Ξαφνικός θάνατος ψαριού σε ενυδρείο της Οκινάουα, μετά από χρήση φλας!


Ξαφνικός θάνατος ψαριού σε ενυδρείο της Οκινάουα, μετά από χρήση φλας!

Στο ενυδρείο Churaumi της Οκινάουα στην Ιαπωνία, πέθανε ένας τόνος, λόγω της αντίδρασης του στη χρήση φλας από τους επισκέπτες.

Υπάρχει σοβαρός λόγος που βλέπουμε πινακίδες να αναφέρουν ότι απαγορεύεται η χρήση του φλας σε ορισμένους χώρους (ή μας προτρέπουν οι υπεύθυνοι του χώρου). Δεν είναι λόγω αισθητικής. Δυστυχώς, πολλές φορές οι άνθρωποι αποφασίζουν να αγνοήσουν την οδηγία αυτή, κάτι που οδηγεί σε πολύ αρνητικές συνέπειες όπως η συγκεκριμένη περίπτωση. Στο παραπάνω βίντεο που είδατε, αρκετοί επισκέπτες του ενυδρείου Churaumi της Οκινάουα στην Ιαπωνία, κάνουν χρήση φλας για να τραβήξουν πλάνα από τα είδη ψαριών στο μεγάλο ενυδρείο, που φιλοξενεί επίσης έναν εντυπωσιακό φαλαινοκαρχαρία. Ξαφνικά, μετά από αρκετές εκλάμψεις από φλας, ένας τόνος αντιδρώντας στις εκλάμψεις αυτές, αναπτύσσει πολύ μεγάλη ταχύτητα και πέφτει με το κεφάλι του με μεγάλη δύναμη στον τοίχο της δεξαμενής. Αυτή η σύγκρουση το σκοτώνει αμέσως. Ο τόνος είναι ένα είδος ψαριού που μπορεί να κολυμπήσει πάρα πολύ γρήγορα, συγκεκριμένα με ταχύτητα έως 69 χιλιόμετρα την ώρα.

Προφανώς, ο τόνος αναστατώθηκε από τις αλλεπάλληλες εκλάμψεις από τα φλας των επισκεπτών και αντέδρασε κατά αυτό τον τρόπο, γιατί όπως είδατε, ξαφνικά ανέπτυξε τεράστια ταχύτητα από το πουθενά. Τα ενυδρεία συνήθως αποθαρρύνουν τους επισκέπτες από τη χρήση φλας, ή έχουν ξεκάθαρη οδηγία για απαγόρευσή τους. Παραδόξως, ακόμη και μετά το άσχημο αυτό περιστατικό, το ενυδρείο Chiraumi εξακολουθεί να επιτρέπει τη φωτογράφηση με φλας, αλλά απαγορεύει άλλα πράγματα όπως τα selfie sticks σύμφωνα με τη σελίδα πληροφοριών για τους επισκέπτες του, κάτι που ακούγεται παράλογο. Πάντως, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα εάν το φλας της κάμερας επηρεάζει πάντα τα ψάρια, τα οποία όμως δεν μπορούν να αντιληφθούν εύκολα το όριο της δεξαμενής, πιστεύοντας ότι το νερό συνεχίζει και μετά τον διάφανο τοίχο, όπως ο άτυχος τόνος στη συγκεκριμένη περίπτωση όταν αντέδρασε απότομα στις εκλάμψεις του φλας. Δείτε το δεύτερο μέρος του άσχημου περιστατικού παρακάτω, όπου ένας δύτης μπαίνει στο ενυδρείο και μαζεύει το άτυχο ψάρι:

Όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να ρίξουν παραπάνω φως στην υπόθεση, όπως ο Maarten De Brauwer, που είναι βιολόγος της θαλάσσιας ζωής και εξέδωσε το διδακτορικό του με θέμα “Behavioural and pathomorphological impacts of flash photography on benthic fishes”, που έχει να κάνει με τις συμπεριφορές και τις επιπτώσεις της φωτογράφησης με φλας σε βενθοπελαγικά ψάρια. Ο Brauwer αναφέρει το εξής:

Η πιο πρόσφατη έρευνά μας, που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports, δείχνει ότι η φωτογραφία με φλας δε βλάπτει τα μάτια των ιππόκαμπων, αλλά το άγγιγμα ιππόκαμπων και άλλων ψαριών μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά τους.

Ωστόσο, η έρευνα του De Brauwer αφορούσε μόνο ιππόκαμπους, βατραχόψαρα και ψάρια φαντάσματα (ghost pipefishes ή αλλιώς το είδος Solenostomus). Τα συγκεκριμένα είδη διαφέρουν αρκετά σε σύγκριση με τον τόνο που περιφέρεται στον ωκεανό, ο οποίος μπορεί να φτάσει μέχρι και 250 κιλά. Πάντως, σε άλλα παρόμοια ενυδρεία όπως το Georiga στην Ατλάντα, υποδέχονται τους επισκέπτες με σαφείς πινακίδες που λένε όχι φωτογράφηση με φλας. Καλό λοιπόν θα είναι, να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να σεβόμαστε τη φύση και το περιβάλλον.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Flash photography Flashes SeaLife

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!