Τραβώντας φωτογραφία δρόμου το 1890 με μια Spy Camera


Τραβώντας φωτογραφία δρόμου το 1890 με μια Spy Camera

Ποιος θα πίστευε ότι πριν από περίπου 130 χρόνια κάποιος θα φωτογράφιζε με μια spy camera. Κι όμως ο 19χρονος τότε Carl Størmer τα κατάφερε.

Ο Stormer ήταν Νορβηγός μαθηματικός και φυσικός, ιδιαίτερα γνωστός για τη θεωρία των αριθμών και τη μελέτη του Βορείου Σέλας. Εκτός από λαμπρός επιστήμονας ήταν και λάτρης της φωτογραφίας. Στα δεκαεννιά του χρόνια, όταν ήταν φοιτητής, χρησιμοποίησε μια κρυφή κάμερα κάνοντας φωτογραφία δρόμου (street photography).

Ο ίδιος ο Stormer σε δηλώσεις του το 1942 είχε περιγράψει τον τρόπο που τραβούσε κρυφά φωτογραφίες. Η φωτογραφική του ήταν μια στρογγυλή κατασκευή, κρυμμένη κάτω από το γιλέκο του, με το φακό να βλέπει μέσα από μια κουμπότρυπα. Η μηχανή αυτή ήταν συνδεδεμένη με μια χορδή κι έχοντας κάνει μια τρύπα στην τσέπη του παντελονιού του, περνούσε από εκεί την χορδή κι όποτε ήθελε να απαθανατίσει μια στιγμή την τραβούσε.

Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι συνήθως δε χαμογελούσαν όταν έβγαιναν φωτογραφίες και το γεγονός ότι τους τραβούσε χωρίς να το γνωρίζουν τις έκανε ξεχωριστές.

Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να βγάλει συνολικά περίπου 500 φωτογραφίες, μεταξύ αυτών και εικόνες διασημοτήτων. Σε ηλικία 70 ετών τις παρουσίασε σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο.

Ήταν επίσης γοητευμένος από το Σέλας, μάλιστα είχε τραβήξει πολλές φωτογραφίες από 20 διαφορετικά παρατηρητήρια σε όλη τη Νορβηγία.


Ο Størmer και ο Birkeland, 1910

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

carl stormer spy camera

Πηγή:

PetaPixel
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!