Ομάδα καλλιτεχνών διέρρευσε το Sora AI στο διαδίκτυο!


Ομάδα καλλιτεχνών διέρρευσε το Sora AI στο διαδίκτυο!

Μια ομάδα καλλιτεχνών διέρρευσε το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Sora AI που μετατρέπει εντολές κειμένου σε ρεαλιστικά βίντεο.

Οι καλλιτέχνες λένε ότι διέρρευσαν το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Sora AI της OpenAI ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετείχαν ως beta testers για το νέο AI εργαλείο της OpenAI, έδωσαν δημόσια πρόσβαση στο API του Sora, αποκαλύπτοντας τον ειδικό κωδικό για “εξωτερικούς” χρήστες που σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να το χρησιμοποιήσει!

Αρχικά, το Sora είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο (2024), αλλά από τότε δεν έχει βγει κάποια σχετική ανακοίνωση με το πότε θα κυκλοφορήσει και βρίσκεται ακόμη σε στάδιο τεσταρίσματος. Δείτε εδώ περισσότερα για το Sora και ορισμένα παραδείγματα του. Από ότι φαίνεται, αρκετοί χρήστες έχουν σπεύσει στο διαδίκτυο για να δοκιμάσουν το νέο λογισμικό το οποίο μπορεί να δημιουργήσει βίντεο 10 δευτερολέπτων σε ανάλυση έως 1080p. Δείτε ένα νέο απόλυτα ρεαλιστικό παράδειγμα με φοβερό φωτισμό και λεπτομέρειες (μετά τη διαρροή του μοντέλου):

Η ομάδα εξαγριωμένων δοκιμαστών του λογισμικού (beta testers) που ισχυρίζονται ότι είχαν αρχική πρόσβαση σε αυτό, λένε ότι διέρρευσαν το μοντέλο στο κοινό ως ένδειξη διαμαρτυρίας σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (στον αρνητικό αντίκτυπο που ισχυρίζονται ότι έχει στις δουλειές των καλλιτεχνών κλπ). Αυτό αποτέλεσε μια ευκαιρία για τους καλλιτέχνες ώστε να κάνουν μια ηχηρή δήλωση γύρω από την εκμετάλλευση που υπάρχει στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εκμεταλλεύεται τους πραγματικούς δημιουργούς. Οι εξαγριωμένοι beta testers δήλωσαν ότι η OpenAI με το Sora και άλλα παρόμοια λογισμικά κάνει τους καλλιτέχνες “μαριονέτες του PR”. Πιο αναλυτικά δήλωσαν το εξής:

Λάβαμε πρόσβαση στο Sora με την υπόσχεση να είμαστε πρώιμοι δοκιμαστές και δημιουργικοί συνεργάτες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αντί αυτού μας παρασύρουν σε “ξέπλυμα τέχνης” για να πούμε στον κόσμο ότι το Sora είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους καλλιτέχνες. Δεν είμαστε οι δικοί σας δωρεάν δοκιμαστές σφαλμάτων, μαριονέτες δημοσίων σχέσεων, ούτε δεδομένα εκπαίδευσης και “tokens” επικύρωσης του λογισμικού.

Τελικά, η ομάδα αποκάλυψε τον κωδικό χρήσης του Sora το οποίο δημοσίευσαν στην πλατφόρμα Hugging Face εδώ. Όπως υποστήριξαν οι καλλιτέχνες, η OpenAI ελέγχει και εγκρίνει όλα τα αποτελέσματα, εξυπηρετώντας περισσότερο το PR και τη διαφήμιση παρά τη δημιουργική έκφραση και κριτική. Από την πλευρά της, η OpenAI ανέστειλε την πρόσβαση στο Sora. Εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι ακόμα σε φάση “ερευνητικής προεπισκόπησης” (research preview) και πως εκατοντάδες καλλιτέχνες έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της ανάπτυξής του.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI OpenAI Sora

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!

[newsletter_form]