The Guardian: Φωτογράφος της χρονιάς η Zohra Bensemra


The Guardian: Φωτογράφος της χρονιάς η Zohra Bensemra

Ο The Guardian επέλεξε ως φωτογράφο της χρονιάς που φεύγει την Zohra Bensemra.

Η Zohra Bensemra από την Αλγερία, φωτογράφος του πρακτορείου Reuters, βρέθηκε από την Σομαλία μέχρι το Ιράκ και την Συρία και αποτύπωσε με τον φακό της σπουδαία γεγονότα όπως οι εκλογές στην χώρα της.

Σε συνέντευξη της στον The Guardian η Zohra Bensemra παρουσίασε την φιλοσοφία της και μίλησε για την δουλειά της.

Όσο αφορά το πως θα περιέγραφε το 2017 δήλωσε: “Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο από άποψη του πολέμου,της καταστροφής,των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της προσφυγικής κρίσης και της πείνας. Ακόμα και οι άνθρωποι που ζουν σε κάποτε σταθερές χώρες αντιμετωπίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Νιώθω ότι κανείς δεν είναι ασφαλής στις ημέρες μας”.

Στην ερώτηση “Ποια ήταν η αγαπημένη της αποστολή;” απάντησε: “Βάζω την καρδιά μου σε όποια ιστορία δουλεύω αλλά νιώθω πιο δυνατά σχετικά με ιστορίες που με φέρνουν σε επαφή με ανθρώπους – θέματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπους που πολεμάνε για τα δικαιώματα τους”.

Στην ίδια ερώτηση μοιράζεται μία ιστορία από τη Σομαλία και η οποία δεν είχε να κάνει με πόλεμο αλλά με την πάλη μίας γυναίκας. Η μόλις 14 ετών Zainab αναγκάστηκε από την μητέρα της να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερο της, ο οποίο πρόσφερε 1000 δολάρια. Τα χρήματα αυτά βοήθησαν την οικογένεια της να ταξιδέψει στο Dollow, μια πόλη της Σομαλίας κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία, όπου οι διεθνείς οργανισμοί προσφέρουν βοήθεια, σώζοντας έτσι την ζωή όλων των μελών της οικογένειας. Η Zainab όμως δεν άντεχε τον άντρα της και ήθελε διαζύγιο λέγοντας ότι προτιμούσε να πεθάνει πέφτοντας στις ρόδες ενός λεωφορείου ή αφήνοντας τα λιοντάρια να την κατασπαράξουν. Το μικρό κορίτσι ήθελε να τελειώσει το σχολείο και να γίνει καθηγήτρια Αγγλικών και δεν ήθελε να παντρευτεί. Από την άλλη ο σύζυγός της θα αποδεχόταν το διαζύγιο μόνο αν η οικογένεια έδινε πίσω τα χρήματα που είχε δώσει κάτι που ήταν αδύνατον να γίνει. Τέλος, η φωτογράφος αναφέρει ότι η καθηγήτρια των αγγλικών του κοριτσιού ήξερε την κατάσταση της, και την βοήθησε να πάει σε μια ιταλική ομάδα βοήθειας, την Cooperazione Internazionale, η οποία ανέλαβε να την βοηθήσει.

Ο The Guardian δέχτηκε το 2017 πάνω από 10.000 εικόνες σε καθημερινή βάση. Ανάμεσα στους φιναλίστ για τον καλύτερο φωτογράφο του 2017 ήταν οι:
– Rodrigo Abd
– Hannah McKay
– Kevin Frayer
– Stephanie Keith
– David Ramos
– Allison Joyce
– How Hwee Young
– Yasuyoshi Chiba
– Jim Watson

Διαβάστε για τους φιναλίστ εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photographer The Guardian

Πηγή:

The Guardian
author
Στράτος Καπετανάς

Ο Στράτος Καπετανάς είναι λάτρης της φωτογραφίας και του βίντεο. Ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία από μικρή ηλικία. Αγαπημένο του είδος είναι να φωτογραφίζει τοπία, φύση, πορτραίτα άλλα και ζώα.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!