Ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ για το Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2015


Ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ για το Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2015

Το Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2015 είναι ένας διαγωνισμός φωτογραφίας αφιερωμένος στη φωτογράφιση πορτρέτου.

Φέτος συμμετείχαν 2.200 φωτογραφίες και ο νικητής που θα κερδίσει και το χρηματικό έπαθλο των 12.000 λιρών Αγγλίας, θα ανακοινωθεί στις 11 Νοεμβρίου 2015.

Hector
Anoush Abrar, 2014

O Anoush Abrar γεννήθηκε στη Τεχεράνη, στο Ιράν και έζησε μέχρι τα πέντε του στην Ελβετία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιου Τεχνών στη Λοζάνη και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από το 2005. Ο Abrar έχει εκθέσει τα έργα του σε μουσεία και galleries σε όλο τον κόσμο και ζει σε Λονδίνο και Λοζάνη.

Η ιδέα πίσω από το πορτρέτο του Έκτωρα είναι εμπνευσμένη από τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου Caravaggio, και ειδικά τον πίνακα του 1608 “Sleeping Cupid” (κοιμώμενος Έρως).

Ο Abrar εξηγεί: “Ήθελα κάπως να δημιουργήσω τον δικό μου κοιμώμενο Έρωτα. Βρήκα το πορτρέτο του Έκτωρα τόσο δυνατό, ώστε εμπνεύστηκα να δημιουργήσω το project Χερουβείμ”.

Amira and her Children
Ivor Prickett, 2014 UNHCR/Panos Pictures

Ο Ivor Prickett είναι ένας φωτογράφος που δουλεύει πάνω σε προσωπικά projects ενώ είναι σε αποστολές για διεθνής πελάτες. Έχοντας ζήσει και δουλέψει στη Μέση Ανατολή και τη Τουρκία για περίπου 5 χρόνια, τώρα ζει στο Λονδίνο.

Ο Prickett φωτογράφισε την Amira και τα παιδιά της στο Βόρειο Ιράκ, τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ δούλευε σε αποστολή για την UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες).

Ο Prickett εξηγεί: “Συνάντησα την Amira και την οικογένεια της στη σκηνή που ζούσαν, στο στρατόπεδο Baharka κοντά στη Erbil; είχαν εγκαταλείψει το χωριό που ζούσαν κοντά στη Μοσούλη, μόλις ο ISIS πήρε τον έλεγχο της περιοχής. Πέρασα κάποιο χρόνο μιλώντας με την Amira για το τι είχε περάσει η οικογένεια της. Όταν ένιωσαν πιο άνετα με μένα εκεί άρχισαν να γίνονται πιο εκφραστικοί μεταξύ τους. Ήταν μία όμορφη στιγμή μέσα σε μία δύσκολη κατάσταση”.

Five Girls 2014
David Stewart

Γεννημένος στο Lancaster, της Αγγλίας, ο David Stewart ξεκίνησε την καριέρα του φωτογραφίζοντας punk μπάντες, μεταξύ των οποίων τους The Clash και τους The Ramones και πολύχρωμους χαρακτήρες στο σταθμό Morecambe Promenade. Αποφοιτώντας από το Blackpool και το The Fylde College, μετακόμισε στο Λονδίνο το 1981 και εργάστηκε σε ένα συνδυασμό προσωπικών έργων και αποστολών.

Στη φωτογραφία του “Five Girls” (πέντε κορίτσια) είναι η κόρη του και οι φίλες της, μία φωτογραφία που έβγαλε 7 χρόνια πριν όταν τα κορίτσια ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν τι εξετάσεις τους (GCSE).

Ο Stewart λέει: “Γοητευόμουν πάντα από το πως αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι – ή στην περίπτωση αυτή δεν αλληλεπιδρούν, γοητεία η οποία ενέπνευσε την φωτογραφία αυτής της ομάδας των κοριτσιών. Ενώ τα κορίτσια είναι πολύ κοντά και το στυλ και τα ρούχα τους τονίζουν την συνύπαρξη τους στην ίδια ομάδα, υπάρχει το στοιχείο της απόστασης μεταξύ τους”.

Η αρχική φωτογραφία των πέντε κοριτσιών είχε παρουσιαστεί στην έκθεση Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2008 και αυτή είναι η 16η φορά που ο Stewart έχει μία φωτογραφία του στην έκθεση.

Nyaueth
Peter Zelewski, 2015

Ο Peter Zelewski είναι φωτογράφος με έδρα το Λονδίνο και εξειδίκευση στο πορτρέτο. Γεννημένος στο Detroit των Η.Π.Α. μετακόμισε στο Λονδίνο στα τέλη του ’80 και σπούδασε Graphic Design στο North London Polytechnic. Λόγω της αγάπης του για τη πόλη ξεκίνησε να φωτογραφίζει τους πολίτες της. Ο Zelewski μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ του graphic design, της εμπορικής φωτογραφίας και των προσωπικών του project φωτογραφίας δρόμου.

Το πορτρέτο της Nyaueth έγινε κοντά στην Oxford Street, ως μέρος του project “Beautiful Strangers” (όμορφοι ξένοι).

Ο Zelewski εξηγεί: “Ο σκοπός των “Beautiful Strangers” είναι να αμφισβητηθεί η έννοια της παραδοσιακής ομορφιάς, με μία σειρά αυθόρμητων και δυνατών πορτρέτων δρόμου, καθημερινών πολιτών που δείχνουν χαρακτήρα, μοναδικότητα και εσωτερική ποιότητα, την οποία προσπαθώ να εμφανίσω στις φωτογραφίες μου”

Ποια από τις παραπάνω φωτογραφίες σας κάνει περισσότερο εντύπωση και νομίζετε ότι αξίζει το βραβείο;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Προσωπικά θα διάλεγα τη φωτογραφία του Ivor Prickett. Είναι ιδιαίτερα αισθητή η διαφορά στο βλέμα της μητέρας και στο αθώο βλέμα της κόρης που κοιτάζει την κάμερα.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!