Taylor Wessing Photographic Portrait Prize: Ανακοινώθηκαν οι νικητές, αντιδράσεις από το φωτογραφικό κόσμο


Taylor Wessing Photographic Portrait Prize: Ανακοινώθηκαν οι νικητές, αντιδράσεις από το φωτογραφικό κόσμο

Ένας από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας πορτραίτου είναι το Taylor Wessing Photographic Portrait Prize.

Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός (10η διοργάνωση) υπό την αιγίδα της National Portrait Gallery του Ηνωμένου Βασιλείου και με τη στήριξη της δικηγορικής εταιρείας Taylor Wessing δέχεται συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται ο διαγωνισμός αναζητά την πιο σύγχρονη έκδοση φωτογραφιών πορτραίτου και φέτος νικητής είναι ο César Dezfuli με τη φωτογραφία ενός πρόσφυγα, του Amadou Sumaila, που έχει διασωθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Λιβύης. Ο César έλαβε το χρηματικό ποσό των 15.000 λιρών Αγγλίας.

To δεύτερο βραβείο πήγε στην Abbie Trayler-Smith από τη Νότιο Ουαλία, με το πορτραίτο ενός κοριτσιού σε λεωφορείο, κατά την εκκένωση της Μοσούλης λόγω του ISIS. Η Abbie έλαβε το χρηματικό ποσό των 3.000 λιρών Αγγλίας.

Τέλος το τρίτο βραβείο και το βραβείο John Kobal New Work Award για φωτογράφους κάτω των 35 ετών και αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις στο φωτογραφικό κόσμο, είναι το πορτραίτο της Maija Tammi από τη Φιλανδία. Πρόκειται για το πορτραίτο ενός ανδροειδούς ρομπότ (Symbiotic Human-Robot), της Erato Ishiguro, η οποία κατασκευάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία. Η Maija πήρε 2.000 λίρες Αγγλίας για τη τρίτη θέση και 5.000 λίρες για το βραβείο John Kobal New Work Award.

Πολλοί αντέδρασαν στο γεγονός ότι το πορτραίτο της Maija αφορά ένα άψυχο αντικείμενο. Το project της φωτογράφου εξερεύνησε την σχέση τεχνολογίας και τέχνης και όπως αναφέρει η ίδια στο BBC είχε 30 λεπτά να φωτογραφίσει την Erato. Μάλιστα το project αποτελείται από πορτραίτα ανθρώπων δίπλα σε πορτραίτα ανδροειδών με σκοπό να απαντήσει στο ερώτημα τι σημαίνει να ζεις.

Η National Portrait Gallery ενώ παραδέχεται ότι το πορτραίτο παραβιάζει τους κανόνες τελικά αποφάσισε να μην αποκλείσει τη συμμετοχή της Maija και υπόσχεται να επανεξετάσει τους κανόνες για την επόμενη χρονιά: “The gallery has decided not to disqualify this portrait though accepts it is in breach of the rules. The rules are reviewed every year and this issue will be taken into consideration for next year. The Taylor Wessing Photographic Portrait Prize is dedicated to showcasing the best in contemporary portraiture. There are occasions when particularly compelling portraits raise interesting questions about the genre of portraiture, and these may be included at the judges’ discretion.”

Οι φωτογραφίες των νικητών μαζί με 58 ακόμα φωτογράφων θα παρουσιαστούν σε έκθεση της National Portrait Gallery από τις 16 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2018.

Οι κριτές του φετινού διαγωνισμού ήταν οι:
Nicholas Cullinan (Chair and Director, National Portrait Gallery)
David Campany (Writer, Curator and Artist)
Tim Eyles, Managing Partner, Taylor Wessing LLP
Sabina Jaskot-Gill (Associate Curator, Photographs, National Portrait Gallery)
Fiona Shields (Head of Photography, Guardian)
Gillian Wearing (Artist)

Ποια είναι η δική σας γνώμη;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!