James Webb: Νέο ρεκόρ του πιο μακρινού γαλαξία που κατέγραψε το τηλεσκόπιο!


James Webb: Νέο ρεκόρ του πιο μακρινού γαλαξία που κατέγραψε το τηλεσκόπιο!

Το James Webb απαθανάτισε τον πιο μακρινό γαλαξία που έχουμε ανακαλύψει ο οποίος σχηματίστηκε 280 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).

Απίστευτες ανακαλύψεις και παρατηρήσεις! Σε λίγο, έτσι όπως το πάει το James Webb θα “δει” την αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος! Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Διότι απαθανάτισε τον πιο μακρινό γαλαξία που έχουμε ανακαλύψει ποτέ ο οποίος σχηματίστηκε “μόλις” 280 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) ο οποίος ονομάστηκε MoM-z14. Ανακαλύφθηκε δηλαδή όταν το σύμπαν ήταν σε “βρεφική” ηλικία (δεδομένου ότι έχει σήμερα ηλικία περίπου 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια). Βρέθηκε σε μια περιοχή του ουρανού γνωστή ως COSMOS-Web field, μια μεγάλη μακρινή περιοχή που παρατηρήθηκε από το Webb. Η λήψη έγινε με τη Near-Infrared Camera (NIRCam) που καταγράφει στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα κάνοντας χρήση 3 διαφορετικών φίλτρων που αντιστοιχούν σε διαφορετικά μήκη κύματος. Είναι αυτά τα πορτοκαλί-κόκκινα pixel που θα δείτε παρακάτω τονισμένα στο μοβ πλαίσιο.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο JADES-GS-z14-0 οποίος σχηματίστηκε περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην κοσμική ιστορία. Αμφισβητεί όλα αυτά που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για τον σχηματισμό των γαλαξιών, τα πρώιμα αστέρια και το νεαρό σύμπαν. Η ανακάλυψη του MoM-z14 είναι μέρος της έρευνας “Mirage or Miracle”. Το φως από τον γαλαξία αυτό ταξίδεψε περίπου 13,53 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στο James Webb και δεδομένου του κατανοητού ρυθμού κοσμικής διαστολής, αυτό σημαίνει ότι είναι τώρα 33,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο γαλαξίας αυτός έχει διάμετρο μικρότερη από 500 έτη φωτός, είναι δηλαδή πολύ μικρότερος από τον γαλαξία μας (με διάμετρο 105.700 έτη φωτός). Οι επιστήμονες έχουν επίσης καθορίσει ότι ο MoM-z14 είναι ένας γαλαξίας με ελάχιστη σκόνη και εμφανίζει μετατόπιση προς το ερυθρό z=14.44 που σημαίνει ότι κατέχει πλέον το ρεκόρ του πιο απομακρυσμένου γνωστού γαλαξία. (ο προηγούμενος πιο μακρινός JADES-GS-z14-0 εμφανίζει μετατόπιση προς το ερυθρό z=14.32)

Προκύπτει βέβαια ένα ερώτημα: Πώς η φύση δημιούργησε έναν τέτοιο γαλαξία τόσο νωρίς; (σε λιγότερο από 300 εκατομμύρια χρόνια;). Αυτό που προκαλεί σύγχυση για τον MoM-z14 και μερικούς άλλους αρχαίους γαλαξίες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι ότι όχι μόνο υπάρχουν περισσότεροι από τους αναμενόμενους, αλλά και η σχετική έλλειψη αερίου προκαλεί σύγχυση. Υπάρχει επίσης ο ανεξήγητος σχηματισμός αστεριών σε τόσο πρώιμο στάδιο όσο αφορά την εξέλιξη του σύμπαντος.

Θα μπορούσαν να εμπλέκονται κάποιες πιο “εξωτικές” ή “μυστηριώδεις” μορφές ενέργειας όπως η σκοτεινή ύλη ή η σκοτεινή ενέργεια; Ίσως. Υπάρχουν πολλά νέα ερωτήματα χάρη σε ανακαλύψεις όπως αυτές των αρχαιοτέρων γαλαξιών JADES-GS-z14-0 και MoM-z14.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.