Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση της φωτογραφικής αγοράς, στο -84% σε σχέση με το 2010!


Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση της φωτογραφικής αγοράς, στο -84% σε σχέση με το 2010!

Δυστυχώς ακόμα ένα στοιχείο έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι στο φωτογραφικό χώρο γνωρίζουν, την συνεχή συρίκνωση της κατανάλωσης στη φωτογραφική αγορά.

Η ιστοσελίδα LensVid όπως κάθε χρόνο δημιούργησε ένα Infographic στο οποίο παρουσίαζει μέρικά νούμερα σε σχέση με την πορεία της φωτογραφικής αγοράς το 2018 και συγκρίνοντας αυτά τα νούμερα με το παρελθόν απλά σε πιάνει απογοήτευση.

Είναι η 6η χρονιά που η LensVid μας δείνει το συγκεκριμένο Infographic, για το οποίο αντλεί δεδομένα και από τη CIPA.

To 2018 λοιπόν παρήχθησαν μόλις 19 εκατομμύρια φωτογραφικές μηχανές, η χαμηλότερη παραγωγή από το 2001, με μεγάλη διαφορά από το 2010 όταν είχαν παραχθεί σχεδόν 121 εκατομμύρια μηχανές, μία πτώση -84%.

Για πρώτη φορά το 2018 έχουμε περισσότερη παραγωγή φωτογραφικών μηχανών που αλλάζουν φακό από τις compact μηχανές με ενσωματωμένο φακό, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι τα smartphones έχουν ισοπεδώσει την αγορά των compact μηχανών. Συγκεκριμένα οι compact μηχανές πέσανε στο 44% του συνόλου (από το 53.6% του 2017), ενώ οι μηχανές που αλλάζουν φακό πιάσανε το 56%, 34% οι DSLR (4% πάνω από το 2017) και 22% οι mirrorless (6% από το 2017).

Στην παραγωγή των μηχανών που αλλάζουν φακό και το δικό τους μείγμα οι DSLR έχουν σημαντική πτώση -12%, με 6.6 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ οι mirrorless μηχανές ανέβηκαν κατά 2% στα 4.2 εκατομμύρια τεμάχια.

Όσο αφορά τους φακούς και εκεί είχαμε μεγάλη πτώση της τάξης του 7%.

Ανά περιοχή βλέπουμε ότι στην Ευρώπη οι αποστολές των μηχανών έχουν το 29% της αγοράς και στους φακούς το 25%, με την αγορά της Ασίας να παθαίνει καθίζηση στις μηχανές με -27% για το 2018.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η φωτογραφική αγορά υποφέρει, υποφέρει λόγω των smartphones αλλά και λόγω του ότι από το 2003-2004 έχουν πουληθεί εκατομμύρια μηχανές. Η αγορά των μεταχειρισμένων μηχανών και φακών φαίνεται ότι έχει αναπτυχθεί αισθητά, ενώ η αύξηση των τιμών των νέων μοντέλων στη μεσαία και ανώτερη κατηγορία, αλλά και των φακών, δείχνει ότι επηρεάζει την διάθεση του φωτογραφικού κόσμου να αγοράσει ένα νέο μοντέλο.

Μένει να δούμε πότε θα δούμε σοβαρή ανάκαμψη της αγοράς και ποιες εταιρείες θα έχουν καταφέρει να επιβώσουν μέσα από αυτή την κατάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

10 σχόλια

  • #
    1

    Πολλοί θα ήθελαν να ανανεώσουν τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό αλλά όταν -στο τέλος του μήνα- ψάχνουν στο βάαααθος της τσέπης να δουν πόσα χρήματα έχουν περίσσευμα, ξεχνούν κάθε σκέψη περί νέας αγοράς… :-(

  • #
    1

    Πήγα πρόσφατα σε μια έκθεση φωτογραφικών εταιρειών που έγινε στην πόλη μου και είδα από κοντά τα νέα μοντέλα των μηχανών (Nikon Z6/7) Canon, Fuji Sony. Τιμές αλμυρές και κυρίως όταν συνοδεύονται από ικανούς φακούς. Τελικά όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την φωτογραφία, 2 πράγματα δεν περπάτησαν αναλογικά με την εξέλιξη.

    Η πραγματική βελτίωση του iso που θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί σήμερα με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών και τον νόμο του moore (κάθε 18 μήνες επεξεργαστές θα διπλασιάζουν την ισχύ τους) όπου θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να έχεις 40.000 ή 50.000 iso χωρίς αλλοίωση, ώστε να έχεις πραγματική δυνατότητα να χρησιμοποιείς την ταχύτητα των μηχανών. Πριν μου πείτε τι το θέλεις τέτοιο iso θα σας αναφέρω ότι οι πραγματικές δυσκολίες που συνάντησα ήταν σε κλειστούς χώρους (κλειστά γήπεδα – αθλητικά γεγονότα) την νύχτα και γενικά ο χαμηλός φυσικός φωτισμός. Εκεί αν ήθελες πραγματική φωτογραφία με ταχύτητες τουλάχιστον 1/320 ή 1/500 για αθλητικά γεγονότα είχες χάσει το παιχνίδι. ή θα έπρεπε να έχει πανάκριβο φλας συνδεδεμένο με εξωτερική μπαταρία και να ήσουν βέβαια κοντά, ή να παρακαλούσες τον επιστάτη να ανοίξει τα φώτα.

    Για σύγκριση σας αναφέρω την θεαματική βελτίωση των κινητών τηλεφώνων που μπορεί να μου αντικρούσετε ότι δεν συγκρίνονται με μια DSLR αλλά η βελτίωση της απόδοσης τους σε χαμηλό φωτισμό τα τελευταία 5-8 χρόνια ήταν θεαματικότατη. Γι αυτό λέω ότι οι νέες μηχανές θα έπρεπε να έχουν ανάλογη βελτίωση.

    Η απόδοση σε ηλιοφάνεια ή με έντονα φώτα είναι πλέον ικανότητα όλων των ψηφιακών μηχανών από τα 300 ευρώ έως τα 5.000 ευρώ.

    Το άλλο που δεν βελτιώθηκε τουλάχιστον στην τιμή τους (γιατί στο μέγεθος και το βάρος δεν μπορούν λόγω των νόμων της φυσικής) είναι οι φακοί. Είναι κάτι που θα έδινε κίνητρο να αγοράσει κάποιος νέους φακούς. Πως να αγοράσει όμως όταν ένας μικρός ζουμ 24 – 70 με το που αναγράφει το 2,8 εκτοξεύεται σε χιλιάδες ευρώ; Για να πάρεις ένα σετ φακών που να σε καλύπτουν σε λογικά εστιακά μήκη πρέπει να πουλήσεις ένα αμάξι! Ε λοιπόν αν θέλουν να παράγουν εξοπλισμό μόνο για τους επαγγελματίες (και αυτοί τους παρατάνε σιγά – σιγά) και τους έχοντες να διαθέσουν μια μικρή περιουσία …. η πτώση θα συνεχιστεί και σε λίγο θα εξαφανιστούν πολλές εταιρείες.

    Και όσο θα έχουμε εξελίξεις στα κινητά τόσο θα πέφτουν οι δικές τους πωλήσεις. Ήδη πιστεύω ότι μικρές compact αγοράζουν μόνο οι άσχετοι. Ήδη βλέπω κρεμασμένες στο λαιμό dslr μόνο σε μεσήλικες.

    Την πραγματική επανάσταση που έφεραν οι d700 kai D3 της Nikon το 2007 και εκτόξευσαν την εταιρεία την ξανά είδατε με κάποια μηχανή; Να πείτε …. αυτό είναι ένα πραγματικά νέο μοντέλο.

    • #
      1

      αν και συμφωνώ στις παρατηρήσεις σου αναμένω τα επόμενα χρόνια οι mirrorless να μας δώσουν παραπάνω πράγματα. Ο καθρέπτης έπρεπε να φύγει και η νέα γενιά μηχανών νομίζω ακόμα δεν έχει ωριμάσει για να δούμε τι μπορούν να κάνουν.

  • #
    1

    Και εγώ πιστεύω ότι θα εξελιχθούν, αλλά δίνουν τα πάντα με το σταγονόμετρο, ή λείπουν κάποια πράγματα από όλες. Οι περισσότερες δεν έχουν ενσωματωμένο φλας που σε ορισμένες περιπτώσεις θα σου έδινε ένα καλό fill στις σκιές…. πόσο κοστίζει ένα ενσωματωμένο φλας σε μια μηχανή 2.000 € + !!!

    Η άλλη έχει πολλά fps ριπή για αθλητικά γεγονότα, δεν έχει καλό σύστημα εστίασης, η μια έχει καλό σύστημα εστίασης δεν έχει φακούς ή είναι πανάκριβοι! η άλλη δεν έχει σπαστή οθόνη, η άλλη έχει καλό iso δεν έχει ριπή! Ένας μύλος που δεν καταλαβαίνω που εξυπηρετεί;

    Θα μου πείτε εσύ τα ξέρεις όλα και αυτοί δεν τα βλέπουν; Ξέρω εγώ ….. Σας θυμίζω την ιστορία της Kodak της πιο ιστορικής εταιρείας στην φωτογραφία που της ξέφυγε η πιο βασική εξέλιξη στον ψηφιακό κόσμο, όταν ακόμα και μαθητές γυμνασίων έβλεπαν στην εξέλιξη που ερχόταν! Βραβείο ηλιθιότητας!

    • #
      1

      η απάντηση είναι ότι και οι DSLR τα ίδια θέματα είχαν όσο αφορά ότι δεν τα έχουν όλα πάνω, εκτός από τα κορυφαία μοντέλα. Λογικό κατεμέ αφού η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι πολύ δαπανηρή και λογικά δεν χωράει να μπουν τα πάντα σε όλες τις μηχανές.

  • #
    1

    Την αγορά -κατά την γνώμη μου- θα την κρατήσει η ένθερμος ερασιτέχνης φωτογράφος (και είμαστε πολλοί :-) που τα πάντα τα βλέπει μέσα από ένα συναισθηματικό πρίσμα. Αυτός είναι που θα στερηθεί βασικά πράγματα της καθημερινής ζωής για να αποκτήσει μια πολυπόθητη -φετίχ- μηχανή ή κάποιους πολύ καλούς φακούς, απλά, γιατί ΤΑ ΘΕΛΕΙ. Αυτός είναι (ήταν) που με την επόμενη παρουσίαση του νέου μοντέλου, θα τρέξει να το δει στο κοντινό κατάστημα, να το πιάσει στα χέρια του, να αισθανθεί την μαγική αύρα του. Που από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει να κάνει όνειρα και να ξενυχτά υπολογίζοντας την οικονομική του κατάσταση και το πως θα εξοικονομήσει τα χρήματα που ΠΡΕΠΕΙ να βρει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.

    Ο επαγγελματίας, από την άλλη, θα αγοράσει τον εξοπλισμό που κάνει για την δουλειά του, που τον διευκολύνει στη φύση της εργασίας του και του δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα. Όλα θα τα υπολογίσει βάση λογικής και κόστους (σχέση τιμής/απόδοσης). Φυσικά, και αυτός θα δώσει κάτι χιλιάδες ευρώ για να στήσει ένα καλό σύνολο.

    Όσο για το θέμα της εξέλιξης των συστημάτων, συμφωνώ ότι οι εταιρείες όλα μας τα δίνουν με το σταγονόμετρο και ότι σε πολλά μοντέλα μηχανών, φαίνεται, λες και κάνουν μόνο του κεφαλιού τους, χωρίς να συμβουλεύονται τους φωτογράφους και τις πραγματικές ανάγκες τους. Δείχνει, λες και πολλά “καινοτόμα” χαρακτηριστικά να είναι εκεί μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, βιαστικά ενσωματωμένα, αρκεί το προϊόν να βγει γρήγορα στην αγορά. Και μετά, να ακολουθήσει η έκδοση Mark II, III… και πολλά updates ώστε να “διορθώσουν” τα αδιόρθωτα. Λίγες μηχανές αποτελούν πραγματικά σοβαρές και διαχρονικές (αν μπορούμε να το λέμε αυτό πια) προτάσεις. Όλες οι άλλες, απλά, απαξιώνονται κι εξαφανίζονται πριν ακόμα κυκλοφορήσουν.

    • #
      1

      αν και συμφωνώ στο σύνολο απλά να επισημάνω ότι οι επαγγελματίες είναι και αυτοί εραστές της φωτογραφίας, η πλειοψηφία τουλάχιστον, και πολλές φορές συμπεριφέρονται ως ερασιτέχνες. πάντως γενικά έχει δίκιο, οι εταιρείες στηρίζονται κατά βάση στην κατανάλωση της μάζας και άρα περισσότερο στους ερασιτέχνες που είναι συντριπτικά περισσότεροι.

  • #
    1

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιώργο Βλάχο και να επισημάνω ότι έχοντας έρθει σε επαφή με 2 επαγγελματίες αυτό ακριβώς μου είπαν που λέει ο Γιώργος. Ο ένας έχοντας επενδύσει πάνω από 50-70.000 σε εξοπλισμό (επαγγελματική δουλειά με μοντέλα για εταιρείες) μου είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα δεν θα έδινε ούτε 10.000 ευρώ, πιστεύοντας ότι από την στιγμή που χρησιμοποιεί πρόσθετο εξοπλισμό (φώτα – συστήματα ανάκλασης και διάχυσης του φωτός) τα υπόλοιπα πρακτικά είναι άχρηστα. Δεν υπάρχει σοβαρή διαφορά πλέον από μια καλή μηχανή των 2-3000 € (στυλ D850) ακόμη και με μεσαίου φορμά για τον περισσότερο κόσμο.

    Ο άλλος πιο μικρός συνοικιακός ας πούμε αλλά πολλά χρόνια με σοβαρές δουλειές έχει παρακαλώ μια d700 για τις καθημερινές φωτογραφίσεις αλλά και για γάμους και βαφτίσεις και μια δανική D600 γιατί η D200!!!!! του έβγαλε ένα πρόβλημα. Όταν του είπα να πάει σε miroless, το σκέφτεται αλλά υπολογίζει το κόστος σε συνάρτηση με του ότι οι περισσότεροι πελάτες θέλουν τα πάντα στην μισή τιμή.

    Και για miroless μην λέτε ακόμη … γιατί οι περισσότεροι ακόμη με DSLR Canon και Nikon φωτογραφίζουν! Τα μεγάλα τους μοντέλα αλλά από την στιγμή που είναι ικανοποιητικά γιατί να τα αλλάξουν.

    Φοβάμαι ότι του ξεφεύγει το μέλλον, η εξέλιξη της νέας ψηφιακής επανάστασης και τους ξεφεύγει και ο παθιασμένος ερασιτέχνης που λέει και ο Γιώργος και όταν τα κινητά θα αρχίσουν να προσφέρουν και ζουμ και ακόμη καλύτερη ποιότητα iso σε συνδυασμό με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που ήδη έβαλαν στα τηλέφωνα …… καληνύχτα. Να μου το θυμηθείτε θα γίνει όπως με μερικές εταιρείες στις αρχές του 2000 που άρχισε η επέλαση των ψηφιακών και αυτοί σχεδίαζαν μηχανές με φιλμ.

  • #
    1

    Δημήτρη, την κατάσταση που περιγράφεις κι εσύ με τους επαγγελματίες και τον χώρο της αγοράς, την έχω δει να συμβαίνει πολλά χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, όταν τότε ζούσα ακόμα στην Καστοριά και ερχόμουν σε συχνή επαφή με όλο σχεδόν τον φωτογραφικό κλάδο του νομού αλλά και των γύρο νομών.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!