Σε ισπανό φωτογράφο το βραβείο Tim Hetherington για το 2012


Σε ισπανό φωτογράφο το βραβείο Tim Hetherington για το 2012

Ο Tim Hetherington ήταν ένα από τους πολλούς φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκαν την ώρα που κάνανε αυτό που αγαπούσαν.  Συγκεκριμένα ήταν ο Απρίλιος του 2011 όταν ο Tim, μαζί με τον συνάδελφο του ελληνοαμερικανό Chris Hondros, ενώ κάλυπταν τον εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη, σκοτώθηκαν από της δυνάμεις του καθεστώτος, κοντά στην Μισράτα.

Μετά τον θάνατο του, οι γονείς του με το ίδρυμα World Press Photo και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) καθιέρωσαν τον βραβείο Tim Hetherington, ένα χρηματικό έπαθλο για επαγγελματίες φωτογράφους οι οποίοι προβάλλουν θέματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την φετινή χρονιά το βραβείο των 20.000€ παρέλαβε ο Ισπανός φωτογράφος Fernando Moleres, για το project του ‘Waiting for an opportunity’ (Περιμένοντας για μία ευκαιρία).  Ο Moleres σε αυτό το project αποκαλύπτει τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής και κράτησης ανήλικων στις φυλακές Pademba της Σιέρα Λεόνε.  Πολλοί από αυτούς τους ανήλικους περιμένουν χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεση τους μένοντας σε κελιά, στοιβαγμένοι στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ αρκετούς από αυτούς τους έχουν αποκηρύξει οι οικογένειες τους.  Η εργασία του Moleres  ασχολείται και με την μάχη των ανηλίκων μετά την αποφυλάκιση τους, για επανένταξη στην τοπική κοινωνία.

Το ‘Waiting for an opportunity’, επιλέχτηκε ως το καταλληλότερο project για το 2012, ανάμεσα από 176 αιτήσεις φωτογράφων από 53 χώρες.  Στον διαγωνισμό μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή μόνο φωτορεπόρτερ που είχαν λάβει μέρος στον διαγωνισμό World Press Photo από το 2008 μέχρι το 2012.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!