The Night Watch: Αυτή είναι η μεγαλύτερη εικόνα έργου τέχνης στον κόσμο, στην ανάλυση των 717 Gigapixels!


The Night Watch: Αυτή είναι η  μεγαλύτερη εικόνα έργου τέχνης στον κόσμο, στην ανάλυση των 717 Gigapixels!

Η ψηφιακή τεχνολογία στην λήψη εικόνων έχει προσφέρει απίστευτα εργαλεία στα χέρια των ανθρώπων σε διάφορους τομείς και εφαρμογές.

Το Rijksmuseum, που βρίσκεται στην Ολλανδία, δημοσίευσε πρόσφατα τη μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή εικόνα έργου τέχνης που έχουμε δει μέχρι σήμερα (αυτό ισχυρίζεται το μουσείο).

Το site του ολλανδικού μουσείου διαθέτει τώρα μια εικόνα ανάλυσης 717 gigapixel (717.000.000.000 pixels) του «The Night Watch» (1642) του Rembrandt. Μέρος του «Operation Night Watch», το όνομα που δόθηκε σε αυτό το εγχείρημα, είναι η αποκατάσταση τμημάτων του αριστουργήματος που έχουν υποστεί ζημιά και η διατήρηση του έργου τέχνης με απίστευτη λεπτομέρεια.

Οι διατηρητές έργων τέχνης που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο project χρησιμοποίησαν μία Hasselblad H6D 400 MS για να βγάλουν συνολικά 8439 φωτογραφίες, διάστασης 5.5 x 4.1 εκατοστά και να συνθέσουν μία τελική εικόνα μεγέθους τεσσάρων μέτρων σε μήκος και τριών μέτρων σε ύψος, με το συνολικό μέγεθος αρχείων 5.6 terabytes.

Η εικόνα υπάρχει στο site του μουσείου όπου μπορείτε να κάνετε ζουμ και να δείτε απίστευτες λεπτομέρειες!

Από τα εντυπωσιακά στοιχεία που μας δίνει το μουσείο και δεν πρέπει να ξεχάσουμε να σας γράψουμε είναι ότι η απόσταση μεταξύ δύο pixel στη φωτογραφία είναι μόλις πέντε μικρόμετρα (0,005 χιλιοστά), που σημαίνει ότι το μέγεθος ενός pixel είναι μικρότερο από ένα ανθρώπινο ερυθρό αιμοσφαίριο.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό ότι το οι φωτογραφίες είχαν βάθος πεδίου μόλις 125 μικρόμετρα (1/8 χιλιοστό). Το Rijksmuseum εξηγεί ότι για να διασφαλιστεί ότι κάθε φωτογραφία ήταν εστιασμένη, η επιφάνεια του πίνακα σαρώθηκε πρώτα με λέιζερ και η κάμερα έπρεπε να ρυθμιστεί με ακρίβεια πριν από τη λήψη της φωτογραφίας. Αμέσως μετά τη λήψη κάθε φωτογραφίας, ένα νευρωνικό δίκτυο έλεγχε το χρώμα και την ευκρίνεια.

Η νέα εικόνα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη φωτογραφία του ίδιου έργου που δημοσίευσε το μουσείο στο site του τον Μάιο του 2020. Εκείνη η φωτογραφία είχε μέγεθος 44,8 gigapixel.

Το Rijksmuseum λέει ότι η δεύτερη φάση του project θα ξεκινήσει στις 19 Ιανουαρίου, και σε αυτή η ομάδα θα συνεχίσει τις εργασίες αποκατάστασης στον πίνακα χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που έχει τώρα χάρη στη νέα φωτογραφία υψηλής ανάλυσης.

Δείτε την εικόνα εδώ.

Διαβάζουμε στη Wikipedia για τον πίνακα:

Η Νυχτερινή περίπολος (De Nachtwacht) αποτυπώνει τον λόχο της πολιτοφυλακής υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φρανς Μπάννινκ Κοκ (στα ολλανδικά: Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq).

Είναι πίνακας ζωγραφικής του 1642 του Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ φαν Ράιν. Σήμερα αποτελεί τμήμα της συλλογής του Μουσείου του Άμστερνταμ αλλά εκτίθεται στο Ρέικσμουζεουμ του Άμστερνταμ υπό μορφή διαρκούς δανείου. Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς πίνακες της χρυσής ολλανδικής εποχής στη ζωγραφική και είναι το “παράθυρο 16” στον “Κανόνα του Άμστερνταμ”.

Ο πίνακας είναι διάσημος χάρη σε τρία βασικά του χαρακτηριστικά: Το πολύ μεγάλο του μέγεθος (363 εκ. × 437 εκ.), την υποβλητική χρήση φωτός και σκιάσεων (τενεμπρισμός) και τη σύλληψη της κίνησης σε ένα θέμα που παραδοσιακά θα ήταν ένα στατικό πορτρέτο στρατιωτικών.

Απεικονίζει τον επώνυμο λόχο που μετακινείται, υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φρανς Μπάννινκ Κοκ, ο οποίος είναι ντυμένος στα μαύρα και φέρει κόκκινο σειρήτι, και τον υπολοχαγό του Βίλλεμ φαν Ρόιτενμπουρχ (Willem van Ruytenburch), ο οποίος είναι ντυμένος στα κίτρινα και φέρει λευκό σειρήτι. Με την αποτελεσματική χρήση του ηλιακού φωτός και των σκιάσεων, ο Ρέμπραντ οδηγεί το μάτι του θεατή στους τρεις πιο σημαντικούς χαρακτήρες που απεικονίζονται στη σκηνή ανάμεσα στο πλήθος των άλλων μορφών: Οι δύο άνδρες στο κέντρο (από τους οποίους ο πίνακας έλαβε τον πρωτότυπο τίτλο του) και το νεαρό κορίτσι στο κέντρο και αριστερά του περιθωρίου. Πίσω από αυτούς, τα χρώματα του λόχου φέρονται από τον σημαιοφόρο Γιαν Φίσχερ Κορνέλισσεν (Jan Visscher Cornelissen).

Ο Ρέμπραντ έχει αναπαραστήσει το παραδοσιακό έμβλημα των τυφεκιοφόρων της εποχής με φυσικό τρόπο, με το κορίτσι στο περιθώριο να φέρει τα κύρια σύμβολα. Το ίδιο το κορίτσι είναι ένα είδος μασκότ: Τα άκρα των ποδιών του νεκρού κοτόπουλου (claws) στη ζώνη του αντιπροσωπεύουν τους clauweniers (τυφεκιοφόρους – άνδρες που εκείνη την εποχή έφεραν αρκεβούζια), το πιστόλι πίσω από το κοτόπουλο αντιπροσωπεύει το τριφύλλι και η ίδια κρατά τον κύλικα της πολιτοφυλακής. Ο άνδρας μπροστά από το κορίτσι φορά κράνος με ένα φύλλο βαλανιδιάς, παραδοσιακό μοτίβο των τυφεκιοφόρων. Το νεκρό κοτόπουλο αναπαριστά, επίσης, τον νικημένο αντίπαλο. Το κίτρινο χρώμα συχνά σχετίζεται με τη νίκη.

Μια διαφορετική ερμηνεία προτείνει ότι ο Ρέμπραντ ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα, ενσωματώνοντας πολλά διαφορετικά εννοιολογικά επίπεδα, όπως συνηθίζεται στους πλέον ταλαντούχους καλλιτέχνες. Έτσι, η νυχτερινή περίπολος έχει συμμετρικά υποδιαιρεθεί, πρώτον για να τονίσει την ενότητα μεταξύ των Ολλανδών προτεσταντών και καθολικών και δεύτερον για να τονίσει την πολεμική προσπάθειά τους εναντίον των Ισπανών των Κάτω Χωρών. Σύμφωνα με την πολυεπίπεδη σχεδίαση του Ρέμπραντ, ο ψηλότερος λοχαγός (με τα μαύρα) συμβολίζει την προτεσταντική ηγεμονία, η οποία υποστηρίζεται πιστά από τους Ολλανδούς καθολικούς, τους οποίους αντιπροσωπεύει ο (κοντύτερος) υπολοχαγός, ντυμένος στα κίτρινα. Επιπλέον, όλοι οι χαρακτήρες του πίνακα είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να τους αποδίδονται διπλές αναγνώσεις.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του πίνακα είναι ότι οι μορφές έχουν πραγματικές ανθρώπινες διαστάσεις. Ο Ρέμπραντ καταφέρνει να προσδώσει την ψευδαίσθηση ότι οι μορφές είναι έτοιμες να πηδήσουν από τον καμβά στον πραγματικό χώρο.

Ο πίνακας παραγγέλθηκε (περί το 1639) από τον λοχαγό Μπάννινκ Κοκ και δεκαεπτά μέλη των Kloveniers (πολιτοφυλάκων). Δεκαοκτώ ονόματα αναφέρονται σε μια ασπίδα, που ζωγραφίστηκε περί το 1715, στο κέντρο και δεξιά του περιθωρίου, όταν ο μισθωμένος τυμπανιστής προστέθηκε δωρεάν στο έργο. Συνολικά στο έργο απεικονίζονται 34 μορφές. Ο Ρέμπραντ έλαβε ως αμοιβή 1.600 γκίλντερς (χρυσά νομίσματα) για τον πίνακα (καθένας από τους απεικονιζομένους πλήρωσε 100 γκίλντερς), μεγάλο ποσό για την εποχή. Ο πίνακας ήταν ο πρώτος μιας σειράς επτά παρόμοιων πινάκων με άνδρες της πολιτοφυλακής (Schuttersstuk) που δόθηκαν ως παραγγελίες σε διάφορους καλλιτέχνες.

Ο πίνακας παραγγέλθηκε για να αναρτηθεί στην αίθουσα δεξιώσεων του νεοκτισμένου Kloveniersdoelen (κτίσμα συναντήσεων των τυφεκιοφόρων) στο Άμστερνταμ. Κάποιοι έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η ευκαιρία για τις παραγγελίες αυτές, τόσο στον Ρέμπραντ όσο και στους άλλους καλλιτέχνες, ήταν η επίσκεψη της βασίλισσας της Γαλλίας Μαρίας των Μεδίκων το 1638. Αν και δραπέτευε από τη χώρα της, έχοντας εξοριστεί κατ’ εντολή του γιου της Λουδοβίκου ΙΓ΄, η άφιξη της βασίλισσας συνοδεύτηκε από λαμπρή τελετή.

Στις 6 Απριλίου 1990 ένας άνδρας ψέκασε με οξύ τον πίνακα έχοντας κρύψει το σπρέι ώστε να τον προσεγγίσει. Παρενέβησαν οι φρουροί ασφαλείας και σύντομο διάστημα ο πίνακας ψεκάστηκε με νερό. Ευτυχώς το οξύ είχε προλάβει να διαπεράσει μόνο το λούστρο του πίνακα και αποκαταστάθηκε πλήρως.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Hasselblad
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!