Sony QX10, Hands on και small review


Sony QX10, Hands on και small review

Η ανακοίνωση των νέων φακών-καμερών της Sony, QX10 και QX100, μας ενθουσίασε σε μεγάλο βαθμό εδώ στο pttl.gr.

Είχαμε καιρό να δούμε κάτι καινοτόμο και επαναστατικό στον χώρο της φωτογραφίας και η επινόηση ενός φακού με ενσωματωμένο αισθητήρα, μπαταρία, υποδοχή κάρτας μνήμης και τεχνολογία Wi-Fi μας άρεσε πάρα πολύ σαν ιδέα.

Οι φωτογραφικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα από την ελεύθερη πτώση των πωλήσεων των compact φωτογραφικών μηχανών, οι οποίες “σφαγιάζονται” από τα smartphones και την δυνατότητα τους να βγάζουν πλέον αξιοπρεπείς φωτογραφίες. Έτσι τα τμήματα RnD έχουν πάρει φωτιά προσπαθώντας να βρουν κάτι που θα καλύψει το κενό.

Πρόλαβε λοιπόν η Sony να μας εκπλήξει ευχάριστα, παρουσιάζοντας ένα εντελώς νέο είδος στη φωτογραφία, το οποίο είναι σαφέστατα συνδεδεμένο με τα smartphones και συνεργάζεται απόλυτα με αυτά. Ήδη φήμες, που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω ίντερνετ, αναφέρουν ότι η Samsung ετοιμάζει την δική της αντίστοιχη πρόταση και ας μην ξεχνάμε ότι και ο πρόεδρος της Nikon μίλησε φέτος για κάτι που ετοιμάζετε από την ιαπωνική εταιρεία και θα προκαλέσει αίσθηση.

Εμείς χάρη στα παιδιά από το Techblog (thanks guys!) καταφέραμε και είχαμε για μία ημέρα στα χέρια μας τον φακό-κάμερα Sony QX10, τον πιο οικονομικό από τους δύο, ο οποίος αναμένεται τέλη του μηνός στη χώρα μας, στα 200 ευρώ. O Sony QX10 έχει ανάλυση 18.2 megapixels, φακό με 10x οπτικό zoom (25-250mm f/3.3-5.9), οπτικό σταθεροποιητή, WiFi και NFC και συνδέεται με Android και iOS smartphones, μέσω της εφαρμογής PlayMemories Mobile.

Γενικές Παρατηρήσεις

Στη βόλτα που κάναμε με τον Sony QX10 είχαμε την ευκαιρία να δούμε την εργονομία του και προλάβαμε να κάνουμε μερικές φωτογραφίες και videos για να πάρετε μία ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Γενικά μας άρεσε το μέγεθος και οι λειτουργίες του. Το σώμα του είναι πλαστικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ελαφρύς, μόλις 100 γραμμάρια. Το μέγεθος του είναι μικρό, αν και βέβαια κάποιος θα μπορούσε να πει ότι κουμπώνοντας τον φακό πάνω σε ένα smartphone, το συνολικό μέγεθος είναι κοντά σε μία compact φωτογραφική μηχανή. Φυσικά μπορούμε να λειτουργήσουμε τη συσκευή και χωρίς smartphone αλλά χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε ποιο είναι το κάδρο μας.

Πολύ ωραίο είναι το γεγονός ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε τον Sony QX10 σε απόσταση και να τον ελέγξουμε μέσω του smartphone, αλλά πλέον κάτι τέτοιο μπορούμε να το κάνουμε και με οποιαδήποτε compact φωτογραφική μηχανή έχει τεχνολογίες WiFi ή NFC.
Τα κουμπιά λήψης και zoom βοηθούν πάρα πολύ όταν έχουμε τον φακό πάνω σε smartphone, ειδικά στο να έχουμε το σύστημα σταθερό στο χέρι μας. Ο ειδικός προσαρμογέας για smartphones είναι εύκολος στη χρήση και μπορούμε να τον τοποθετήσουμε σε ένα μικρό smartphone όπως το Samsung Galaxy S3 mini ή το θηρίο της Sony, Xperia Z1 (δείτε εδώ την κόντρα του Sony Xperia Z1 και του Nokia Lumia 1020).

Το 10x οπτικό zoom είναι καλοδεχούμενο και ο σταθεροποιητής λειτουργεί εξαιρετικά για την μείωση των κουνημένων φωτογραφιών. Φυσικά καλοδεχούμενη και απαραίτητη είναι και η υποδοχή για τρίποδο.

Η ένδειξη της μπαταρίας στη μικρή LCD κρίνεται απαραίτητη και αν θα μπορούσαμε να προτείνουμε κάτι, είναι να υπάρχει ένδειξη της μπαταρίας και στην οθόνη του smartphone μας.

Θετικό είναι το γεγονός ότι ο Sony QX10 λειτουργεί και χωρίς κάρτα μνήμης (δέχεται micro SD ή micro M2), αφού οι εικόνες μας μεταφέρονται σε πλήρη ανάλυση κατευθείαν στο smartphone μας. Δυστυχώς κάτι τέτοιο γίνεται μόνο με τις φωτογραφίες μας και για την λήψη video η κάρτα μνήμης είναι απαραίτητη. Στα θετικά είναι και η δυνατότητα που μας δίνεται να επιλέξουμε να αποθηκεύονται οι εικόνες μας σε πλήρη ανάλυση στην κάρτα μνήμης του Sony QX10 και να μεταφέρεται στο smartphone μας μία έκδοση της κάθε φωτογραφίας, σε ανάλυση 2 megapixels, για να μπορούμε άμεσα να την μοιραστούμε με τους φίλους μας.

Η μπαταρία του Sony QX10 είναι μικρή, διαρκεί για περίπου 2 ώρες ή 110 λήψεις και φορτίζει μέσα στη συσκευή, οπότε αν θέλουμε μεγαλύτερη αυτονομία θα πρέπει να αγοράσουμε μία έξτρα μπαταρία.

Η σύνδεση του Sony QX10 την πρώτη φορά στο smartphone μας απαιτεί τον ειδικό κωδικό που βρίσκεται στο εγχειρίδιο χρήσης και στο καπάκι της μπαταρίας, εσωτερικά. Στη συνέχεια θα πρέπει να κατεβάσουμε την εφαρμογή PlayMemories Mobile από το store της Google ή της Apple. Λίγο ενοχλητικό θα έλεγε κάποιος, ότι όταν ανοίγουμε τον Sony QX10 απαιτούνται πάνω από 3 δευτερόλεπτα για την σύνδεση του με το smartphone μας, γεγονός που ίσως κριθεί πολύ αρνητικό όταν θα χρειαστεί να κάνουμε μία εικόνα άμεσα.

Φωτογραφίες και videos

Λόγω του ότι είχαμε για λίγο διάστημα τον Sony QX10 στα χέρια μας, δεν προλάβαμε να τον περάσουμε από εξαντλητικό τεστ όσον αφορά την ποιότητα των φωτογραφιών και video που δημιουργεί. Το πιο σημαντικό αρνητικό στοιχείο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι δεν μας δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουμε το ISO, το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε σε οποιαδήποτε compact μηχανή.

Στη διάθεση σας έχουμε ένα δείγμα από real life φωτογραφίες και video που μπορούν να μας αποκαλύψουν τις δυνατότητες του Sony QX10. Μπορείτε να δείτε όλες τις εικόνες στη σελίδα μας στο Flickr εδώ.

DSC00067

Με το zoom στο 10x έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Βέβαια η φωτογραφία είναι στο φως του μεσημεριού και έτσι έχουμε υψηλή ταχύτητα 1/250

DSC00071

Πολύ καλή απόδοση σε κάδρο με φωτεινές και σκοτεινές περιοχές

DSC00056

Ωραίο χρώμα στον ουρανό και στη θάλασσα

DSC00052

Ο Sony QX10 τοποθετημένος σε σταθερό σημείο, ISO 800.

DSC00051

Βραδινή φωτογραφία στο χέρι, ISO 800. Χρώμα επιδερμίδας εξαιρετικό.

DSC00045

f/3.3, 1/20, ISO 800, φωτογραφία στο χέρι

DSC00040

f/3.3, 1/30, ISO 320

DSC00024

f/4.0, 1/50/ ISO 800

DSC00036

Σε κίνηση με ISO 400, πολύ καλή απόδοση χρωμάτων

DSC00030

Ωραία αποτύπωση χρωμάτων και φωτισμού, f/3.3, 1/30, ISO 125


Πολύ καλή η σταθεροποίηση στο video αλλά και η απόδοση στα χρώματα.

Συμπεράσματα

O Sony QX10 εγκαινιάζει μία νέα εποχή και η ιδέα στην οποία βασίζεται μας αρέσει. Παρόλα αυτά η Sony δεν κατάφερε να μας πείσει με τον Sony QX10 και ευελπιστούμε να τα καταφέρει με τον Sony QX100. Ο Sony QX10 δεν ξεπερνάει σε δυνατότητες την αντίστοιχη Sony WX200 (πωλείται στην ίδια τιμή των 199 ευρώ), με την οποία μοιράζεται τα περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης ο Sony QX10 δεν μας δίνει την δυνατότητα για manual ρυθμίσεις (μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνο την ισορροπία λευκού, WB). Η έλλειψη της δυνατότητας να ρυθμίσουμε το ISO, κρίνεται πολύ σημαντική (ίσως προστεθεί με μελλοντική αναβάθμιση του Firmware;).

Από την άλλη αν θέλετε μία συσκευή για να συνοδεύει το smartphone σας και να σας δίνει καλύτερες φωτογραφίες από αυτό (αρκεί να μην είναι κάποιο high end μοντέλο), με άμεση δυνατότητα να μοιράζεστε τις φωτογραφίες σας, τότε η επιλογή του Sony QX10 κρίνεται φυσιολογική. Εκτός βέβαια αν προτιμήσετε να επιλέξετε κάποιο από τα πολλά μοντέλα compact μηχανών που είναι εξοπλισμένες με WiFi ή NFC.

Όπως και να έχει η Sony αξίζει πολλά μπράβο για την προσπάθεια της και είμαστε σίγουροι ότι οι φακοί QX είναι η αρχή μιας σειράς προϊόντων που αργά ή γρήγορα θα αποκτήσουν το δικό τους φανατικό κοινό.

QX10-003

QX10-002

QX10-004

QX10-005

QX10-001

QX10-008

QX10-009

QX10-006

QX10-007

QX10-010

QX10-011

QX10-012

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!