Η πρώτη αναδρομική έκθεση για τη Marilyn Stafford αποκαλύπτει την σπουδαία φωτογράφο!


Η πρώτη αναδρομική έκθεση για τη Marilyn Stafford αποκαλύπτει την σπουδαία φωτογράφο!

Η πρώτη αναδρομική έκθεση για τη Marilyn Stafford άνοιξε πριν λίγες μέρες στο Μουσείο και Γκαλερί Τέχνης του Μπράιτον, στην Αγγλία.

Η έκθεση «A Life in Photography» παρέχει μία στοχαστική και συναρπαστική ματιά σε μία περίοδο της ιστορίας του 20ού αιώνα μέσα από τη μοναδική οπτική της φωτογράφου. Περιλαμβάνει πολλές από τις ιστορίες της καριέρας της, οι οποίες παραμένουν κρυφές, με πολλές εικόνες που δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα.

Το έργο της Stafford προέρχεται  από ένα διεθνές αρχείο που εκτείνεται σε τέσσερεις δεκαετίες και περιλαμβάνει πορτρέτα των celebrity, λήψεις μόδας, street photography, ανθρωπιστικές ιστορίες και ρεπορτάζ εφημερίδων. Στο «A Life in Photography» επιμελήτρια είναι η Nina Emett, σε συνεργασία με την κόρη της Stafford, Lina Clerke. Η έκθεση ακόμα περιλαμβάνει μια σειρά από αναμνηστικά καθημερινά αντικείμενα της Stafford, όπως φωτογραφικές μηχανές, ηχογραφήσεις της που μιλάει για τη ζωή και το έργο της και μία πρόσθετη έκθεση εκτυπώσεων.

Φωτογραφίζοντας τον Einstein

Η φωτογραφική καριέρα της Marilyn Stafford ξεκίνησε όταν την προσκάλεσαν σε νεαρή ηλικία, να τραβήξει φωτογραφίες τον Einstein. Πήγρ μαζί με φίλους που έπαιρναν συνέντευξη στον Einstein για ένα ντοκιμαντέρ και χρησιμοποίησε μία κάμερα 35mm για πρώτη της φορά.

Τον Δεκέμβριο του 1948 μετακόμισε στο Παρίσι και έγινε φίλη με τον Robert Capa, που της πρότεινε να γίνει πολεμικός φωτογράφος, και τον Henri Cartier-Bresson, που την επηρέασε να ασχοληθεί με φωτογραφία δρόμου στο Παρίσι.

Δημιούργησε ένα σημαντικό έργο, το οποίο εκτείνεται από το 1948 έως το 1980. Οι φωτογραφίες της περιλαμβάνουν περαιτέρω πορτρέτα διάσημων και σημαντικών προσωπικοτήτων όπως η Edith Piaf, ο Henri Cartier-Bresson, ο Mulk Raj Anand, η Indira Gandhi, ο Albert Finney, η Twiggy και η Joanna Lumley. Έχει επίσης φωτογραφίσει πολλούς απλούς ανθρώπους, όπως την αγρότισσα από τη Σικελία, Francesca Serio, η οποία οδήγησε τη Μαφία σε δίκη για τη δολοφονία του γιου της.

Η φωτογράφος ασχολήθηκε με τη φωτογραφία δρόμου τη δεκαετία του 1950, καταγράφοντας τα παιδιά σε γειτονιές του Παρισιού.

Έχει δει μερικές σημαντικές και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας. Φωτογράφισε επίσης, Αλγερινούς πρόσφυγες στην Τυνησία να φεύγουν από τον Αλγερινό Πόλεμο Ανεξαρτησίας το 1958, το όποιο της έδωσε το πρωτοσέλιδο στον The Observer.

Λίβανος και Indira Gandhi

Η Stafford φωτογράφισε το Λίβανο τη δεκαετία του 1960 σε μια περίοδο ειρήνης πριν ο εμφύλιος πόλεμος καταστρέψει τη χώρα μια δεκαετία αργότερα. Δημιούργησε επίσης ένα μοναδικό και οικείο ντοκιμαντέρ για την Indira Gandhi, την πρώτη και μοναδική γυναίκα πρωθυπουργό της Ινδίας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της Ινδίας στον Απελευθερωτικό Πόλεμο του Μπαγκλαντές το 1971.

Θεωρώ τον εαυτό μου ως αφηγητή, που μιλάει μέσα από τον φακό της κάμερας του. Πάντα προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο να ευαισθητοποιήσω το κοινό, να αφηγηθώ ιστορίες που είναι κοινωνικά σχετικές και να δημιουργήσω αλλαγές προς το καλύτερο. Ως μικρό και ευαίσθητο παιδί της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 στις ΗΠΑ, είδα ανθρώπους που πλήττονται από τη φτώχεια και πρόσφυγες από το πρώιμο ολοκαύτωμα να έρχονται στην πόρτα μας, πουλώντας τα πάντα, σφουγγαράκια καθαρισμού μέχρι λεπτά κεντημένα σεντόνια. Θυμάμαι επίσης ότι είδα τις δυνατές φωτογραφίες της Dorothea Lange με μετανάστες που φεύγουν από τη σοβαρή ξηρασία στις πολιτείες Dust Bowl και τότε κατάλαβα πώς η φωτογραφία θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Κατά τη διάρκεια της ζωής μου έχω ζήσει περιόδους ασυνήθιστων αλλαγών και μπόρεσα να αποτυπώσω τόσο ασήμαντα όσο και σημαντικά γεγονότα της εποχής μου. Ήμουν πολύ τυχερή κατά τη διάρκεια της ζωής μου που είχα καλούς φίλους και επίσης καλή τύχη στην πορεία μου.

Αναφέρει η Marilyn Stafford

Ήταν υπέροχο προνόμιο και περιπέτεια η επιμέλεια της έκθεσης «Marilyn Stafford – A Life in Photography». Μερικές φορές, ένιωθα αληθινά σαν να ήμουν πίσω από τον φακό μαζί της, σε μια συγκλονιστική ζωή από μια περασμένη εποχή. Μπορούσα να δω αναμνήσεις με το στυλ των σπουδαίων φωτογράφων της εποχής της, τη γεωμετρια του André Kertesz, την αποφασιστική στιγμή του Henri Cartier-Bresson, και το φωτορεπορτάζ του Homai Vyarawalla. Αλλά κυρίως μπορούσα να δω τη Marilyn Stafford. Το έργο αποκαλύπτει ένα διαβολικό μάτι για λεπτομέρεια, μια περιέργεια να τραβήξει την κουρτίνα και να κοιτάξει πίσω από τις σκηνές, έναν τεράστιο σεβασμό για τη φόρμα και τη δομή, μια τάση για χιουμοριστική αντιπαράθεση, μια συναισθηματική σύνδεση με όποιον βρίσκεται πέρα από την κουρτίνα του κλείστρου και εκεί είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Αναφέρει η Nina Emett, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση και επιμελήθηκε το βιβλίο «Marilyn Stafford – A Life in Photography»

Μετά το κλείσιμο της έκθεσης του Brighton, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο και Γκαλερί Dimbola, στη νήσο Wight. H Dimbola ήταν το σπίτι της διάσημης βικτωριανής φωτογράφου Julia Margaret Cameron. Τώρα, σε ηλικία 96 ετών, η Stafford ζει στο Sussex της Αγγλίας και έλαβε το 2019 το βραβείο Amateur Photographer Lifetime Achievement στα Βραβεία του AP 2019.

Η Marilyn Stafford στο Λίβανο, 1960. Άγνωστος φωτογράφος

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!