The Stringer: Το ντοκιμαντέρ για τη φωτογραφία “Napalm Girl” θα προβληθεί στο DC Film Festival!


The Stringer: Το ντοκιμαντέρ για τη φωτογραφία “Napalm Girl” θα προβληθεί στο DC Film Festival!

Το ντοκιμαντέρ “The Stringer” που έχει προκαλέσει σοκ στον κόσμο του φωτορεπορτάζ, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου DC/DOX στη Washington.

Μιλάμε για ένα ντοκιμαντέρ που έχει ταράξει τα νερά! Το φεστιβάλ κινηματογράφου DC/DOX στη Washington προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία στους παρευρισκομένους να δουν το “The Stringer”, ένα ντοκιμαντέρ που αμφισβητεί το ποιος τελικά τράβηξε τη διάσημη φωτογραφία που έχει γίνει γνωστή ως “Napalm Girl” (Το κορίτσι της Ναπάλμ) ή “The Terror of War” (η φρίκη του πολέμου).

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε τη φωτογραφία αυτή, είναι μία ιστορική φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετνάμ και δείχνει την Kim Phuc και τα αδέρφια της να τρέχουν μακριά από το σημείο όπου ένα αμερικανικό αεροπλάνο έριξε μία βόμβα ναπάλμ (Στις 8 Ιουνίου του 1972). Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υπεύθυνος για αυτή ήταν ο φωτογράφος του AP Huynh Cong “Nick” Ut, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο και έβγαλε τη φωτογραφία, κερδίζοντας το βραβείο Pulitzer.

Ωστόσο, το νέο ντοκιμαντέρ (που έχει ήδη προβληθεί αλλού) με τίτλο “The Stringer” επιχειρεί να εξηγήσει ποιος πραγματικά ήταν εκείνος που την τράβηξε. Με βάση τις πληροφορίες του “The Stringer” ο πραγματικός φωτογράφος που τράβηξε αυτή την ιστορική λήψη ήταν ο Βιετναμέζος οδηγός του ειδησεογραφικού συνεργείου του NBC Thanh Nghe και όχι ο Nick Ut.

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ που δείχνει τον Thanh Nghe.

Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ είναι ο Bao Nguyen ο οποίος δήλωσε ότι ο Nghe δεν εμφανίστηκε ως ο δημιουργός μέχρι σήμερα επειδή είναι ένας μετανάστης που δεν μπόρεσε να πει την ιστορία του, ενώ τόνισε το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που καλούνται να δουλέψουν σε ένα ξένο μέρος έχουν αφήσει τις ζωές τους πίσω και υπάρχει η προσδοκία ότι “έχουν χρέος” να διηγηθούν τις ιστορίες τους από τις αποστολές τους. Ωστόσο, αυτό δε συμβαίνει πάντα σύμφωνα με τον Nguyen. Προκύπτει το ερώτημα βέβαια ότι αν όντως ο σκηνοθέτης γνώριζε αυτή την εκδοχή για τόσο καιρό γιατί δεν τη δημοσιοποίησε; Το παρακάτω στιγμιότυπο είναι από το Sundance Film Festival 2025 στο οποίο προβλήθηκε το “The Stringer”:

Πάντως, το πρακτορείο Associated Press (AP) δημοσίευσε στις αρχές του έτους μια έκθεση 23 σελίδων ως αποτέλεσμα εξάμηνης έρευνας που αντικρούει τους ισχυρισμούς του ντοκιμαντέρ μένοντας πιστό στο γεγονός ότι τη φωτογραφία την τράβηξε ο Nick Ut. Το αμερικανικό πρακτορείο λέει ότι μίλησε με 7 αυτόπτες μάρτυρες που ήταν παρόντες είτε στη σκηνή της φωτογραφίας είτε στο γραφείο του στο Saigon και κανένας από αυτούς δεν αμφισβητεί ότι ο φωτογράφος είναι ο Nick Ut.

Το ντοκιμαντέρ όμως παρουσιάζει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο Nghe είναι το μόνο άτομο που βρέθηκε στο σωστό μέρος για να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία, ενώ ισχυρίζεται ότι ο Nick Ut δε βρισκόταν εκεί. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το ίδρυμα World Press Photo ανέστειλε την επίσημη απόδοση της εμβληματικής φωτογραφίας στον Nick Ut. Το ίδρυμα αναφέρει ότι ξεκίνησε τη δική του έρευνα η οποία κράτησε 5 μήνες (ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2025) και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την απόδοση της φωτογραφίας στον Nick Ut “μέχρις αποδείξεως του εναντίου”, Διευκρίνισε επίσης ότι η αυθεντικότητα και η ιστορική αξία της φωτογραφίας δεν αμφισβητούνται, αλλά μόνο το ποιος την τράβηξε. Η διευθύντρια του World Press Photo Joumana El Zein Khoury λέει ότι η ανάγκη για διαφάνεια και ακρίβεια στην ιστορική αποτύπωση σχετικά με τη φωτογραφία είναι αδιαπραγμάτευτη.

Μετά από όλα αυτά, το πρακτορείο Associated Press (AP) λέει ότι είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο κάποιος άλλος εκτός από τον Ut να είχε τραβήξει τη φωτογραφία, αλλά δεν έχει πειστεί. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου DC/DOX (Washington) που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου θα συμπεριλάβει στις προβολές του το “The Stringer”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ DC/DOX, το “The Stringer” έχει διάρκεια 100 λεπτά και θα προβληθεί την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ (15 Ιουνίου).

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της ιστορικής φωτογραφίας “Napalm Girl” (Το κορίτσι της Ναπάλμ) όπου ελπίζουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος τελικά τράβηξε τη διάσημη αυτή σκηνή.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.