Sorcerer’s Mirror: Αυτή η selfie τραβήχτηκε πριν από 178 χρόνια!


Sorcerer’s Mirror: Αυτή η selfie τραβήχτηκε πριν από 178 χρόνια!

Η φωτογραφία με ονομασία “Sorcerer’s Mirror” του Γάλλου φωτογράφου Charles Negre τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη πριν από 178 χρόνια.

Μιλάμε για το έτος 1845 και μάλλον είναι η παλιότερη selfie στην ιστορία που περιλαμβάνει τη χρήση καθρέφτη και είναι νταγκεροτυπία. Τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά όσο αφορά τη φωτογραφία. Η πρώτη εμπορική φωτογραφική διαδικασία που παρουσιάστηκε στην ιστορία οφείλεται στο Γάλλο Louis-Jacques-Mandε Daguerre το 1837-9 και κυριάρχησε μέχρι το 1850 (εμφάνιση της διαδικασίας του υγρού κολλοδίου). Κατά τη διαδικασία της νταγκεροτυπίας, πλάκες χαλκού σε συνδυασμό με ιωδιούχο άργυρο (φωτοευαίσθητο υλικό) έδιναν “θετικές” εικόνες που έβγαιναν σε ένα μοναδικό αντίτυπο.

Οι πλάκες έπρεπε να χρησιμοποιηθούν εντός μίας ώρας από τη δημιουργία τους. Ακολουθούσε η έκθεση τους για 10 έως 20 λεπτά στο φως (αργότερα λόγω των βελτιωμένων φακών και των υλικών ο χρόνος έκθεσης μπόρεσε να μειωθεί στο λεπτό). Η επιφάνεια της νταγκεροτυπίας ήταν πολύ ευαίσθητη και συχνά έπρεπε να καλυφθούν με γυαλί για να προστατευτούν. Η διαδικασία ήθελε εξαιρετική προσοχή γιατί χρησιμοποιούνταν τοξικά χημικά πολύ επικίνδυνα. Δείτε τη φωτογραφία (νταγκεροτυπία) με τίτλο Sorcerer’s Mirror” του πρωτοπόρου Γάλλου φωτογράφου Charles Negre που τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη πριν από 178 χρόνια.

Σε περίπτωση που δεν τον έχετε ακούσει, ο Charles Negre (1820–1880) ήταν Γάλλος φωτογράφος και ζωγράφος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανύψωση της φωτογραφίας σε μορφή τέχνης. Αρχικά εκπαιδεύτηκε ως ζωγράφος, αλλά στράφηκε στη φωτογραφία τη δεκαετία του 1840 για να απαθανατίσει τα πάντα, από τις σκηνές των δρόμων του Παρισιού μέχρι τα αρχιτεκτονικά θαύματα της εποχής.

Για χρόνια, η νταγκεροτυπία του Negre ήταν καλά κρυμμένη μέχρι που ξαφνικά εμφανίστηκε στην ελβετική αγορά τέχνης. Στη συνέχεια αποκτήθηκε από τους Peter και Ruth Herzog, οι οποίοι πλέον κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων συλλεκτών φωτογραφίας στον κόσμο. Ο συλλέκτης Peter Herzog λέει ότι δεν είναι σαφές για πιο λόγο για τόσα πολλά χρόνια κρατήθηκε μυστική αυτή η νταγκεροτυπία και αποτελεί ένα διαχρονικό μυστήριο, ενώ ο ίδιος εικάζει ότι λόγω της σημασίας της επειδή απεικονίζει τον Negre, παρέμενε πάντα στην κατοχή της οικογένειάς του.

Σχετικά με το πώς τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, υπάρχει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 από τον ειδικό στη φωτογραφία Rudolf Gschwind. Ο Gschwind περιέγραψε ακριβώς πώς ο Negre δημιούργησε την τρισδιάστατη αυτή selfie του χρησιμοποιώντας τον καθρέφτη ενός μάγου. Ο καθρέφτης του μάγου ή ο καθρέφτης της μάγισσας όπως ονόμαζαν, ήταν ένα έξυπνο κομμάτι παρακολούθησης της τότε τεχνολογίας (19ου αιώνα). Αυτοί οι συγκεκριμένοι κυρτοί καθρέφτες επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες σπιτιών να παρακολουθούν ολόκληρα δωμάτια από ένα μόνο σημείο χωρίς να χρειάζεται να γυρίσουν το κεφάλι τους.

Ο καθρέφτης που χρησιμοποίησε ο Negre είχε 11 ανακλαστικές επιφάνειες οι οποίες ήταν 10 μικρά μετάλλια που περιβάλλουν ένα μεγαλύτερο κεντρικό καθρέφτη. Η κατασκευή είχε ένα ασυνήθιστο κυρτό σχήμα. Ο καθρέφτης αυτός ήταν κρεμασμένος στον μπροστινό τοίχο ενός ορθογώνιου δωματίου μπροστά από ένα λευκό πανί (φαίνεται αυτή η λεπτομέρεια στην εικόνα). Ο Negre πόζαρε στο πλάι του καθρέφτη που ήταν τοποθετημένος στο λευκό ύφασμα. Στη συνέχεια φωτογράφισε τη δική του αντανάκλαση στρέφοντας την κάμερα στον ώμο του.

Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ ιδιαίτερη νταγκεροτυπία που δείχνει το πρόσωπό του 11 φορές μέσα από τις παραμορφωτικές επιφάνειες του καθρέφτη. Το πορτρέτο αυτό με τίτλο “Charles Negre in the Witches mirror” εκτέθηκε στο Μουσείο Καλών Τεχνών Βασιλείας (Kunstmuseum Basel) της Ελβετίας.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

daguerreotype self-portrait selfie

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.