Έγινε η απονομή του Thessaloniki Photomuseum-Cedefop award 2012


Έγινε η απονομή του Thessaloniki Photomuseum-Cedefop award 2012

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Cetinbostanglu στην εκδήλωση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τον διευθυντή του Cedefop, Joachim James Calleja, στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Ο νικητής κέρδισε 5.000 ευρώ και την προβολή του έργου του σε μία έκθεση, παραγωγής του Μ.Φ.Θ., που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της επόμενης PhotoBiennale.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Για το 2012, η θεματική του βραβείου ήταν «Εκπαιδεύομαι, εργάζομαι, εξελίσσομαι». Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους:
-Βαγγέλη Ιωακειμίδη (εκπρόσωπο Μ.Φ.Θ.),
-Elina Heika (Διευθύντρια Φινλανδικού Μουσείου Φωτογραφίας),
-Jennifer Trausch (Διευθύντρια του Photography of Impossible Works),
-Simon Edwards (Εκπρόσωπο Photomed Festival) και
-εκπροσώπους του CEDEFOP, Isabel Dreyer και Christian Lettmayr
και αξιολόγησε 173 συμμετοχές από 32 χώρες.

Η επιτροπή ανέδειξε ως νικήτρια συμμετοχή για το 2012 τον Τούρκο δημιουργό Aydin Cetinbostanoglu, για τη σειρά του με τίτλο “Diary of a village doctor” (2η τιμητική διάκριση: ‘’The Process of Measuring’’, Dostalkova Daniela-Τσεχία / 3η τιμητική διάκριση: “The Games of Others – visiting a LAN party for parents, 2010”, Hehmann Kerstin -Γερμανία)

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταλύτη για τη δημιουργία της σειράς αυτής, αποτέλεσε η εμπειρία μίας επίσκεψης κατ’ οίκον ενός γιατρού στα χωριά Karaburun της μικρασιατικής Τουρκίας. Η ανιδιοτέλεια και το πάθος του ιδεαλιστή, όπως ο ίδιος αποκαλεί, γιατρού και του βοηθού του, να προσφέρουν σε εκείνους τους ανθρώπους, ωθεί ενδόμυχα τον φωτογράφο να ακολουθήσει τα βήματα τους στα φτωχά χωριά με τους λιγοστούς και ηλικιωμένους κατοίκους και στα προσωρινά κατασκηνώματα των εποχιακών εργατών, γύρω από τη μοντέρνα πόλη της Σμύρνης.
Το έργο επικεντρώνεται στους δύο ανθρώπους που εκτελούν απρόσκοπτα το κοινωνικό τους λειτούργημα. Στο παρασκήνιο, όμως, ανακαλύπτει κανείς έναν ξεχασμένο, αλλά πρόσχαρο και φιλόξενο κόσμο, που επιβιώνει σε συνθήκες φτώχειας, σε μία ταχύτατα εξελισσόμενη Τουρκία.

Για το φωτογράφο Aydin Cetinbostanoglu:
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1954. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας το 1973. Φωτογραφίζει κυρίως το ανθρώπινο στοιχείο, ενώ από το 2000 στρέφεται σε πιο πολιτιστικά θέματα. Η σειρά “Gypsies” που ξεκίνησε το 1999 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, πηγάζει από το ενδιαφέρον του αυτό. Οι Τουρκο-Αρμένιοι, οι Ορθόδοξοι Άραβες που ζουν στη Μέση Ανατολή, οι Σύριοι, οι Αλεβήδες και οι Νομάδες είναι θέματα τα οποία ανήκουν επίσης στα συνεχιζόμενα πρότζεκτ του.
Από το 1993 έως το 2010, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο (Ελβετία, Βραζιλία, Κίνα κ.α.). Έχει κερδίσει βραβεία για το έργο του.

Στιγμιότυπα από την τελετή απονομής. Ο Aydin Cetinbostanoglu (αριστερά) παραλαμβάνει το βραβείο από το διευθυντή του Cedefop, Joachim James Calleja:

CEDEFOP 2012 απονομή

Ο φωτογράφος Aydin Cetinbostanoglu
CEDEFOP 2012  απονομή 2

Δείτε μέρος του project “Diary of a village doctor” που του χάρισε τη νίκη:

CEDEFOP 2012  cetinbostanoglu 09

CEDEFOP 2012  cetinbostanoglu 06

CEDEFOP 2012 cetinbostanoglu 02

Μπορείτε να βρείτε όλο το project “Diary of a village doctor” εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!