Μήπως το cropping είναι καλύτερο από τη χρήση Teleconverter;


Μήπως το cropping είναι καλύτερο από τη χρήση Teleconverter;

Ένας επαγγελματίας φωτογράφος ανάλυσε περισσότερες από 3.000 φωτογραφίες για να δει αν το cropping σε μια φωτογραφία είναι αποτελεσματικότερο ή χειρότερο από τη χρήση Teleconnverter.

Η ανάλυση έγινε από τον Kevin Raposo, ο οποίος στο κανάλι του The Speedy Photographer στο YouTube, διαπίστωσε ότι ένας Teleconverter δεν κάνει τις εικόνες πιο ευκρινείς και μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ικανότητα αυτόματης εστίασης της κάμερας και να διατηρεί ευκρινείς τις εικόνες.

Ο Raposo προσπάθησε να εξαλείψει την υποκειμενική κρίση για το αν μια εικόνα είναι ευκρινής, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο εντοπισμού θαμπώματος που αναπτύχθηκε από ερευνητές. Λέει ότι ο αλγόριθμος μπορεί να αναλύσει οποιαδήποτε εικόνα ως προς την ευκρίνεια, για να προσδιορίσει εάν το θέμα είναι εστιασμένο με επίπεδο ακρίβειας 98%.

Αναλύοντας όλες τις εικόνες μέσω του αλγόριθμου, η καθεμία έλαβε μια βαθμολογία με βάση μια κλίμακα από 0,0 έως 1,0, με το απόλυτο μηδέν να είναι το πιο ευκρινές και το 1,0 να δείχνει ότι η εικόνα ήταν εντελώς εκτός εστίασης. Στη συνέχεια, ο Raposo χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο για να προσδιορίσει εάν το θέμα ήταν ευκρινές και το συνδυάζει με την εμπειρία του σχετικά με το πώς ένας teleconverter επηρέασε την ακρίβεια της αυτόματης εστίασης μιας κάμερας.

Οι μισές φωτογραφίες τραβήχτηκαν με κάμερα Canon R6 mirrorless, και φακό Sigma 120-300 f/2,8 sports και teleconverter 1,4x. Τράβηξε πέντε σετ εικόνων στα 300mm f/4.0 χωρίς teleconverter, και άλλα πέντε σετ εικόνων στα 420mm με τον teleconverter. Οι εικόνες που τράβηξε ήταν από ακίνητα αντικείμενα, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να εστιάζει σε αυτά και να έχει σταθερά αποτελέσματα που θα χρησιμεύουν ως βάση σύγκρισης.

Στη συνέχεια, ο Raposo μείωσε την κλίμακα (downscale) όλων των εικόνων με teleconverter στο Photoshop, ώστε να ταιριάζουν με τις εικόνες που έχουν τραβηχτεί χωρίς. Μόλις το έκανε, έτρεξε όλες τις εικόνες μέσω του αλγόριθμου ανίχνευσης θολώματος και κάθε εικόνα έλαβε μια βαθμολογία. Διαπίστωσε ότι οι εικόνες που τραβήχτηκαν με τον teleconverter ήταν ελαφρώς πιο ευκρινείς από αυτές που τραβήχτηκαν χωρίς. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο παρόμοια, που ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ένα περιθώριο λάθους, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά. Επομένως, από την άποψη της ευκρίνειας, η χρήση ενός teleconverter δεν προσφέρει τόσο μεγάλο όφελος.

Ο Raposo αναφέρει:

Ειλικρινά, δε με εξέπληξαν αυτά τα αποτελέσματα. Αν οι εικόνες δεν ήταν ελαφρώς πιο ευκρινείς, δε θα είχε κανένα απολύτως νόημα να χρησιμοποιήσετε έναν teleconverter.

Kevin Raposo, Speedy Photographer.

Εκτός από τη σύγκριση της ευκρίνειας, ο Raposo ήθελε επίσης να προσδιορίσει εάν η χρήση ενός teleconverter θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα αυτόματης εστίασης μιας κάμερας κλειδώνει σε ένα κινούμενο θέμα και το διατηρεί εστιασμένο. Αναφέρει το εξής:

Οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζετε ήδη ότι οι teleconverter μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά την ταχύτητα και την ακρίβεια αυτόματης εστίασης του φακού σας. Αλλά με την ίδια λογική, έχω γνωρίσει δεκάδες άλλους φωτογράφους σπορ που ορκίζονται ότι δεν μπορούν να δουν καμία διαφορά.

Ο Raposo συνέχισε λέγοντας ότι οι φωτογράφοι τείνουν να κρίνουν την ταχύτητα αυτόματης εστίασης ανάλογα με το συναίσθημα, αλλά αυτό δε μάς δίνει ακριβή απάντηση ούτε μας παρέχει κάποια σταθερή πληροφορία. Ωστόσο, ενώ ο αλγόριθμος ανίχνευσης θολώματος δεν μπορούσε να του δώσει οριστικά δεδομένα σχετικά με τον χρόνο εστίασης ενός φακού, μπόρεσε να αναλύσει την ευκρίνεια μόλις η κάμερα είχε κλειδώσει στο θέμα εστίασης.

Kevin Raposo, Speedy Photographer.

Έχοντας αυτό το στόχο στο μυαλό, τράβηξε τέσσερις αγώνες ποδοσφαίρου και μετά από 3.000 φωτογραφίες, παρατήρησε ότι η μέση βαθμολογία των εικόνων που τραβήχτηκαν χωρίς τον teleconverter ήταν 0,51, ενώ οι εικόνες που τραβήχτηκαν με τον teleconverter είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 0,60. Αυτό έδειξε ότι ο teleconverter έκανε τις εικόνες λιγότερο ευκρινείς, τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από την πρώτη του δοκιμή.

Αυτό είναι αρκετά ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο teleconverter είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ακρίβεια της αυτόματης εστίασης μου. Ένας teleconverter δίνει πιο ευκρινή αποτελέσματα από ότι το cropping, αλλά αυτά τα παραδείγματα ήταν όλα με ακίνητα αντικείμενα και εστιασμένα χειροκίνητα. Όταν τραβάτε χιλιάδες φωτογραφίες με κίνηση στον πραγματικό κόσμο, δεν υπάρχει αμφιβολία πώς ο teleconverter δε θα κάνει τόσο καλή δουλειά στο να εστιάζει με ακρίβεια.

Ο Raposo είναι ο πρώτος που παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Πρώτον, το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα ένας παράγοντας, και διαφορετικά αποτελέσματα μπορεί να συμβούν κατά την επανάληψη της δοκιμής. Δεύτερον, η χρήση διαφορετικού εξοπλισμού από αυτά στα οποία είχε πρόσβαση εκείνος, θα μπορούσε επίσης να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα. Τρίτον, αν και έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να τραβήξει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων για να αναλυθεί το μεγαλύτερο δυνατό δείγμα, οι εικόνες που τράβηξε από αγώνες ποδοσφαίρου δεν ήταν ακριβώς πανομοιότυπες. Και τέλος, η χρήση ενός σταθερού (prime) φακού, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για ευκρίνεια, θα μπορούσε να είχε κάποιο αντίκτυπο.

Το τελικό συμπέρασμα του Raposo είναι μάλλον προφανές. Οι teleconverters μπορεί να ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο πριν από την εποχή των αισθητήρων σούπερ υψηλής ανάλυσης. Σήμερα, δεν υπάρχει σημαντικό πλεονέκτημα στη χρήση ενός teleconverter, σε σχέση με την απλή λήψη της φωτογραφίας και μετά να γίνει cropping.

Εσείς τι νομίζετε; Ποια η εμπειρία σας; Πιστεύετε ότι αξίζει η αγορά ενός teleconverter 1.4x ή και 2x, ή βασίζεστε στο cropping εικόνων μεγάλης ανάλυσης;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Lenses Teleconverters

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!