Η φιλόδοξη Sony, η αναποφάσιστη Nikon, η απούσα Canon και η σταθερή Pentax


Η φιλόδοξη Sony, η αναποφάσιστη Nikon, η απούσα Canon και η σταθερή Pentax

Καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς οι περισσότερες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι είχαν να ανακοινώσουν. Απομένει μία σίγουρη αναμενόμενη ανακοίνωση από την Canon, με μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μία νέα DSLR.

Ας δούμε λοιπόν τι γίνετε αυτή τη στιγμή στο φωτογραφικό χώρο. Τα δεδομένα που έχουμε παγκοσμίως είναι η συνεχόμενη ελεύθερη πτώση των πωλήσεων των compact φωτογραφικών μηχανών (έχουν ισοπεδωθεί από τα smartphones), οι όχι και τόσο καλές πωλήσεις των mirrorless μηχανών και η για πρώτη φορά μείωση των πωλήσεων των DSLRs.
Στην χώρα μας πάνω κάτω ισχύουν τα παραπάνω με την πορεία των mirrorless μηχανών να μην πηγαίνει καλά και αυτό λόγω του ότι οι Έλληνες φωτογράφοι έχουν αποκλειστικά αφοσιωθεί στον κόσμο των DSLRs, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους.

Στην ουσία στον χώρο των DSLRs έχουν απομείνει οι Canon, Nikon, Pentax και Sony, καθώς η Olympus με την Fujifilm, την Samsung και την Panasonic δείχνουν προσήλωση στις mirrorless μηχανές με δυνατότητα αλλαγής φακών και τις premium compact μηχανές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ θολό τοπίο όσον αφορά τις κινήσεις των φωτογραφικών εταιρειών που έχουν απομείνει να μάχονται στο πεδίο των DSLRs.
Η Sony φέτος και ενώ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα μέχρι και πέρσι, αποφάσισε να ανασυνταχθεί και έδειξε τα δόντια της. Εκτός των καινοτόμων φωτογραφικών προϊόντων που μας παρουσίασε (βλέπε φακοί-κάμερες Sony QX10 και Sony QX100 και τις πρώτες Full Frame mirrorless μηχανές Sony A7 και Sony A7R), συνέχισε την υποστήριξη των DSLT μηχανών της αλλά χωρίς να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει προς τα που θα κινηθεί. Οι λάτρεις της εταιρείας ακόμα περιμένουν μία Full Frame DSLT κάτι που ίσως δουν μέσα στο 2014. Η Sony έχει ρίξει το βάρος της στις mirrorless όπου τα πηγαίνει αρκετά καλά με τη σειρά NEX, αλλά ακόμα περιμένουμε να δούμε πως θα καταφέρει να προβληματίσει τον ανταγωνισμό στον χώρο των DSLRs. Δείχνει πάντως ότι όταν αποφασίσει να κάνει κάτι θα είναι αρκετά αξιόλογο.
Η Nikon από την άλλη δείχνει μπερδεμένη. Πολλά μονοπάτια μπροστά της και δεν φαίνεται να ξέρει τι θέλει. Στον χώρο των DSLRs, η ιαπωνική εταιρεία διόρθωσε το λάθος της με την Nikon D600 (και τα λάδια στον αισθητήρα από το κλείστρο), παρουσιάζοντας την Nikon D610. Παράλληλα θέλοντας ένα κομμάτι της πίτας όσων εκτός από χαρακτηριστικά κοιτάνε και την εμφάνιση μίας μηχανής, παρουσίασε την πρώτη Full Frame DSLR με ρετρό σχεδιασμό Nikon Df, η οποία δίχασε το κοινό της. Και αυτό γιατί η παρουσίαση της Nikon Df δεν δείχνει ότι η εταιρεία “ακούει” την αγορά όπως την κατηγορούν, αφού εδώ και πάνω από 3 χρόνια πολλοί φωτογράφοι που έχουν Nikon DX μηχανές αναμένουν ένα επαγγελματικό σώμα που θα αντικαταστήσει την παλιά Nikon D300s. Η Nikon D400 δεν έχει έρθει και μπορεί να μην έρθει και ποτέ, δημιουργώντας εκνευρισμό σε φωτογράφους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον crop factor 1.5x του DX φορμά αλλά σε επαγγελματικό σώμα, όπως είναι οι φωτογράφοι που φωτογραφίζουν άγρια ζωή και σπορ.
Όσον αφορά την Canon φαίνεται ότι φέτος δεν ήταν παρούσα. Πλην της Canon EOS 70D και του νέου συστήματος εστίασης που παρουσίασε δεν μας έδειξε κάτι άλλο άξιο λόγου. Πολλοί χρήστες Canon ακόμα περιμένουν την EOS με τα πολλά megapixels που θα μπορέσει να τα βάλει με τις Nikon D800/Nikon D800E, αλλά και την νέα Canon EOS 7D II με τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Οι φήμες λένε ότι το 2014 θα δούμε τις νέες αυτές μηχανές, χωρίς να αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε κάποια έκπληξη.
Τέλος έχουμε την τίμια Pentax. Η εξαγορά της από την Ricoh δεν φαίνεται να επηρέασε την πορεία της εταιρείας στον κόσμο των DSLR. Οι τελευταίες της μηχανές Pentax K-3 και Pentax K-50 διατήρησαν την ποιότητα για την οποία φημίζεται προσθέτοντας χαρακτηριστικά που συμβαδίζουν με την εποχή. Ίσως οι χρήστες της ιαπωνικής εταιρείας να είναι οι πιο ικανοποιημένοι αφού η Pentax σταθερά προσφέρει ποιοτικές DSLRs χωρίς τυμπανοκρουσίες. Εάν όπως ακούγεται έρθει και η πρώτη Full Frame μέσα στο 2014, τότε η ιαπωνική εταιρεία θα κερδίσει ακόμα περισσότερο σεβασμό από τον φωτογραφικό κόσμο.

Έτσι λοιπόν είναι το τοπίο στον χώρο των DSLRs πλησιάζοντας στο τέλος του 2013. Το 2014 αναμένουμε σημαντικά πράγματα καθώς ήδη γίνεται λόγος για μεσαίου φορμά μηχανές που ίσως δούμε.
Μείνετε συντονισμένοι στο pttl.gr για πλήρη καθημερινή φωτογραφική ενημέρωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Canon DSLRs Nikon Pentax Sony
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!