Αυτές είναι οι μοναδικές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί ποτέ από την επιφάνεια της Αφροδίτης


Αυτές είναι οι μοναδικές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί ποτέ από την επιφάνεια της Αφροδίτης

Δεν υπάρχουν πολλές καλές φωτογραφίες της Αφροδίτης και ακόμη λιγότερες έχουν ληφθεί από την επιφάνεια του πλανήτη αυτού.

Η απόσταση από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει τη σχετική έλλειψη φωτογραφιών του δεύτερου κοντινότερου γείτονα της Γης. Οι καλύτερες φωτογραφίες της επιφάνειας της Αφροδίτης τραβήχτηκαν πριν από 40 και πλέον χρόνια, από ένα σοβιετικό σκάφος. Στην εξερεύνηση του διαστήματος, τέσσερις δεκαετίες είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Αφροδίτη απέχει σχεδόν 125 εκατομμύρια μίλια (λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη. Ενώ αυτή είναι μια σημαντική απόσταση, είναι μόνο περίπου 12 εκατομμύρια μίλια (περίπου 19 εκατομμύρια χιλιόμετρα) πιο μακριά από τον Άρη, ενώ η ανθρωπότητα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εξερευνήσεις στην επιφάνεια του Άρη.

Η επιφάνεια της Αφροδίτης όπως απεικονίστηκε από το σοβιετικό Venera-14 στις 5 Μαρτίου 1982. Χαρτογραφήθηκε ξανά από τον Donald Mitchell και χρωματίστηκε από τον Jason Major.

Ο δεύτερος κοντινότερος γείτονας της Γης κρύβει περισσότερα μυστήρια από όσα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει με βάση την εγγύτητά του. Είναι επίσης ένας συναρπαστικός πλανήτης, καθώς έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τη Γη και παρόμοια σύσταση. Συχνά μάλιστα αποκαλείται “αδελφός” ή “δίδυμος” πλανήτης της Γης. Θεωρητικά, θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί ώστε να είναι σαν τη Γη. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η Αφροδίτη είναι εχθρική, όπως αποδεικνύεται από τον εκτενή κατάλογο των αποτυχημένων αποστολών στον πλανήτη. Από τις πρώτες εννέα αποστολές στην Αφροδίτη, μόνο μία, μια πτήση από το διαστημικό σκάφος Mariner 2 της NASA, ήταν επιτυχής. Η πρώτη επιτυχής προσέγγιση της Αφροδίτης έγινε το 1965, αφού το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Venera 3 πέτυχε εκεί που οι προηγούμενες οκτώ αποστολές των Σοβιετικών είχαν αποτύχει. Μια ατμοσφαιρική διερεύνηση από το Venera 4 πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά.

Η πρώτη προσγείωση έγινε όταν το Venera 7 προσγειώθηκε στην Αφροδίτη το 1970. Το Venera 8 προσεδαφίστηκε δύο χρόνια αργότερα. Το Venera 9 τέθηκε σε τροχιά και προσγειώθηκε στην Αφροδίτη το 1975. Στη συνέχεια, η Σοβιετική Ένωση έστειλε άλλα εννέα σκάφη στην Αφροδίτη, με το τελευταίο, το Vega 2, να προσγειώνεται το 1984.

Όπως φαίνεται στο The Planetary Society, οι καλύτερες φωτογραφίες της ανθρωπότητας στην Αφροδίτη τραβήχτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τα σκάφη Venera 9, Venera 10, Venera 13 και Venera 14.

Από την άλλη πλευρά, η NASA πραγματοποίησε με επιτυχία μια αποστολή προσεδάφισης το 1978 με το Pioneer Venus 2, αλλά δεν έχει προσεδαφιστεί ποτέ στην Αφροδίτη. Το διαστημικό σκάφος DAVINCI της NASA βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διεξαγωγή μιας ατμοσφαιρικής έρευνας το 2031, ενώ προγραμματίζονται δύο ακόμη αποστολές τα επόμενα δύο χρόνια. Το DAVINCI θα επικεντρώσει τη μελέτη του στην ατμοσφαιρική κάθοδο, αλλά μπορεί να στείλει δεδομένα για την επιφάνεια “για λίγα λεπτά”.

Η έντονη θερμότητα στην Αφροδίτη, μαζί με την υψηλή ατμοσφαιρική πίεση, είναι αυτό που κάνει την επιφάνεια της Αφροδίτης τόσο αφιλόξενη, ενώ η θερμοκρασία της επιφάνειας κυμαίνεται από περίπου 437 έως 482 βαθμούς Κελσίου.

Εικόνες: Russian Academy of Sciences

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Space Photography

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!