σπορ και δραστηριότητες σε δύσκολες συνθήκες, σταδιακά κέρδισαν τη θέση τους στο επαγγελματικό περιβάλλον, ειδικά στην κινηματογράφιση και τη φωτογραφία δράσης.

Ο μικρός τους όγκος, η ανθεκτικότητα, η χρήση τους υποβρυχίως χωρίς την ανάγκη αγοράς ακριβών housing με μεγάλο όγκο και η δυνατότητα τοποθέτηση τους σε σημεία που δεν μπορείς εύκολα να βάλεις μία κανονική κάμερα (π.χ. στο παμπρίζ ενός αυτοκινήτου), τις καθιστούν εξαιρετικά εργαλεία για δημιουργούς περιεχομένου, ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Αντίθετα με τις αντιδράσεις που συνάντησαν άλλες τεχνολογίες, οι action cameras έγιναν γρήγορα αποδεκτές και αγαπήθηκαν για την ευελιξία και τις μοναδικές οπτικές γωνίες που προσφέρουν και παρόλο τους περιορισμούς τους στο βάθος πεδίου και τις λήψεις σε χαμηλό φωτισμό, αποτελούν σήμερα σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο κάθε δημιουργού.

Το Μέλλον: Smartphone και Κάμερες

Επιστρέφουμε στα smartphones, τα οποία παρόλο το ότι έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ στην λήψη εικόνων, είναι αμφίβολο αν θα αντικαταστήσουν εντελώς τις κάμερες, τόσο στη φωτογραφία όσο και στη λήψη βίντεο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Παρόλα αυτά κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι δημιουργοί αποφασίζουν να τεστάρουν την χρήση ενός smartphone στα project τους, με αρκετούς πλέον να τα χρησιμοποιούν για επαγγελματικές εφαρμογές, όπως δημιουργία βίντεο κλιπ ή ακόμα και ταινιών για τον κινηματογράφο.

Και όσο και να λένε κάποιοι ότι project αυτά γίνονται λόγω του μάρκετινγκ των εταιρειών κατασκευής smartphone, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο οποιοσδήποτε δημιουργός θα ριψοκινδύνευε την φήμη του και το αποτέλεσμα της δημιουργίας του, μόνο για τα χρήματα.

Άλλωστε τα τελικά αποτελέσματα που βλέπουμε είναι εξαιρετικού επιπέδου και είναι πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να καταλάβει κάποιος ότι αυτά τα project έχουν γίνει με τη βοήθεια smartphone (χωρίς να τους το έχει πει κάποιος).

Παρόλα αυτά θα πρέπει να πούμε ότι αν και το smartphone πρόκειται για ένα νέο εργαλείο, μία νέα προσθήκη στον εξοπλισμό των δημιουργών (ή για ορισμένους το μοναδικό εργαλείο), οι περιορισμοί στους φακούς, το βάθος πεδίου, η κακή απόδοση σε χαμηλό φωτισμό και η έλλειψη πλήρων χειροκίνητων ρυθμίσεων το κάνουν πολύ δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι θα αντικαταστήσουν τις κάμερες για φωτογράφους και κινηματογραφιστές. Με τα σημερινά δεδομένα το πιο πιθανό είναι το smartphone να γίνει κάποια στιγμή ακόμα ένα εργαλείο στο οπλοστάσιο των δημιουργών, δίπλα σε drone, action cameras και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά.

Βέβαια, μία τέτοια σκέψη δεν λαμβάνει υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις στην καταγραφή εικόνων, οι οποίες τα τελευταία 25 χρόνια έχουν κάνει τεράστια άλματα. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας εντυπωσιακά εργαλεία όπως mirrorless κάμερες, action cameras, drones, αλλά και smartphones, που ανοίγουν νέους ορίζοντες στη φωτογραφία και τη βιντεοσκόπηση. Αυτά τα εργαλεία προσφέρουν ευελιξία, ποιότητα και καινοτομία, επιτρέποντας στους δημιουργούς να εξερευνήσουν νέες τεχνικές και προσεγγίσεις, διευρύνοντας τις δυνατότητές τους.

Η αντίσταση στις αλλαγές και η ψυχολογία του ανθρώπου

Η ψυχολογία του ανθρώπου απέναντι στις μεγάλες αλλαγές έχει βαθιές ρίζες στην αβεβαιότητα και τον φόβο του αγνώστου. Όταν εμφανίζεται μια νέα τεχνολογία που αμφισβητεί τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας, προκαλεί συχνά συναισθήματα απώλειας ελέγχου και αξίας.

Αυτή η αντίδραση δεν είναι μοναδική στον χώρο της φωτογραφίας. Αντιθέτως, αποτελεί μια σταθερά στην ανθρώπινη ψυχολογία όταν αντιμετωπίζονται μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές. Από την εποχή που το φιλμ έδωσε τη θέση του στην ψηφιακή φωτογραφία μέχρι τις πρώτες DSLR με δυνατότητα λήψης βίντεο και την πρόσφατη μεταστροφή από DSLR σε mirrorless, οι επαγγελματίες είχαν πάντα τον ίδιο ενδοιασμό: «Είναι δυνατόν αυτή η νέα τεχνολογία να αντικαταστήσει την ποιότητα και την τέχνη που γνωρίζουμε;»

Το μέλλον των τεχνολογιών και η θέση των παραδοσιακών μέσων

Όσο κι αν εξελίσσεται η τεχνολογία, η θέση των παραδοσιακών καμερών φαίνεται να παραμένει ασφαλής, τουλάχιστον προς το παρόν. Τα smartphone μπορεί να γίνονται πιο ισχυρά και να ενσωματώνουν AI για τη βελτίωση των εικόνων (κάτι που δειλά δειλά κάνουν πλέον και οι κάμερες), αλλά οι επαγγελματίες αναζητούν τον πλήρη έλεγχο, την ποικιλία φακών και την ανώτερη ποιότητα εικόνας που μόνο οι κάμερες μπορούν να προσφέρουν. Αντίθετα, τεχνολογίες όπως τα drones, που προσφέρουν κάτι εντελώς νέο και διαφορετικό, δείχνουν πως η αποδοχή μιας αλλαγής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς αυτή η τεχνολογία ενσωματώνεται στη δημιουργική διαδικασία.

Συνολικά, η αντίσταση στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον χώρο της φωτογραφίας και κινηματογράφισης φαίνεται να εξαρτάται όχι μόνο από τη φύση της τεχνολογίας, αλλά και από το πόσο αυτή επηρεάζει την τέχνη και την αισθητική της δημιουργικής διαδικασίας. Παρόλο που οι επαγγελματίες μπορεί να είναι αρχικά επιφυλακτικοί, η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσφέρει νέες δυνατότητες, και τελικά οι αλλαγές αυτές γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι του επαγγελματικού τους εξοπλισμού.

Τι θα γίνει στο μέλλον κανείς δεν ξέρει. Όπως κανείς δεν ήξερε την εποχή του φιλμ όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ψηφιακές κάμερες ή την εποχή που εμφανίστηκαν οι πρώτες ψηφιακές mirrorless.

Το σίγουρο είναι ότι η χρήση των smartphones ακόμα και σε επαγγελματικές εφαρμογές έχει ξεκινήσει και κανείς δεν θα την σταματήσει. Το πόσο μακριά θα πάει θα είμαστε εδώ μαζί για να το δούμε.

Μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε κάτι πολύ σημαντικό:

Το πιο σημαντικό είναι το δημιουργικό όραμα του κάθε καλλιτέχνη, είτε φωτογράφου είτε βιντεογράφου ή κινηματογραφιστή, και όχι το εργαλείο που χρησιμοποιεί για να το υλοποιήσει. Οι ατελείωτες συζητήσεις γύρω από το ποιο μέσο καταγραφής είναι καλύτερο ή κατάλληλο χάνουν το νόημα μπροστά στη διαδικασία της δημιουργίας. Στο τέλος, κανένας θεατής δεν θα ασχοληθεί με το τι εξοπλισμό χρησιμοποιήσατε, αν το έργο σας τον συγκινεί και τον καθηλώνει.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Την ουσία την έγραψες στο τέλος μπράβο.
    Εγώ θα προσθέσω ότι και εξωτερική φακοί υπάρχουν τώρα πια για κινητά και με πολύ καλή ποιότητα γυαλιού.
    Όσο για τα εξωτερικά χειριστήρια από φέτος η apple έβαλε εξωτερικό αποκλειστικό Μπουτάν για το κλείστρο.
    Από αρχεία υποστηρίζονται πλέον όλα τα βασικά.
    Το μεγάλο πρόβλημα είναι στο μυαλό του ανθρώπου που τον πείθουν ότι άμα αγωρασει μια ακριβή μηχανή αυτομάτος θα βγάζει και καλύτερες φωτογραφίες.Απο τον επαγγελματία μέχρι τον ερασιτέχνη η καλή φωτογραφία θέλει πολύ τρέξιμο και αφοσίωση και μεράκι.
    Στην παρούσα φάση η κανονική μηχανή κερδίζει στο κομμάτι του τηλεφακου.
    Τέλος μην το κάνουμε και σεντόνι

  • #
    1

    1. Σίγουρα το μέσο δεν είναι το παν.

    2. Δεν μπορούμε να παραθεωρήσουμε τους νόμους της φυσικής. Το γράφει ξεκάθαρα στο άρθρο για τους αισθητήρες και τους φακούς. Μόνη λύση για τα κινητά: ισχυρό ΑΙ, που… θα αλλάζει τα φώτα στην εικόνα που καταγράφεται. Ναι, εκεί υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης. Αλλά πλέον η φωτογραφία δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα…

    3. Αυτός ήταν κι ο λόγος που ενώ όλες τις προηγούμενες τεχνολογίες τις δέχθηκα με ενθουσιασμό, παρά τις αρχικές ατέλειές τους, το κινητό δεν με έχει πείσει ακόμα. Θεωρώ ότι ο παραλληλισμός είναι άστοχος.

    4. Νομίζω ότι λείπουν δύο σημαντικοί παράμετροι από το άρθρο:
    α. Η αλλαγή της οθόνης: παλιά τις εικόνες τις βλέπαμε σε οθόνες υπολογιστών, που ολοένα μεγάλωναν (και συνεχίζουν να μεγαλώνουν). Πλέον τις βλέπουμε στη μικρή και έντονα “φτιαγμένη” οθόνη του κινητού, οπότε δεν φαίνονται οι ατέλειες, εκτός από τις ατέλειες των φακών. Άρα, όλοι χαρούμενοι είναι!
    β. Σε πολλά από τα πρότζεκτ που χρησιμοποιήθηκαν κινητά, οι λήψεις έγιναν με τη βοήθεια και πολλών άλλων μέσων, που δεν τα έχει ο μέσος χρήστης. Θυμάμαι μία περίπτωση που ουσιαστικά μόνο ο… αισθητήρας του κινητού χρησιμοποιήθηκε σε μία τεράστια συσκευή, που δεν τη λες κινητό.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!