Το γυμνό του 74


Το γυμνό του 74

Ο τίτλος της έκθεσης είναι “Το γυμνό του 74” αν και, σύμφωνα με το φωτογράφο, ο καλύτερος τίτλος για την έκθεση θα ήταν: μια συλλογή που ….“σώζεται ύστερα από 40 χρόνια”. Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν είναι οι “τυχερές” που κατάφεραν να σωθούν από μια μεγαλύτερη συλλογή 140-160 φωτογραφιών, στη διάρκεια μιας πλημμύρας που κατέστρεψε τις περισσότερες, το 2013. Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Το f14 – κοινόν φωτογράφων κλείνοντας 8 χρόνια φωτογραφικής δράσης παρουσιάζει την έκθεση “το γυμνό του 74” του διεθνώς βραβευμένου και μέλους της FIAP* φωτογράφου Στάθη Ευσταθιάδη, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και ώρα 20:30 στην f14 gallery, στην Αρχαία Αγορά.
*FIAP – Fédération Internationale de l’Art Photographique

Με τον τίτλο “το γυμνό του 74” παρουσιάζεται η δουλειά του Στάθη Ευσταθιάδη από το f14–κοινόν φωτογράφων στην ομώνυμη γκαλερί μεταξύ 16 Μαΐου και 10 Ιουνίου.

Η επιλογή του τίτλου και των έργων έγιναν από τον παλαίμαχο, καταξιωμένο και πολυβραβευμένο φωτογράφο-μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας. Και είναι μία μοναδική ευκαιρία να δούμε και να εκτιμήσουμε τη λογική, την αισθητική, την τεχνική μιας δουλειάς που έγινε 40 χρόνια πριν. Εξαιρετικές εικόνες, άλλες πιο κλασικές, άλλες πιο πρωτοποριακές για την εποχή τους. Άψογη χρήση του φωτισμού, άριστα καδραρίσματα, ωραία περάσματα φωτός και σκιάς. Βλέπουμε τα μοντέλα να κάθονται άνετα μπροστά στο φακό και τον φακό να παίζει με το γυναικείο σώμα. Κανένα ίχνος ντιβισμού, κανένα ίχνος γκλαμουρίας!

Τελειώνοντας, θα σταθούμε λίγο στις εκτυπώσεις και στην παρουσίαση. Άψογες εκτυπώσεις –στο χέρι στον σκοτεινό θάλαμο φυσικά– και παρουσίαση σε ένα μέγεθος μικρό για τα σημερινά δεδομένα, σύνηθες όμως για την εποχή εκείνη.

Είναι ευτυχής συγκυρία που το f14–κοινόν φωτογράφων εγκαινιάζει την έκθεση αυτή, την ημέρα που κλείνει 8 χρόνια από την ίδρυσή του. Και είναι μία ευκαιρία για τους νέους φωτογράφους να αντιληφθούν ότι η φωτογραφία γίνεται πίσω από την φωτογραφική μηχανή, από αυτόν που κάνει το τελικό κλικ! Όσα gadget–o–pixel και να έχουμε, το μυαλό και το μάτι μας θα κάνει την εικόνα. Το πρόγραμμα δεν έχει βγει ακόμη!!!
Ευτυχώς!!!!

ΦώΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛόΓΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
f14 ΚΟΙΝόΝ ΦΩΤΟΓΡάΦΩΝ
________________________________________
Επιμέλεια έκθεσης: Στάθης Ευσταθιάδης – Λιάνα Δημητριάδου – Κατερίνα Μαρνέλλου
Χρόνος έκθεσης: 16 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2014
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-22:00
Χώρος διεξαγωγής: f14-gallery, Μητσαίων 3, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310244714

Για το φωτογράφο:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

– Διεθνής φωτογράφος μέλος της μεγάλης καλλιτεχνικής οικογένειας της FIAP. Εξαιρετικά δραστήριος με πληθώρα βραβείων και διεθνών καλλιτεχνικών τίτλων.

– Έργα του έχουν συμπεριληφθεί στην ιστορική συλλογή της FIAP και σε δεκάδες εθνικές φωτογραφικές εταιρείες του εξωτερικού.

– Φωτογραφικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις.

– Μέλος της ΕΦ.Ε. από το 1974 και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε. από το 1980 (Γενικός Έφορος για 12 συνεχή έτη, Γεν.Γραμματέας. Δύο φορές εξελέγη Αντιπρόεδρος και πάλι εξελέγη Γενικός Έφορος από το 2010 έως σήμερα.

– Σύνδεσμος της χώρας μας (Liaison) με την Διεθνή Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης (FIAP). Τα έτη 1990-1998.

– Του απενεμήθη ο τίτλος του Ηon.M.Ktifs από το International Salon of Photographic Art Venus, Μουσείου Ιστορίας και φωτογραφίας με έδρα την Κρακοβία, Πολωνίας, για την επιτυχή συμμετοχή του, ως διαγωνιζόμενος στα θέματα, “Σπουδή γυμνού και Ποτραίτου” για πέντε συνεχή χρόνια (1985-1990).

– Για την Διεθνή καλλιτεχνική του δραστηριότητα η FIAP του έχει απονείμει τους τίτλους Artist FIAP (AFIAP) το 1982 και Excellence FIAP (EFIAP) το 1986. Στο τέλος του 2002 έλαβε την τιμητική διάκριση Excellence S.FIAP σε επιβράβευση των “εξαιρετικών υπηρεσιών προς την FIAP και τις Διεθνείς φωτογραφικές εταιρίες επί μακρό χρονικό διάστημα”.

– Γεννήθηκε και σπούδασε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή SCUOLA D’ ARTE LEONARDO DA VINCI το 1961. Το 1975 έγινε κάτοχος του πτυχίου φωτογραφικής τέχνης της Ecole ABC de Paris.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

f-14 Photo Exhibitions
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!