Η μεγαλύτερη κάμερα στον κόσμο είναι έτοιμη να τραβήξει φωτογραφίες ανάλυσης 3.200 megapixel!


Η μεγαλύτερη κάμερα στον κόσμο είναι έτοιμη να τραβήξει φωτογραφίες ανάλυσης 3.200 megapixel!

Οι ερευνητές στο SLAC National Accelerator Laboratory, έφτιαξαν τη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα στον κόσμο ικανή να τραβήξει φωτογραφίες ανάλυσης 3.200 megapixel.

Η κάμερα LSST (Large Synoptic Survey Telescope Camera) είναι έτοιμη μετά από 2 δεκαετίες σκληρής δουλειάς. Αυτή η κολοσσιαία κάμερα, η μεγαλύτερη που κατασκευάστηκε ποτέ για την αστρονομία, θα αρχίσει σύντομα να καταγράφει το σύμπαν με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια. Οι επιστήμονες υπόσχονται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά της σκοτεινής ύλης, της σκοτεινής ενέργειας και του Γαλαξία.

Έχει τεράστιο μέγεθος και ζυγίζει 3 τόνους, όσο ένα μικρό αυτοκίνητο δηλαδή. Διαθέτει μπροστινό φακό με πλάτος 1.57 μέτρα, και ο αισθητήρας της έχει την ικανότητα να τραβάει φωτογραφίες στην απίστευτη ανάλυση των 3.200 megapixel. Ο αισθητήρας αυτός, θα ψύχεται στους -100 βαθμούς Κελσίου, για μείωση του ψηφιακού θορύβου. Στόχος είναι η κάμερα LSST να τοποθετηθεί στο τηλεσκόπιο Simonyi Survey, του Παρατηρητηρίου Vera C. Rubin στη Χιλή. Από εκεί, θα ξεκινήσει η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού για μια δεκαετία, με στόχο να συλλέξουν οι επιστήμονες νέα δεδομένα, σε μια προσπάθεια κατανόησης ορισμένων μεγάλων μυστηρίων του σύμπαντος, όπως η φύση και τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης. Όταν εγκατασταθεί, θα τραβάει 1000 φωτογραφίες (ανάλυσης 3.200 megapixel) κάθε βράδυ για δέκα χρόνια.

Η τεράστια κάμερα LSST είναι πλέον έτοιμη να ταξιδέψει στον προορισμό της, το αστεροσκοπείο Vera C. Rubin που βρίσκεται στην κορυφή του Cerro Pachón της Χιλής. Εκεί, θα ενώσει τις δυνάμεις της με το τηλεσκόπιο “Simonyi Survey Telescope” του αστεροσκοπείου. Μαζί, θα ξεκινήσουν μια νέα έρευνα όσο αφορά το ηλιακό μας σύστημα, το Γαλαξία μας αλλά θα ασχοληθούν και με ζητήματα όπως η σκοτεινή ύλη και ενέργεια στο σύμπαν. Σύμφωνα με τον καθηγητής του SLAC και Αναπληρωτή Διευθυντή του Παρατηρητηρίου Rubin (και επικεφαλής του προγράμματος της κάμερας) Aaron Roodman, η συγκεκριμένη κάμερα έχει τόση λεπτομέρεια που μπορεί να καταγράφει λεπτομερώς μια μπάλα του γκολφ από 24 χιλιόμετρα απόσταση!

Περνώντας σε ορισμένες εντυπωσιακές λεπτομέρειες, η συγκεκριμένη κάμερα είναι ικανή να ανιχνεύει και να καταγράφει φως από το κοντινό υπεριώδες φάσμα έως το κοντινό υπέρυθρο φάσμα. Αποτελείται από 189 αισθητήρες CCD σε διάταξη 21 μονάδων, που η κάθε μια είναι τετράγωνη συστοιχία 3×3, και είναι τοποθετημένες σε ειδικές πλατφόρμες. Η ομάδα του SLAC National Accelerator Laboratory, εξηγεί ότι το εστιακό επίπεδο πλάτους 64 εκατοστών, αντιστοιχεί σε οπτικό πεδίο 3,5 μοιρών, πράγμα που σημαίνει ότι η κάμερα μπορεί να καταγράψει περισσότερο από 40 φορές την περιοχή της πανσελήνου στον ουρανό, σε μία εικόνα. Ο διευθυντής του SLAC John Sarrao είπε ότι η κάμερα αυτή αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα για το εργαστήριο και τους συνεργάτες του.

Όλα πλέον είναι έτοιμα. Η κάμερα αναμένεται να μεταφερθεί άμεσα από τις ΗΠΑ στις Άνδεις, όπου θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το τηλεσκόπιο Simonyi στο Παρατηρητήριο Vera C Rubin της Χιλής όπως αναφέραμε πιο πάνω, που βρίσκεται στο βουνό Cerro Pachón περίπου 460 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγο.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!