James Webb: Αποκαλύπτει το μεγάλο γαλαξιακό σμήνος RX J2129!


James Webb: Αποκαλύπτει το μεγάλο γαλαξιακό σμήνος RX J2129!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφισε το τεράστιο γαλαξιακό σμήνος RX J2129, 3,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Με τα ισχυρά σύγχρονα όργανα υπέρυθρης απεικόνισης, σε συνδυασμό με το φαινόμενο βαρυτικού φακού, το James Webb απεικόνισε το γαλαξιακό σμήνος RX J2129 που απέχει 3,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου. Η συνδυασμένη μάζα των σμηνών γαλαξιών δημιουργεί το φαινόμενο του βαρυτικού φακού (κάτι σαν μεγεθυντικό φακό), μεγεθύνοντας ουσιαστικά τα αντικείμενα που βρίσκονται από πίσω τους. Αυτό συμβαίνει όταν ένα τεράστιο ουράνιο σώμα προκαλεί μια επαρκή καμπυλότητα του χωροχρόνου για να κάμψει το μονοπάτι του φωτός που ταξιδεύει πέρα ​​από ή μέσα από αυτό, σχεδόν σαν ένας τεράστιος φακός. Σε αυτή την περίπτωση, ο βαρυτικός φακός είναι το σμήνος γαλαξιών RX J2129 και λόγω του φαινομένου, ορισμένα αντικείμενα φαίνονται παραμορφωμένα, όπως φαίνεται από τα ομόκεντρα τόξα φωτός σε ορισμένα σημεία αυτής της εικόνας.

Αυτή η παρατήρηση (εκτός των άλλων) περιέχει τρεις διαφορετικές αποτυπώσεις (σε 3 διαφορετικές χρονικές στιγμές) του ίδιου γαλαξία που φιλοξενεί ένα σουπερνόβα (υπερκαινοφανής αστέρας ή σουπερνόβα αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξελικτικών σταδίων της ζωής των αστέρων, κατά τις οποίες παράγονται εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα). Επειδή η μάζα στο σμήνος γαλαξιών κατανέμεται άνισα, οι ακτίνες φωτός που εκπέμπονται από το σουπερνόβα κάμπτονται από το φαινόμενο βαρυτικού φακού σε διαφορετικές ποσότητες και έτσι παίρνουν μεγαλύτερες ή μικρότερες διαδρομές προς τον θεατή, με αποτέλεσμα διαφορετικές απεικονίσεις στην ίδια εικόνα. Το φως που πήρε το μεγαλύτερο μονοπάτι, μας δίνει την παλαιότερη εικόνα του γαλαξία, στην οποία η έκρηξη σουπερνόβα είναι ακόμα ορατή. Η επόμενη αποτύπωση του γαλαξία είναι περίπου 320 ημέρες αργότερα από την πρώτη και η τελευταία αποτύπωση είναι περίπου 1000 ημέρες μετά την πρώτη. Και στις δύο μεταγενέστερες χρονικές στιγμές, η έκρηξη σουπερνόβα έχει ήδη “ξεθωριάσει” από την συγκεκριμένη οπτική γωνία. Δείτε παρακάτω τις 3 εκδοχές του γαλαξία αυτού:

Η εικόνα καταγράφηκε από την NIRCam (Near Infrared Camera) του Webb (δηλαδή την κάμερα που καταγράφει στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα), για να μετρήσει τη φωτεινότητα του σουπερνόβα. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, ελήφθη επίσης φασματοσκοπία υπερύθρων του γαλαξία που φιλοξενεί σουπερνόβα, η οποία θα επιτρέψει τη σύγκριση αυτού του μακρινού σουπερνόβα με τους σουπερνόβα τύπου Ia στο κοντινό Σύμπαν. Ένας σουπερνόβα τύπου Ia, εμφανίζεται σε δυαδικά συστήματα στα οποία ένα από τα αστέρια είναι ένας λευκός νάνος. Αυτή η σύγκριση είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επαληθευτεί ότι μια από τις δοκιμασμένες μεθόδους μέτρησης τεράστιων αποστάσεων από τους αστρονόμους, λειτουργεί αποτελεσματικά χωρίς σφάλματα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!