Τεστ με drone να χτυπάει το φτερό αεροπλάνου προκαλεί την επίσημη αντίδραση της DJI


Τεστ με drone να χτυπάει το φτερό αεροπλάνου προκαλεί την επίσημη αντίδραση της DJI

Πολλές φορές αναρωτηθήκαμε ποια είναι η ζημιά που θα μπορούσε να κάνει ένα drone αν χτυπήσει ένα αεροπλάνο;

Στην ουσία βέβαια το drone δεν μπορεί να χτυπήσει ένα αεροπλάνο, αλλά να βρεθεί στην πορεία του αεροπλάνου και να μην προλάβει να απομακρυνθεί πριν το αεροπλάνο το χτυπήσει.

Το Πανεπιστήμιο Dayton Research Institute (UDRI) δημοσίευσε ένα video στο οποίο φαίνεται τι γίνεται όταν ένα drone χτυπήσει το φτερό ενός αεροσκάφους, με τίτλο “Risk in the Sky?” (κίνδυνος στον ουρανό).

Στο video βλέπουμε ένα DJI Phantom 2 να χτυπάει το φτερό ενός αεροσκάφους, τύπου Mooney M20, και να δημιουργεί μία μεγάλη τρύπα. Η ταχύτητα σύγκρουσης ήταν στα 238 μίλια ανά ώρα.

Φωτογραφία του Frank Schwichtenberg/commons.wikimedia.org

“Αν και το drone καταστράφηκε, η ενέργεια και η μάζα του μαζί, ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν σημαντική ζημιά στην πτέρυγα”, δήλωσε ο Kevin Poormon.

“Έχουμε κάνει δοκιμές με χτυπήματα από πτηνά τα τελευταία 40 χρόνια και είδαμε το είδος των ζημιών που μπορούν να κάνουν τα πουλιά. Τα drones είναι παρόμοια σε βάρος με μερικά πουλιά και επομένως παρακολουθούσαμε με αυξανόμενη ανησυχία, καθώς οι αναφορές για παρολίγον συγκρούσεις έχουν αυξηθεί, και ακόμη περισσότερο μετά τη σύγκρουση πέρυσι μεταξύ ενός ελικοπτέρου του στρατού Blackhawk και ενός drone, το οποίο ο χειριστής πέταξε πέρα από το οπτικό του πεδίο. Αν και το ελικόπτερο επέστρεψε στην βάση του με ελάχιστη ζημιά, ο Poormon δήλωσε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου για μια σύγκρουση που θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά σε κάποιο επανδρωμένο αεροσκάφος.

Αν και το βίντεο και άρθρο ανέβηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου, μόλις στις 19 Οκτωβρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά, η DJI εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει να αποσυρθεί το βίντεο και τα συμπεράσματα του τεστ.

Σε ένα μακροσκελές κείμενο η DJI αναφέρει ότι τα στοιχεία του τεστ αναφέρονται σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να υπάρξει στην πραγματικότητα. Αυτό γιατί η ταχύτητα σύγκρουσης μεταξύ του drone με το φτερό του αεροπλάνου είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να επιτευχθεί στην πραγματικότητα αλλά και από τα στάνταρ που θέτει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) για τέτοιου είδους τεστ.
Επιπλέον το UDRI δεν έδωσε στην δημοσιότητα τα δεδομένα του τεστ και την μεθοδολογία και ενώ στα συμπεράσματα του τεστ αναφέρεται ότι έγιναν παράλληλα τεστ και για την πρόσκρουση πτηνού, η οποία προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά στην πτέρυγα, στο βίντεο προβλήθηκε μόνο η ζημιά που έγινε από το drone της DJI.

Σε γράμμα του Αντιπροέδρου της DJI στον τομέα Policy & Legal Affairs προς τον υπεύθυνο του τεστ αναφέρονται τα εξής:
– το αεροσκάφος Mooney M20 μπορεί να πιάσει ταχύτητα 200 μιλίων ανά ώρα στο ένα μίλι από το έδαφος, σε μέγιστη ισχύ, ενώ η κανονική ταχύτητα πτήσης κυμαίνεται στα 160 με 180 μίλια ανά ώρα. Επιπλέον αυτές οι ταχύτητες πιάνονται σε ύψος στο οποίο, λόγω των περιορισμών που θέτει η DJI, δεν μπορεί να φτάσει ένα drone
– το αεροσκάφος πιθανό να συναντήσει ένα drone σε φάση απογείωσης ή προσγείωσης, με ταχύτητα 80 με 100 μίλια ανά ώρα
– το τεστ υποθέτει ότι το drone πιάνει μεγαλύτερη ταχύτητα από τη μέγιστη ταχύτητα του, η οποία είναι 33.5 μίλια ανά ώρα
– το τεστ δεν ακολουθεί τις οδηγίες της FAA για τα τεστ σύγκρουσης, ενώ το βίντεο αναφέρεται στο τι μπορεί να κάνει ένα drone σε ένα μεγάλο επιβατηγό αεροπλάνο, αν και το Mooney M20 είναι ένα μικρό αεροπλάνο 4 θέσεων

Η DJI κατηγορεί τους ερευνητές ότι το βίντεο στην ουσία παραπλανεί και δημιουργεί κακές εντυπώσεις σχετικά με τα drones και ζητάει την απόσυρση του βίντεο και του άρθρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

DJI DJI Phantom drones
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!