SpaceX: Έγραψε ιστορία με το Starship να επιστρέφει με επιτυχία στη Γη!
Η SpaceX εκτόξευσε τον μεγαλύτερο πύραυλο στον κόσμο με το σύστημα Super Heavy Booster και επέστρεψε άθικτος στη Γη.
Σε περίπτωση που δεν είστε ενήμεροι, πρόκειται για τον μεγαλύτερο πύραυλο που έχει φτιάξει ποτέ η ανθρωπότητα. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την επιστροφή μας στο φεγγάρι όσο και για τα πρώτα βήματά μας στον πλανήτη Άρη.
Starship hot-staging separation pic.twitter.com/6tRw2OjtMm
— SpaceX (@SpaceX) October 13, 2024
Ολοκληρώθηκε η πέμπτη δοκιμαστική πτήση του Starship και σημείωσε τεράστια ιστορική επιτυχία για την εξερεύνηση του διαστήματος! Μέχρι τώρα, όλες οι προσπάθειες για επιτυχή επιστροφή στη Γη με ασφάλεια ήταν αποτυχημένες. Το μεσημέρι της Κυριακής 13 Οκτωβρίου 2024 όμως, ο τεράστιος Starship πύραυλος ύψους 122 μέτρων μαζί με το νέο σύστημα προώθησης Super Heavy Booster, εκτοξεύθηκε από τις εγκαταστάσεις Starbase της SpaceX κοντά στην παραλία Boca Chica στο Νότιο Τέξας. Στόχος αυτής της πτήσης ήταν να επιχειρηθεί για πρώτη φορά επιστροφή και σύλληψη του Super Heavy Booster στο σημείο εκτόξευσης, με τη χρήση ειδικών βραχιόνων τύπου “chopstick” που διαθέτει ο πύργος εκτόξευσης (Mechazilla launch tower). Και τα κατάφερε!
Αξίζει να πούμε ότι οι ελιγμοί που πρέπει να κάνει ο πύραυλος για να προσδεθεί με ασφάλεια και να πιαστεί από τους βραχίονες είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση και συντονισμό κινήσεων. Αυτός ο τελικός ελιγμός εκτελέστηκε με επιτυχία, με το Super Heavy Booster να επιστρέφει με ασφάλεια στον πύργο εκτόξευσης.
Mechazilla has caught the Super Heavy booster! pic.twitter.com/6R5YatSVJX
— SpaceX (@SpaceX) October 13, 2024
Πέρα από τους ελιγμούς όμως, στόχος της SpaceX ήταν το ίδιο το διαστημόπλοιο να επιβιώσει από την επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα και να προσγειωθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον Ινδικό Ωκεανό με ασφάλεια. Και αυτός ο στόχος ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η διευθύντρια της SpaceX Kate Tice από το τμήμα Quality Systems Engineering, δήλωσε το εξής:
Αυτή είναι μια μέρα που θα μπει στα βιβλία της ιστορίας της μηχανικής. Καταφέραμε κάτι απολύτως τρελό. Στην πρώτη προσπάθεια, πιάσαμε με επιτυχία τον Super Heavy booster πίσω στον πύργο εκτόξευσης.
Με αυτή την επιτυχία η SpaceX συνεχίζει να διευρύνει τα όρια της διαστημικής τεχνολογίας και να ανοίγει το δρόμο για τις μελλοντικές προσπάθειες εξερεύνησης του διαστήματος. Το επίτευγμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που επηρεάζει και το κόστος, καθότι μιλάμε για δημιουργία πυραύλων μεγάλου φορτίου που μπορούν και επαναχρησιμοποιούνται. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κόστους των διαστημικών ταξιδιών. Το Starship έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα ευέλικτο όχημα για αποστολές στο βαθύ διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της σεληνιακής προσεδάφισης και ενδεχομένως και τον αποικισμό του Άρη (αν όλα πάνε καλά).
Έτσι, η επιτυχία αυτής της δοκιμαστικής πτήσης φέρνει τη SpaceX πιο κοντά στον στόχο της να προσεδαφίσει Αμερικανούς αστροναύτες στο φεγγάρι στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA. Φυσικά, από τη στιγμή που η πέμπτη δοκιμαστική πτήση στέφθηκε με επιτυχία, θα υπάρξουν περισσότερες δοκιμαστικές αποστολές στο άμεσο μέλλον.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!
Πριν φύγετε δείτε
- Smile 2: Μπορείτε να δείτε την αρχή της ταινίας αλλά θα πρέπει να χαμογελάσετε (κυριολεκτικά) στην κάμερα!
- Ανακοινώθηκε η νέα ΑPS-C κάμερα Nikon Z 50 II!
- Φωτογράφος βρέθηκε νεκρή από πυρά πελάτισσας της!
- Hasselblad: Ανακοινώθηκε ο νέος φακός XCD 75mm f/3.4 P!
- Juno: Δείτε νέες απίστευτες φωτογραφίες του Δία!
- Κυκλοφόρησε ο πρώτος zoom shift φακός Laowa CF 12-24mm f/5.6!