Το ψηλότερο ηφαιστειακό νέφος που καταγράφηκε ποτέ υπολογίστηκε μέσω της στερεοφωτογραφίας


Το ψηλότερο ηφαιστειακό νέφος που καταγράφηκε ποτέ υπολογίστηκε μέσω της στερεοφωτογραφίας

Υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη παρήγαγε το ψηλότερο σύννεφο που καταγράφηκε ποτέ, το οποίο μετρήθηκε με τη χρήση της τεχνικής της στερεοφωτογραφίας.

Η έκρηξη της Unga Tonga-Hunga Ha’apai στην Τόνγκα, η οποία καταγράφηκε από δορυφόρους, επιβεβαιώθηκε ως η μεγαλύτερη ατμοσφαιρική έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ από σύγχρονα όργανα.

Η τεράστια έκρηξη, που συνέβη τον Ιανουάριο, ήταν ισοδύναμη με περισσότερες από 100 ατομικές βόμβες, η δύναμη της οποίας προκάλεσε καταστροφές στα καλώδια επικοινωνίας στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, ενώ παράλληλα έφερε τσουνάμι που έπληξε την Τόνγκα και τη Χιλή.

Το σύννεφο που αναδύθηκε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ήταν έξι φορές μεγαλύτερο από το ύψος του Έβερεστ, ψηλότερο από κάθε άλλο που είχε μετρηθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με το περιοδικό Nature.

Το ύψος της πρωτοφανούς έκρηξης μετρήθηκε με τη χρήση δεδομένων από δορυφόρους παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένου του ιαπωνικού δορυφόρου Himawari-8.

Ήταν απλά τρελό. Είναι τόσο ψηλότερο και είναι τόσο μεγαλύτερο από οτιδήποτε άλλο δεν έχω δει ποτέ.

λέει ο Simon Proud, επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ηγήθηκε της έρευνας.

Όταν ο Proud και η ομάδα του υπολόγισαν το ύψος, σκέφτηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αφού δήλωσαν στους Times ότι “σκεφτόμασταν ότι δεν είναι δυνατόν να έφτασε τόσο ψηλά!”.

Ύστερα από μόλις μισή ώρα από την έκρηξη, το σύννεφο μετρήθηκε σε ύψος 187.000 ποδιών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 131.000 ποδιών του όρους Πινατούμπο στις Φιλιππίνες, το 1991.

Στην πραγματικότητα, ο Proud πιστεύει ότι ο αριθμός των 187.000 ποδιών θα μπορούσε να είναι ψευδής, με την ομάδα να επικαλείται την έλλειψη δορυφορικής κάλυψης σε καίριες στιγμές.

Σημαντικό είναι βέβαια, να αναφερθούμε στον τρόπο όπου ο Proud και η ομάδα του μπόρεσαν να μετρήσουν την έκρηξη του Ιανουαρίου. Αυτό λοιπόν, κατέστη εφικτό μέσω της χρήσης σύγχρονων δορυφόρων αλλά και της στερεοφωτογραφίας, μια τεχνικής 180 ετών.

Αναφερόμενοι λοιπόν στην τεχνική της στερεοφωτογραφίας, κάνουμε λόγο για μια ειδικά κατασκευασμένη φωτογραφική κάμερα, η παίρνει δύο ταυτόχρονες φωτογραφίες της ιδίας σκηνής από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, οι οποίες αναπαριστούν τις θέσεις του αριστερού και δεξιού οφθαλμού στην ανθρώπινη όραση. Όταν οι δύο φωτογραφίες ιδωθούν ταυτόχρονα με την βοήθεια ενός στερεοσκοπίου, η αριστερή φωτογραφία εμφανίζεται στο αριστερό μάτι και η δεξιά στο δεξί δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό την αίσθηση βάθους.

Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο με δορυφορικές εικόνες, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να ερμηνεύσει το ύψος του νέφους.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!